Як закарпатські полісмени удосконалювали якість фахової підготовки

Як закарпатські полісмени удосконалювали якість фахової підготовки
Спеціалісти слідчого управління, спільно з працівниками Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру, провели науково-практичний семінар із працівниками криміналістичних підрозділів та відділень поліції. Метою такого заходу було покращення якості та оперативності роботи спеціалістів.

 

Фахівці слідчого управління ГУНП в Закарпатській області провели науково-практичний семінар для експертів-криміналістів з усієї області.

Навчання було організоване в два етапи. Перша частина передбачала тестування з теоретичних питань. Заступник начальника відділу з розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров’я людини підполковник поліції Оксана Данько підготувала для учасників семінару спеціальні задачі, за результатами вирішення яких експерти мали можливість перевірити свій рівень знань і підготовки.

Наступним кроком було засвоєння теоретичного блоку. Своєю майстерністю ділилися завідувач відділу Закарпатського НДЕКЦ Віктор Жеребак, експерт-криміналіст сектору трасологічних видів досліджень Іван Сливка, старший судовий експерт сектору дослідження зброї Василь Голоботовський, завідувач сектору дактилоскопічних досліджень Денис Тетеря. Спеціалісти Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру навчали присутніх правильно виявляти, фіксувати та вилучати сліди біологічного походження на місці події. Лектори розповідали про особливості виявлення попереднього дослідження та вилучення при огляді місця події зброї та боєприпасів, а також виявлення, дослідження та вилучення відбитків папілярних ліній.

Старший слідчий в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров’я особи Василь Гаврилюк розповів про тонкощі новітньої практики фахівців країн ЄС та США при огляді місць вчинення злочинів.

Друга частина занять передбачала практичне застосування набутих знань. На базі Закарпатського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру в умовах, максимально наближених до реальних, експерти мали можливість перевірити себе як спеціалістів. Учасники семінару створили 4 групи, для кожної з яких було підготоване «місце злочину». Відтак експерти розслідували обставини «смерті чоловіка з вогнепальним пораненням, тіло якого знайдено в альтанці», «вибуху на території земельної ділянки та займання огорожі», «крадіжку 300 садових світильників із підсобних приміщень», «зникнення чоловіка, автомобіль якого знайшли поблизу лісового масиву». Додатково для розслідувань слідчі залучили й кінологів.

Кожна група експертів готувала свою презентацію з результатами проведених досліджень для розкриття злочину. Завершальним етапом було підбиття підсумків навчань. Кожен із учасників отримав свою оцінку за виконану роботу. Спільно зі спеціалістами-біологами, балістами, слідчі та криміналісти аналізували причини допущених помилок, проектували правильні варіанти вирішення завдань.

«Для нас є важливим постійне збагачення новими знаннями, переймання досвіду європейських колег, удосконалення практичних навичок. Крім того, такі навчання дають можливість вчитися працювати в команді, злагоджено та максимально ефективно», — підсумовує Володимир Мага, заступник начальника слідчого управління Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.

Заступник начальника ГУНП в Закарпатській області, начальник слідчого управління Анатолій Шкирта привітав усіх учасників семінару з успішним завершенням навчань. Полковник поліції наголосив: «Від роботи слідчих та експертів-криміналістів залежить якість та швидкість розкриття злочинів. Це надзвичайно відповідальна робота, яка потребує постійного вдосконалення. Саме тому проведена науково-практична конференція лише одна із низки запланованих».

Кожен із учасників конференції отримав сертифікат про участь у навчаннях.

Відділ комунікації поліції Закарпатської області

 

11 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів