Два ювілеї відсвяткувала кафедра екології та навколишнього середовища УжНУ

Два ювілеї відсвяткувала кафедра екології та навколишнього середовища УжНУ
Крім 35-ліття підрозділу, цьогоріч виповнюється і 25 років спеціальності «Екологія та охорона навколишнього середовища».

 

Усередині червня кафедра екології та охорони навколишнього середовища Ужгородського університету відзначає 35-ліття. Також цьогоріч виповнюється 25 років спеціальності «Екологія та охорона навколишнього середовища». Із цієї нагоди на хімічному факультеті відбулося урочисте святкування, на яке зійшлися викладачі, студенти, випускники та гості.

Василь Лендєл

Декан хімфаку Василь Лендєл у вітальному слові згадав про історію кафедри (створена на базі кафедри загальної та неорганічної хімії, сучасну назву дістала у 2002 році), про труднощі, із якими доводилося стикатися.

«Кафедру створювали в час, коли було чітке усвідомлення: треба берегти довкілля, думати про життя майбутніх поколінь. Не знаю, чому нині екологічна спеціальність утрачає престижність. Тож у ювілей кафедри бажаю більше хороших студентів та успіхів!» – відзначив Василь Георгійович.

Відтак виступив завідувач кафедри екології та навколишнього середовища Степан Чундак: «35 років нашого підрозділу, який також тривалий час мав назву кафедра хімічної технології і виробничої екології (ХТВЕ), – це ювілей екологічної діяльності в університеті. До того ж святкуємо 25-ліття спеціальності «Екологія та охорона навколишнього середовища»».

Степан Чундак

Степан Юрійович згадав про корифеїв кафедри ЕОНС, зв’язки з науковими установами (зокрема з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, Одеським державним екологічним університетом, Пряшівським вишем, Інститутом загальної та неорганічної хімії імені Вернадського).

Докладніше про наукову діяльність кафедри розповів професор Сергій Сухарєв.

Науковою темою підрозділу є «Розробка теоретичних та практичних методів моніторингу об’єктів технологічних процесів та навколишнього середовища».

Кафедра ЕОНС брала участь у двох українсько-угорських ґрантах, пов’язаних із вивченням забруднення басейну р. Тиси та прикордонних територій регіону Берег, організовувала 2 Всеукраїнські студентські конференції з екології.

Екологів привітали й колеги з інших кафедр хімфаку. Так, натхнення і розвитку підрозділу бажали професор Ігор Барчій, доцент Михайло Онисько, старший викладач Степан Мільович.

Крім того, заступник голови і керівник комісії з питань регіонального соціально-економічного розвитку, ресурсного потенціалу та інвестицій Громадської ради при Закарпатській ОДА Олег Лукша наголосив: не уявляє сучасної екологічної науки у краї без кафедри ЕОНС.

«Захоплююся вашим ентузіазмом. Удячний за плідну роботу у виконанні громадської експертизи води в Мужієві, де хотіли приватизувати золоторудник, у Косівській Поляні… Із ювілеєм! Збільшення бюджетного фінансування, співпраці із іноземними партнерами, міжнародних ґрантів!» – побажав О.Лукша.

Зичимо процвітання та нових ідей!

Ольга Брайлян, Медіацентр УжНУ

ФОТО Каріни Ігнат

 

18 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів