Закарпатський нардеп: "Євробляхи" обкладуть "віковим" податком

Закарпатський нардеп: "Євробляхи" обкладуть "віковим" податком
Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики підготував законопроект, який повинен врегулювати правила ввезення б/у автомобілів.

 

Про це повідомив член комітету, народний депутат України закарпатець Роберт Горват, уточнивши, що документ буде зареєстрований в парламенті в найближчі тижні.

Водночас Роберт Горват виступив проти ідеї обмежувати ввезення авто екостандарт.

“Це тимчасовий метод, і він неправильний. Майже ніде в країнах Європи і світу ніхто цього не робить. Нормально – змушувати людину, яка хоче купити автомобіль, заплатити за “старість”. Чим більше він забруднює атмосферу – тим більше він повинен платити“, – сказав Горват.

Сам Горват разом з групою депутатів розробив альтернативний законопроект, який має таку ж мету.

“Цей законопроект має таку ж мету, той же “податок на старість”, це диференційований акциз в момент реєстрації автомобіля. Чим старше вік – тим більше акциз“, – сказав він.

Народний депутат додав, що в крайньому випадку, якщо жоден із законопроектів не буде прийнятий, члени парламенту можуть продовжити дію закону №1389-19 (проект 3251 від 07.10.2015), яким до 31 грудня 2018 року встановлено пільгові ставки акцизного податку на імпортні б/у автомобілі.

Глава профільного комітету Ніна Южаніна озвучила ставки розмитнення “евроблях”, які можуть ввести в Україні. За словами Южаніної, нові ставки розраховані таким чином, щоб вони захищали країну від екологічної шкоди, якої завдають старі автомобілі.

А саме, запропоновані наступні змін до Податкового кодексу: базові ставки акцизного податку будуть 50 євро для автомобілів з бензиновим двигуном, 75 євро - з дизельним. При цьому розмір акцизу буде дорівнює базовій ставці, помноженій на коефіцієнт двигуна і коефіцієнт віку.

Коефіцієнт двигуна пропонується розраховувати за такою формулою: об'єм двигуна розділити на 1000. Коефіцієнт віку - кількість повних календарних років з року, наступного за роком виробництва автомобілів, до році визначення ставки податку.

Нагадаємо, ввезення авто на “євробляхах” в Україну ускладнили. Тепер під час перетину кордону громадянин України, крім поданих до митної служби довіреностей від імені литовських компаній, чиї інтереси він представляє, повинен надати ще низку документів.

 

18 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів