Смачні делікатеси у горах Закарпаття ростуть прямо під ногами!

Смачні делікатеси у горах Закарпаття ростуть прямо під ногами!
Закарпатські "мокрянці" знайшли у ласі поряд зі своїм селом плантації "баранів", або ж "квочок"...

 

На Закарпатті почався грибний бум! Білих вродило цього літа багато, але не тільки королівськими грибами багаті карпатські ліси. Прямо під ногами в наших горах росте ще багато смачних делікатесів, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

У селі Мокра Перечинського району постійні читачі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» знайшли цілі плантації баранів, яких у нас називають квочками.

Ростуть ці дивовижні гриби переважно у букових лісах і знайти їх можуть найчастіше ті, хто добре знається у грибарстві. Василь Стегура та Владік Симкович натрапили на справжню грибну  плантацію.

За словами чоловіків, вони знайшли 15 квочок різних розмірів. У одній купці зазвичай виростає близько трьох кілограми грибів, але бувають і п’ятикілограмові.

Закарпатські ґаздині з таких делікатесів готують багато смачних страв.

«Дружина в мене чудова кухарка. Вона з квочок робить і бульйон, і омачку, і білий левеш, і котлети, деколи просто підсмажує. Усе виходить дуже смачно», – розповів Василь Стегура.

Загалом гриби-барани вважаються рідкісними. Проте, у них є свої шанувальники, які цінують делікатес  за незвичний смак, цілий ряд унікальних якостей.

Наприклад, ці гриби природа наділила бактерицидними властивостями, а в давнину порошком і відварами з них лікували туберкульоз.

За кількістю вітамінів гриби-барани не знають рівних, а ще в них містяться мінеральні речовини, цінні амінокислоти і мікроелементи.

Закарпатці використовують квочки навіть при облисінні. Із грибів сільські травники вміють робити спеціальні мазі, які наносять на лисину і волосся кажуть, що  дійсно відростає. Старожили розповідають, що колись ними лікували віспу. А зараз вчені дійшли висновку, що в грибах-баранах містяться компоненти, які здатні розщеплювати ракові клітини. Наприклад, у США медики радять їх вживати після проходження курсу хіміотерапії, аби запобігти поширенню метастаз по всьому організму.

Іван ДУХНОВИЧ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», zakarpatpost.net

 

17 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів