"Закохані казки" ужгородця Олександра Гавроша можуть стати посібником для казкотерапії

"Закохані казки" ужгородця Олександра Гавроша можуть стати посібником для казкотерапії
Книжку презентували у центрі «Допомога жінці та її родині»

 

«Сучасна книжка має бути чимось більшим, ніж просто текстом, щоби витримати конкуренцію з інтернетом чи кіно», – вважає закарпатський письменник Олександр Гаврош. «Закохані казки» він писав як своєрідні сеанси психотерапії, зізнався автор на презентації книжки у центрі «Допомога жінці та її родині», яка відбулася 8 червня.

На думку присутніх, ці «чотирнадцять маленьких історій для однієї великої дівчинки» можуть стати чудовим посібником для казкотерапії. За словами дослідниці дитячої літератури Оксани Панько, «Закохані казки» мають подвійну адресацію – і для дітей, і для дорослих. Це не примітивне чтиво. За зовнішньою простотою тут сховано чимало глибоких сенсів. Викладачка кафедри туризму і міжнародних комунікацій зауважує, що книжка викликала у неї медитативний настрій, стан заспокоєння і занурення.

Те, що ці казки спонукають думати, підтверджує і психолог обласного центру планування сім’ї Наталія Січевська. Лікарка твердить, що кожна історія інакша і допомагає розкрити інші стани як автора, так і читачів.

Кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології УжНУ Вікторія Синишина зізнається, що книга її захопила. «Закохані казки» – це знахідка для казкотерапії. Адже алегоричні розповіді дають можливість виявити неусвідомлені проблеми, зрозуміти їх і спробувати змінити своє ставлення до них. Психотерапевт планує використовувати книжку у своїй практиці.

Вікторія Синишина, Галина Шумицька та Сергій Федака

Професор Сергій Федака порівняв «Закохані казки» Олександра Гавроша з філософськими казками Фелікса Кривіна, що свідчить про заснування нової літературної традиції на Закарпатті.

Розширили сприйняття книжки барвисті ілюстрації видавця і художниці Олександри Гаркуші. Насиченість і яскравість кольорів вона пояснює бажанням бути ближчою до дитячого малюнка. Олександра Гаркуша переконана, що книжка має спонукати дітей до творчості, розвивати креативне й образне мислення.

Декану філологічного факультету УжНУ Галині Шумицькій подобається творча співпраця автора Олександра Гавроша з видавцем та художником Олександрою Гаркушею. На її думку, це підносить їхні книжки на вищий рівень, коли малюнки не просто ілюструють текст, а розширюють його сприйняття.

Фото на згадку у Центрі «Допомога жінці та її родині»

Керівник Центру «Допомога жінці та її родині» Уляна Нечитайло вважає читання важливим елементом внутрішнього розвитку. Тому такі багатофункціональні книжки є знахідкою для читача. Хтось знайде тут цікаву історію, а хтось відчує суголосний стан, близький до пережитого. Саме тому кожен читач вподобає свою історію з чотирнадцяти запропонованих автором «Закоханих казок».

Іванка Когутич, Медіацентр УжНУ

 

12 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів