Про способи оздоровлення нації розмовляли в Ужгородському університеті

Про способи оздоровлення нації розмовляли в Ужгородському університеті
Генадій Олексійович Апанасенко, професор кафедри медичної реабілітації, фізіотерапії та спортивної медицини, активно проводить лекції в різних куточках України присвячені проблемам оздоровлення нації. У вівторок, 12 червня, у стінах УжНУ відбулась його лекція на тему «Як зберегти здоров’я України».

 

Професор наголошує, що тема лекції не повинна викликати подиву, адже сучасний стан здоров’я людей та вітчизняної медицини межує з критичним. За даними CIA Wordl Factbook (ЦРУ США, 2016) Україна займає друге місце в світі та перше місце в Європі за темпами депопуляції – 1% в рік. Причинами смертей у 87% становлять хронічні неінфекційні хвороби.

Генадій Апанасенко  у своїй лекції виділяє поняття «безпечний рівень здоров’я», яке вперше згадується у 1988 році. БРЗ – це рівень аеробного енергоутворення (функції мітохондрій), вище якого не визначають ні ендогенні фактори ХНІЗ, ні самі захворювання. Підтверджують наявність БРЗ європейські дослідження.

Генадій Олексійович стверджує, що сьогодні в «безпечній зоні здоров’я» знаходиться тільки 1% населення України. Хоча ще 25 років тому в «безпечній зоні здоров’я» знаходилось  8% населення. Окрім епідемії хронічних неінфекційних захворювань, українці вразливі до коморбідності, пришвидшеного темпу старіння, порушення репродуктивних функцій, народження ослабленого потомства, зниження IQ та ін. Професор вважає, що слід говорити про феномен біологічної деградації.

Генадій Апанасенко робить висновки, що стратегія медицини у виді «постійного вдосконалення надання медичної допомоги» є безперспективною, адже всі проблеми, які виникли в сучасного населення, є наслідком зниження резервів здоров’я. Ми потребуємо нову парадигму охорони здоров’я. Потрібно реалізувати стратегію «управління здоров’ям» в різних організаційних масштабах. Також професор виділяє блоки «індустрії здоров’я», за допомогою яких можна організувати управління: адміністративний, інформаційний, підготовка населення, персоналу, інфраструктури.

Ганна Фельцан

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

13 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів