Набрякають ноги? Декілька простих порад від лікаря, як позбутися неприємних відчуттів

Набрякають ноги? Декілька простих порад від лікаря, як позбутися неприємних відчуттів
Лікарі радять не засиджуватися в одній і тій же позі — треба змінювати її кожні 15 хвилин

 

Літо — пора мандрівок. Та дуже часто враження від подорожі псує проблема — від сидіння у транспорті декілька годин поспіль з'являється жахливе відчуття затерпання чи набрякання кінцівок, пише газета "Експрес".  

— При кількагодинному сидінні навіть у здорової людини можуть дещо набрякнути гомілки й стопи. Це природна реакція організму на вимушене знерухормлення, — пояснює Петро Бідзіля, асистент кафедри внутрiшнiх хвороб Запорiзького державного медичного унiверситету. — Річ у тому, що клапани вен ніг не працюють, якщо людина не рухається. Тому кров не перекачується, як наслідок, застоюється — це і є причиною набряків. Але щойно ви встанете й бодай трохи походите — кровотік відновлюється, набряк зникає.  

— Як з цим боротися?  

— Передусім не варто засиджуватися в одній і тій же позі — треба змінювати її кожні 15 хвилин. Якщо ви мандруєте власним автомобілем, то слід робити регулярні зупинки — виходити з машини на кількахвилинну прогулянку. Це ж стосується подорожі автобусом — раджу виходити з салону на кожній зупинці, аби розім'яти ноги. Корисно зробити декілька присідань, розтягнути м'язи.   Якщо зупинка з різних причин неможлива, то час до часу їдьте стоячи. Зрештою, навіть сидячи слід виконувати певні вправи: наприклад, рухи стопою вгору вниз або ж кругові — це допоможе відновити циркуляцію крові й застрахує від появи дискомфортних відчуттів.  

— А якщо це не допомагає, а набряк не зникає протягом певного часу?  

— Якщо ноги набрякають навіть при нетривалій поїздці, а при тому ще й з'являються інші симптоми (наприклад, на шкірі проявляється капілярна сітка), то це може свідчити про варикозне розширення вен. У такому разі необхідно звернутись до лікаря й пройти ультразвукове обстеження стану вен ніг. Аби зупинити розвиток хвороби, призначають ліки для покращення тонусу вен. Також ефективні підколінники (гольфи) чи панчохи з ефектом стягування. Але в кожному разі рекомендації має давати спеціаліст.  

  Лариса ПЕЦУХ

 

16 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів