Питання питної води, вивезення токсичних відходів та придбання шкільного автобуса – у депутатських запитах облради Закарпаття

Питання питної води, вивезення токсичних відходів та придбання шкільного автобуса – у депутатських запитах облради Закарпаття
У ході 11-ї сесії облради традиційно депутати подали низку своїх запитів. Так, Іван Куцина клопотав про вирішення проблеми із водопостачанням населених пунктів Тереблянської долини. З таким проханням до нього звернулися громади смт Буштино та сіл Руське Поле, Вонігово, Теребля, Дулово, а також жителі багатоповерхових будинків смт Буштино. Влітку вода пересихає в колодязях, пересихає й русло річки Теребля. Як варіант, люди пропонують використовувати спуск води з водосховища Тереблеріцької ГЕС, що дасть змогу забезпечити згадані населені пукти водою та дотриматись санітарно-побутових норм.

 

Підтримали депутати і запит Мирослава Білецького щодо невідкладного розв’язання  проблеми зберігання  отрутохімікатів на території ПАТ «Агрокомплекс» у с.Рокосово Хустського району та скерували для розгляду в облдержадміністрацію, Головне управління Національної поліції в Закарпатській області, Управління ДСНС  у Закарпатській області. Як зазначається в документі, вже багато років жителі Хустського району  живуть  поруч з екологічною бомбою  сповільненої дії -  надзвичайно небезпечними  отрутохімікатами, що зберігаються в цистернах на території ПАТ « Агрокомплекс» у с. Рокосово. За словами депутата, про це добре відомо на всіх рівнях. Однак належних заходів з вивезення, знезараження та захоронення цих токсичних відходів дотепер не вжито, насамперед через відсутність необхідного фінансування з Держбюджету. Більше того, на сьогодні нема  навіть спецпрограми з поводження  з небезпечними відходами  ні на загальнодержавному, ні на  регіональному рівнях. Але ж ідеться про загрозу не лише для навколишнього природного середовища,  а й для життя і здоров’я жителів краю.

Черговим каталізатором цієї проблеми став людський фактор, а точніше – інцидент: невідомі особи  вирізали частину  металевої стінки однієї із  металевих цистерн із зараженим ґрунтом, очевидно для продажу.  Наслідки цього безглуздого вчинку навіть важко спрогнозувати. Тому депутат у запиті  звертається до голови ОДА з проханням оперативно вжити всі можливі заходи щодо  невідкладної ізоляції  пошкодженої цистерни, доручити департаменту екології  та природних ресурсів Закарпатської ОДА розробити спеціальну цільову  обласну програму або ж внести зміни  до існуючих природоохоронних програм для забезпечення фінансування  заходів із  знезараження  та повної  утилізації небезпечних відходів,  створити спільну комісію  для погодження плану першочергових заходів  і визначення необхідного обсягу фінансування для його реалізації, підготувати та подати на розгляд 12 сесії облради  відповідне звернення до вищих ешелонів  державної влади. Правоохоронним органам - посилити охорону цієї території та притягнути до відповідальності зловмисників.

Василь Губаль у своєму депутатському запиті звернувся з проханням про виділення коштів на придбання  шкільного автобуса для перевезення учнів Березівської ЗОШ І-ІІІ ст. Хустського району. 

Усі запити скеровані у відповідні інстанції для позитивного їх вирішення.

Прес-служба Закарпатської облради

 

12 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів