Лісівники Ужгородщини запрошують побачити зелений «дитячий садок»

Лісівники Ужгородщини запрошують побачити зелений «дитячий садок»
Тривалий час у нашому суспільстві побутує думка: мовляв, лісівники тільки заготовляють дерева і нічим іншим не займаються. Однак крім лісозаготівельних робіт лісівники думають і працюють над тим, як зберегти і примножити ліс. У пошуках відповіді на це питання, можна відправитися у найближчий лісгосп, розташований поряд з обласним центром - Ужгородський.

 

На сайті Ужгородського держлісгоспу розміщено інформацію про те, чим підприємство займається, а завітавши в лісгосп можна й познайомитися з лісівничою роботою.

Для розширення знань школярів навчальних закладів Ужгородщини на території ДП «Ужгородський ЛГ» створено еколого-натуралістичний центр «Арборетум», де на площі півтора гектара розмістилися колекції деревних і чагарникових порід, що представляють 5 континентів планети. Усі рослини, загалом 250 видів, з Далекого Сходу, Африки, Північної і Південної Америки, чудово прижилися. Вони цвітуть, плодоносять, дають потомство.

Представники Кам'яницького шкільного лісництва навчаються і водночас доглядають ці рослини, а студенти УжНУ проходять тут виробничу практику.

Але не менш цікавими є лісові розсадники, які функціонують при кожному лісництві, де вирощують саджанці, які в майбутньому будуть пересаджені на території, де вирощуватимуть ліс. Так в Анталовецькому лісництві на площі 0,3 гектара облаштовано новий лісовий розсадник, де лісові господарники вирощують майбутні дерева. Розсадником називається спеціальна земельна ділянка, призначена для вирощування садивного матеріалу, який в подальшому використають для лісорозведення і штучного лісовідновлення, озеленення міст, населених пунктів і створення захисних лісових насаджень і плодових садів.

Лісничий Анталовецького лісництва Василь Синичка каже, що саджанці ялини, ялиці та явора виростають до стандартного розміру, який використовують для посадки у лісі, впродовж 2-3 років. І так в залежності від породи. Все починається з заготівлі насіння на території генетичного резервату. Потім зібране насіння висушують і зберігають при відповідній температурі. Так отримують насіння, яке навесні – вже у березні – висаджують у ґрунт.

Зелений «дитячий садок» росте на відкритих ділянках, пристосовуючись до природних умов. Біля кожної породи на розсаднику встановлена табличка з латинською і українською назвами, вказано місце, звідки рослина походить, де її батьківщина. Протягом усього цього часу за саджанцями доглядають. Прополюють тут бур’яни, а також захищають деревця від шкідників і хвороб. І, звісно, затіняють при надмірному освітленні.

Побачити на власні очі, як вирощують деревцята, ви можете в будь-який день, звернувшись попередньо в ДП «Ужгородський ЛГ». Така екскурсія може стати чудовим подарунком великим і малим любителям природи, які хочуть побачити чудо народження дерева на власні очі.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

18 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів