Не всі ВІЛ-інфіковані закарпатці отримують необхідну терапію

Не всі ВІЛ-інфіковані закарпатці отримують необхідну терапію
В Інституті аналітики та адвокації дослідили, скільки закупляли ліків для ВІЛ-інфікованих жителів Закарпаття у 2014-2016 рр.

 

Аналітики дійшли висновку, що препарати у Закарпатській області доступні більше, ніж третині пацієнтів.

За інформацією від ЦГС у 2016 році в області на  диспансерному обліку перебували 484  особи. З них 177 пацієнтів отримали терапію. За час дослідження на Закарпатті зареєстрована найменша кількість ВІЛ-інфікованих, хоча показник щороку зростає.

-          Для лікування ВІЛ-інфікованих людей використовують АРВ-препарати. Ними регіони забезпечує держава. – розповідає аналітик ІАА Олена Дмитренко. – Щороку медики розраховують скільки ліків необхідно регіону – повну потребу, а держава надає фінансову квоту. На Закарпатті ці показники мають різні обсяги. Упродовж 3 років виділена квота хоча і збільшилася в 2 рази, але все одно була менша за потребу.

Найбільша частка замовлення приходить на препарат Лопінавір/Ритонавір. Окрім цього, в області використовується ще 28 препаратів для лікування ВІЛ/СНІД.

За результатами дослідження за 2014-2016 роки, Закарпатська область, в середньому,  мала бути більш, ніж на половину забезпечена ліками. Проте антиретровірусну терапію отримали менше ВІЛ-інфікованих. Така різниця може бути зумовлена затримками із постачанням ліків, зміною схем лікування, особистою прихильністю пацієнтів до АРТ препаратів. В ІАА вважають, для того, щоб забезпечити лікуванням більше людей необхідно вдосконалити систему збору потреби регіонів у препаратах та вирішити проблему з запізненням поставок.

Більше деталей дослідження за посиланням.

Довідково: Дослідження здійснене у рамках ініціативи «Проведення аналізу та оцінки ефективності формування та забезпечення потреби в лікарських засобах для лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та гепатиту С», яка здійснюється ГО «Інститут аналітики та адвокації» за підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»

 

18 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів