ТОВ "Еколенд Плюс" планує звести сміттєпереробний об'єкт у Вовковому на Закарпатті

ТОВ "Еколенд Плюс" планує звести сміттєпереробний об'єкт у Вовковому на Закарпатті
Під головуванням заступника голови Закарпатської ОДА Віктора Мікуліна відбулося засідання конкурсної комісії з відбору інвестиційних проектів у сфері поводження з твердими побутовими відходами, на які можуть виділятися кошти з обласного бюджету.

 

Підприємства, які розробили інвестиційні проекти з вирішення проблеми збирання, утилізації та переробки твердих побутових відходів могли подавати свої пропозиції та проекти в ОДА протягом місяця. Відтак отримано інвестиційний проект лише від одного підприємства – ТОВ «Еколенд Плюс». Він передбачає будівництво сміттєпереробного об'єкта (сортувального цеху та полігону твердих побутових відходів) в урочищі «Тайня», с. Вовкове, Середнянської селищної ради, Ужгородського району».

За інформацією керівника підприємства, запроектована технологія будівельних робіт і механізація, що залучається для їх виконання, безпечна для здоров'я населення, не пов'язана з наднормативними викидами забруднюючих речовин і не спричинить необоротних або кризових наслідків у період проведення робіт та експлуатації об’єкта. Зважаючи на той факт, що екологічні втрати знаходяться на рівні нормативних вимог або нейтралізуються системою захисних засобів і заходів, можна вважати, що соціально-екологічний ризик проведення робіт буде мінімальним ? у межах норм, що допускаються природоохоронним законодавством України.

Наразі експертна група вивчає поданий інвестиційний проект для прийняття обґрунтовано рішення.

Утворити тимчасову експертну групу для підготовки висновку до поданого ТОВ „Еколенд Плюс” інвестиційного проекту „Будівництво сміттєпереробного об’єкта (сортування цеху та полігону твердих побутових відходів) в урочищі „Тайня” с.Вовкове, Середнянської селищної ради, Ужгородського району” до складу якої запросити членів профільної комісії: департаменту фінансів обладміністрації, департаменту економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації, державної екологічної інспекції у Закарпатській області та представників: державної архітектурно-будівельної інспекції у Закарпатській області, управління містобудування та архітектури, , директора філії ДП „Укрдержбудекспертиза” у закарпатській області, інженера-проектувальника Сороку Ольгу Василівну.

Одночасно чи не головним питанням у цій сфері, яким нині переймається обласне керівництво, є будівництво сміттєпереробних заводів у краї. Так, у Берегівському районі вже відбувся тендер на право будівництва такого заводу, і вже з наступного року мають розпочатися роботи.

30 травня 2018 року подано Документи подано відповідно до оголошення, крім копії декларації про початок виконання підготовчих та будівельних робіт, замість цього товариством надано дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції у Закарпатській області 03 жовтня 2017 року.

Щороку Закарпаття здійснює «експорт» кількох тонн сміття в сусідні країни. Відповідно, в цьому питанні маємо нарікання та негативний імідж у Європі. Звісно, щодо експорту це жарт, а от проблема з відходами в області є нагальною, в першу чергу – через необхідність створення нормальних умов у поводженні з ТВП у себе.

Проблема твердих побутових відходів має кілька складових, починаючи від екологічної й закінчуючи економічною. У розвинутих країнах світу вже понад 50 років діє система сортування та переробки сміття, що, до речі, стало досить рентабельним бізнесом. Ми поки можемо лише мріяти про це, однак певні кроки вже робляться.

Одночасно чи не головним питанням у цій сфері, яким нині переймається обласне керівництво, є будівництво сміттєпереробних заводів у краї. Так, у Берегівському районі вже відбувся тендер на право будівництва такого заводу, і вже з наступного року мають розпочатися роботи.

Можливість зведення подібного об’єкта вивчають і на Мукачівщині. Земельну ділянку для цього вже виділили. Керівництво району наразі веде активні переговори з польськими інвесторами, і найближчим часом делегація має відвідати одне з таких підприємств в Угорщині чи Польщі.

Про "гори" та "ріки" сміття на Закарпатті говорять навіть в сусідніх Угорщині та Словаччині. Голос Карпат дізнавався про причини та шляхи вирішення ситуації в області.

Інформаційний простір нашого регіону роками наповнюють світлини та відео стихійних сміттєзвалищ і захаращених відходами людської життєдіяльності річок з усіх куточків краю. Великою кількістю сміття із Закарпаття, яке періодично приносять води місцевих річок, обурюються в сусідній Словаччині. Через сміття на Закарпатті Україна платить величезні штрафи Угорщині. Еко-активісти обурюються масштабними звалищами у лісах , а площі окремих сміттєзвалищ в горах вражають своїми розмірами. Повідомлялося і про райони, в яких, за словами активістів, немає жодного смітника.

Разом з тим, закарпатці навіть не приховують того, що скидають сміття прямо в річку -"Повінь знесе дулу мадярам, нибіда", або "Вода понесе".

Наразі загальна ситуація в області залишається невтішною - жодного заводу так і не збудовано, а полігонів бракує. Причина - відсутність коштів та непорозуміння на місцях.На сьогоднішній день згідно чинного законодавства вивезенням сміття у населених пунктах краю мають опікуватись місцеві ради. Тут існують варіанти - чи то силами комунальних служб, чи то шляхом підписання договору на надання відповідних послуг із профільними підприємствами. Найбільшою компанією, яка займається вивезенням та утилізацією твердих побутових відходів (ТПВ) в Закарпатті є ТОВ "АВЕ Умвельт Україна". Компанія розпочала роботу в області понад 10 років тому і наразі надає послуги зі збирання, сортування, утилізації відходів на Ужгородщині, Мукачівщині, Виноградівщині та Хустщині, там, де є можливість користуватись полігонами. Підприємства працюють на власному професійному обладнанні та забезпечені необхідною спецтехнікою.

Упродовж місяця до конкурсної комісії надійшли документи лише від одного підприємства. 30 травня 2018 року подано документи товариством з обмеженою відповідальністю «Еколенд Плюс».

Рішенням обласної ради 29.03.2018 № 1128 внесено зміно та доповнення до Програми поводження з твердими побутовими відходами у Закарпатській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 червня 2016 року № 355, зокрема, Програму доповнено додатком 2 «Порядок використання коштів обласного бюджету на реалізацію інвестиційних проектів у сфері поводження з твердими побутовими відходами».

Порядок визначає механізм проведення на конкурсних засадах відбору інвестиційних проектів у сфері поводження з твердими побутовими відходами, на які можуть виділятися кошти з обласного бюджету, на підставі обґрунтованого розрахунку обсягу фінансових ресурсів, а саме на:

будівництво сміттєпереробного або сміттєсортувального комплексу;

відшкодування витрат, пов’язаних з виготовленням проектно-кошторисної документації на відповідне будівництво;

відшкодування територіальній громаді втрат за відчуження земельної ділянки сільськогосподарського або лісогосподарського призначення/ виробництва для цілей будівництва з мотивів суспільної необхідності та суспільних потреб.

Відповідно до пункту 5 Порядку розпорядженням голови облдержадміністрації 27.04.2018 №259 утворено конкурсну комісію з проведення відбору інвестиційних проектів у сфері поводження з твердими побутовими відходами, якою у газеті „Новини Закарпаття” від 8 травня 2018 року № 33 (4744) оголошено конкурс про відбір інвестиційних проектів у сфері поводження з твердими побутовими відходами, на які можуть виділятися кошти з обласного бюджету.

Протягом одного місяця суб’єкти господарювання, які розробили та реалізують інвестиційні проекти з вирішення екологічних, санітарних, економічних та соціальних проблем Закарпатської області шляхом впровадження організованої системи збирання, утилізації та переробки твердих побутових відходів мали право подавати свої пропозиції та проекти.

За умовами конкурсу учасники подають:

заяву про участь у конкурсі;

відомості про суб’єкт господарювання (повне найменування; юридична адреса та фактичне місцезнаходження; контактні телефони, факс, e-mail; прізвище, ім’я, по батькові керівника та контактної особи, повні банківські реквізити;

копію виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;

завірену копію документу, що посвідчує право на власність або користування земельною ділянкою для будівництва;

завірену копію проектно-кошторисної документації на будівництво сміттєсортувальних або сміттєпереробних комплексів з отриманим позитивним висновком державного підприємства «Укрдержекспертиза»;

завірену копію декларації про початок виконання підготовчих та будівельних робіт;

довідку про відсутність заборгованості з податків, зборів, інших обов’язкових платежів, внесків до фондів загальнообов’язкового соціального страхування та виплати заробітної плати.

Упродовж місяця до конкурсної комісії надійшли документи лише від одного підприємства.

30 травня 2018 року подано документи товариством з обмеженою відповідальністю «Еколенд Плюс». Документи подано відповідно до оголошення, крім копії декларації про початок виконання підготовчих та будівельних робіт, замість цього товариством надано дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції у Закарпатській області 03 жовтня 2017 року.

ТОВ «Еколенд Плюс» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців за юридичною адресою

с. Барвінок Ужгородського району Закарпатської області, взято на облік як платника податку в Ужгородській ОДПІ ГУ Міндоходів у Закарпатській області, основний вид економічної діяльності 38.21 – оброблення та видалення безпечних відходів.

ТОВ «Еколенд Плюс» подано інвестиційний проект «Будівництво сміттєпереробного об'єкта (сортувального цеху та полігону твердих побутових відходів) в урочищі «Тайня», с.Вовкове, Середнянської селищної ради, Ужгородського району», загальною кошторисною вартістю 33038,084 тис. гривень.

Проектна документація «Будівництво сміттєпереробного об'єкта (сортувального цеху та полігону твердих побутових відходів) в урочищі «Тайня», с.Вовкове, Середнянської селищної ради, Ужгородського району» розроблена відділом комплексного проектування «Закарпаттяводпроект» БУВР Тиси на замовлення ТОВ «Еколенд Плюс».

Згідно з проектною документацією, товариство буде здійснювати свою діяльність на території Ужгородського району Закарпатської області, де подібні об'єкти на даний час відсутні.

Заплановане місцезнаходження комплексу: Закарпатська обл., Ужгородський р-н, Середнянська селищна рада, с. Вовкове, урочище «Тайня», контур 1274.

На теперішній час на земельній ділянці будівлі та споруди відсутні, ділянка покрита багаторічною трав’яною рослинністю (суходільні пасовища).

Вказана земельна ділянка площею 10 га знаходиться в оренді товариства на 49 років, з наступним цільовим призначенням: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Сміттєпереробний об'єкт, складається із сортувального цеху та полігону твердих побутових відходів.

На підготовлену частину полігону будуть, в першу чергу, укладатися звичайні побутові домашні відходи, відходи від забезпечення послуг, необхідних для догляду за містом та селами – утримування зелених насаджень та очистка міста, промислові відходи.

На полігоні не будуть прийматися наступні відходи:

- тверді, рідкі, пастоподібні відходи радіоактивних речовин;

- відходи промислових підприємств з вологістю більше 85%, з вмістом токсичних речовин, важких металів (І-ІІ класів небезпеки);

- вибухонебезпечні та самозаймисті речовини;

- трупи тварин, конфіскати боєнь м’ясокомбінатів;

- відходи лікувальних закладів.

Надходження ТПВ на комплекс буде здійснюватися від підприємств Ужгородського району.

Згідно статистичних даних чисельність населення, що буде обслуговувати полігон, складатиме орієнтовно 115 тис. осіб.

Річне накопичення ТПВ з врахуванням житлових будинків та промислових підприємств прийнято на рівні 1,1 м3 на одну людину в рік.

Відповідно, річний об’єм відходів складатиме 126,5 тис. м3.

При сортуванні ТПВ кількість відходів, що буде захоронюватися, становитиме 50%, решта, – відсортовані відходи, є сировиною для різноманітних виробництв.

В основі переробки – сортування ТПВ за допомогою механізованої сортувальної лінії, яка дозволяє виділяти з маси ТПВ від 5 до 10 фракцій. При роботі в режимі сортування на 4 фракції це: ПЕТ, папір/картон, ганчір’я, скло, брухт чорних та кольорових металів. Основними додатковими фракціями, які можуть відбиратись, як правило в режимах пониженої продуктивності сортувальної лінії є: різні види пластику, дрібна деревина, плівка тощо.

Проектом пропонується для роботи сортувальну лінію вітчизняного виробництва: мобільна сортувальна лінія по переробці ТПВ ПП «Західвторресурси» з продуктивністю 300 – 500 м3/добу.

Запроектована технологія будівельних робіт і механізація, що залучається для їх виконання, безпечна для здоров'я населення, не пов'язана з наднормативними викидами забруднюючих речовин і не спричинить необоротних або кризових наслідків у період проведення робіт та експлуатації полігона ТПВ.

Зважаючи на той факт, що екологічні втрати знаходяться на рівні нормативних вимог або нейтралізуються системою захисних засобів і заходів, можна вважати, що соціально-екологічний ризик проведення робіт буде мінімальним ? у межах норм, що допускаються природоохоронним законодавством України.

Джерело: Сайт Закарпатської ОДА

 

14 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів