Обласні обранці через освітні заклади інтернатного типу звернулися до Верховної Ради

Обласні обранці через освітні заклади інтернатного типу звернулися до Верховної Ради
Депутати Закарпатської облради просять Верховну Раду та Кабінет Міністрів України внести зміни до чинного законодавства щодо функціонування закладів освіти інтернатного типу

 

Під час пленарного засідання  11 сесії облради схвалено рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо внесення  змін до Закону України «Про освіту» та Державного бюджету України  у частині функціонування  закладів освіти інтернатного типу», яке скероване  до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

У документі зазначається, що декларування необхідності реформувати навчальні заклади інтернатного типу, передбачене прийнятим у вересні 2017 року Законом України «Про освіту», викликало стурбованість серед громадськості Закарпатської області.

Зокрема, згідно з пунктом 3¹ статті 48 Закону України «Про загальну середню освіту» (зі змінами)  йдеться про зміну до 1 вересня 2018 року типу підпорядкованих шкіл-інтернатів (крім закладів середньої освіти для дітей з порушенням інтелектуального розвитку) на гімназію, ліцей відповідно до вимог цього Закону із збереженням у складі цих закладів освіти інтернатів з частковим або повним утриманням учнів (вихованців) за рахунок засновника (засновників). Припинення функціонування інтернатів у складі таких закладів можливе лише після вирішення в установленому порядку питання здобуття учнями (вихованцями) освіти та/або отримання відповідних соціальних послуг за місцем їхнього проживання (реєстрації) чи місцем проживання (реєстрації) їхніх батьків.

Реформування системи інституційного догляду та виховання дітей є необхідною умовою змін у реалізації державної політики в галузі освіти. Однак, на жаль, є чимало об’єктивних причин соціально-економічного характеру, що в окремих випадках унеможливлюють виконання зазначеного рішення.

Для прикладу, - далі йдеться в документі, - в Ільницькій загальноосвітній школі-інтернаті І – ІІІ ступенів Іршавської районної ради Закарпатської області нині утримуються, виховуються та навчаються 119 дітей Іршавського району, які потребують соціальної допомоги, не мають необхідних умов виховання та навчання в сім’ї, а батьки не мають постійного місця роботи та стабільних доходів.

Зміна типу закладу та умов перебування дітей у ньому не призведе до покращення їхніх життєвих обставин, як це передбачено Національною стратегією реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки. Без роботи залишаться і працівники цієї загальноосвітньої школи-інтернату. Такою є ситуація в усіх закладах інтернатного типу Закарпатської області та й України загалом.

Враховуючи зазначене вище, депутати Закарпатської облради просять:

1. Прискорити прийняття Закону України «Про повну загальну середню освіту», розширивши перелік типів закладів загальної середньої освіти, у тому числі й такими, що дозволили б отримати освітню та професійну підготовку дітям, які потребують соціального захисту.

2. На час вивчення питання та підготовки відповідної законодавчої бази внести зміни до Закону України «Про освіту» для відтермінування реорганізації закладів освіти інтернатного типу.

3. Внести зміни до Державного бюджету України, передбачивши можливість повного утримання закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної освіти за рахунок коштів освітньої субвенції.

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради

 

18 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів