Закарпатський край — "земля, наближена до неба"...

Закарпатський край — "земля, наближена до неба"...
На найвищому гірськолижному курорті Закарпаття й України — горі Драгобрат — сніговий покрив гарантовано тримається до середини травня, а інколи до початку червня.

 

Більшість площі Закарпаття становлять гори. Через це область має офіційний слоган «Земля, наближена до неба». Саме тут знаходиться найвища вершина — Говерла. Найдовша лижна траса в Україні знаходиться у селі Вишка Великоберезнянського району. А на найвищому гірськолижному курорті України, горі Драгобрат, сніговий покрив гарантовано тримається до середини травня, а інколи до початку червня.

Такого нема в жодній іншій області і навіть у словацьких Татрах, розповів Громадському радіо директор департаменту економки облдержадміністрації Денис Ман. Так само тільки на Закарпатті гірськолижні підйомники працюють цілорічно, демонструючи туристам краєвиди.

«Закарпатська область має найбільшу кількість двотисячників, які знаходяться в українських Карпатах. І найвища гора Говерла знаходиться саме в Закарпатській області. То, поки ви пройдете весь чорногірський хребет, ви безперечно наберетеся позитиву на цілий рік», — говорить Денис Ман.

Гори Закарпаття.

На сьогодні в Закарпатті нараховується 511 закладів, пов’язаних із туристичною галуззю, серед яких  оздоровчі, рекреаційні та туристичні. Окрім того, в області функціонує майже 500 туристичних садиб, які надають послуги з розміщення та харчування. У всіх закладах одночасно можуть розміститися понад 30 000 туристів. Наталія Коваль з Ужгорода мандрує Карпатами ось уже 12 років. Відзначає унікальність регіону:

«Закарпатська область є унікальним регіоном в плані відпочинку як для людей, які шукають вражень, атракцій, знайомства з культурою, так і для людей, котрі прагнуть усамітненого відпочинку, відпочинку на лоні природи, у первозданних умовах, де можна відпочити від стресу великих міст, якихось побутових буденних клопотів».

Так званий зелений туризм стає все більш популярним. Підприємець Олександр Соломко облаштував у селі Борсучини, що на Міжгірщині, будиночок зі всіма зручностями. Стверджує, що найбільша кількість туристів звертається саме з-за меж області.

«Переважна більшість туристів — Львівщина. Потім за відвідуваністю йде Київ. При чому звертаються абсолютно різні верстви населення. Це можуть бути студенти, яких є, як правило, не менше 10 осіб. Це можуть бути сім’ї. От щойно мені дзвонили з Білорусії», — розповідає підприємець. 

За перші 5 місяців поточного року до місцевих бюджетів Закарпатської області надійшло майже 1,5 мільйони гривень туристичного збору. При цьому середня добова вартість відпочинку у туристичних комплексах становить від 1 до 1,5 тисячі гривень. У приватних садибах кількість відпочивальників, як правило, на оренду не впливає. Наприклад, в одному з будиночків може вміститися від 2 до 10 осіб. У будь якому випадку вартість оренди становитиме 600 грн на добу. Олександр Соломко називає переваги й недоліки такого відпочинку:

«Звичайно, що є економія, але ця економія компенсується великими туристичними комплексами харчуванням. У мене, і у таких підприємців, як я, як правило, ти сам собі готуєш їсти. Це також і переваг, тому що ти сам собі регулюєш режим харчування. Ти сам собі обираєш, що хочеш їсти. Моя задача лише, як підприємця, зробити можливість покупки цього ж таки молока, творогу, сметани, яєць, меду, дикоросів чи в сухому вигляді, чи щоб могли самі собі назбирати».

Гори Закарпаття

Знайти інформацію про закарпатські курорти для організованого відпочинку, каже туристка Наталія Коваль, взагалі не проблема. А от тим, хто прагне подорожувати самостійно, радить звертатися до досвідчених мандрівників.

«Найкраще, це поради друзів, які бували у цих місцях, а також спеціалізовані форуми в інтернеті, де мандрівники діляться своїми враженнями, які є нюанси. Прикордонні території, наприклад, потребують спеціальних дозволів. Десь потрібно заздалегідь готувати плату за вхід у заповідники», — говорить туристка. 

І, хоча Закарпаття не може похизуватися морем, все ж може запропонувати варіанти відпочинку на воді. Щоправда, у найвищому гірському озері, Синевирі, купатися не можна. Гірські річки — холодні і мілкі, місцями більше схожі на потічки. Так само не скупаєшся у крижаному водоспаді Шипіт, що на Міжгірщині. Однак, з усієї України та з-за кордону з’їжджаються люди на солені озера в Солотвино, на озеро у селі Дідово Берегівського району, термальні басейни. 

«Якщо мета відпочинку це оздоровлення, то рекомендую відвідати Берегівський район із термальними водами. Якщо ж хочете лікуватися мінеральними водами, тоді рекомендую відвідувати Свалявський район, тому що за кількістю джерел і хімічною властивістю води там — перший напрямок. Якщо ж насолодитися відпочинком у чанах із сірководневою водою, то безперечно Лумшори у Перечинському районі. Якщо поєднати комплексний відпочинок з усіх видів — Міжгірський, Воловецький і Хустський район, і мати можливість відпочити як у вищеперелічених напрямках, так і відпочити й покупатися у басейнах на високогір’ї. Це, до речі, одна з наших фішок», — говорить директор департаменту економіки Закарпатської ОДА Денис Ман.

Водоспад Шипіт

Так само родзинками є , яких на Закарпатті — 12. Частина з них — руїни. Зазвичай туристи планують екскурс замками навесні, аби потрапити й в Ужгород на цвітіння сакур, яке припадає на початок травня. А тим, хто прагне емоцій, веселощів та яскравих вражень, Закарпаття пропонує численні фестивалі. Влітку вони відбуваються практично щовікенду.

На Закарпатті 12 замків
Наприклад, 23-24 червня на Іршавщині відбудеться фестиваль ковалів «Гамора», а 28 червня в Ужгороді — традиційний парад наречених.
Ольга Павлова, Ужгород, Громадське радіо
Фото: Олег Коваль

 

17 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів