Сорт цього фрукту від ужгородця – єдиний в Україні, який не боїться 30-градусних морозів

Сорт цього фрукту від ужгородця – єдиний в Україні, який не боїться 30-градусних морозів
Його ківі вирощують уже і за кордоном: зокрема, у багатьох країнах Європи, Азії та за океаном – у Сполучених Штатах Америки.

 

На перший погляд може здатися, що це виноград. Однак на подвір’ї  ужгородця Генріха Стратона в’ється екзотичний фрукт – ківі. Власний сорт почав вирощувати разом з батьком ще 25 років тому.

Генріх СТРАТОН, селекціонер:

— Зараз це уже справа. Колись це було виведення сорту, це було на рівні студентського хобі, можливо. Просто було цікаво вивести щось таке, чого нема, що не звикли вирощувати люди. Тепер це уже просто і багато людей по Україні, тим більше по Закарпаттю і в гірській місцевості і де завгодно вирощують цей сорт ківі успішно.

Ківі Стратона вирощують уже і за кордоном: зокрема, у багатьох країнах Європи, Азії та за океаном – у Сполучених Штатах Америки.

Генріх СТРАТОН, селекціонер:

— В основному з Європи приїжджають і самі забирають. Машинами своїми. Більша частина Європи не вирощує ківі і якщо брати північ Європи, то я так читав, що попит взагалі у Європі задоволений не повністю. Плоди знаходяться у дефіциті. Ще не така велика кількість плантацій є навіть у Європі.

Зацвітає ківі у травні – ліани покриваються білими квітами, великими і ароматними. Генріх робить із них мед. Урожай селекціонер збирає пізньої осені. Зазвичай, це більше тони ківі. Вони солодкі на смак і не оброблені жодними отрутохімікатами. Тому його продукт – екологічно чистий. Якогось спеціального догляду він не потребує.

Генріх СТРАТОН, селекціонер:

— Головна річ, яку треба знати при вирощенні ківі – це обов’язковий полив у засушливі періоди. Якщо нема дощу – а це буває часто влітку – потрібно включити полив. Це головне для ківі. Ну і звичайно треба звернути увагу на вибір грунту. Грунт не має бути важким, важкою глиною. Дуже погано розвивається у ньому коренева система ківі. Досить довго треба буде чекати урожаю.

На сьогодні сорт ужгородця Генріха Стратона – єдиний в Україні, що витримує температуру до 30 градусів морозу, інформує УжІнформ.  Біля його присадибної ділянки стоїть вулик, адже саме бджоли та джмелі добре запилюють ківі. Пан Генріх мріє про велику плантацію, аби його сорт могли вирощувати ще більше фермерів зі всього світу

 

12 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів