Київ розраховує, що майбутні переговори з Угорщиною на Закарпатті будуть успішними

Київ розраховує, що майбутні переговори з Угорщиною на Закарпатті будуть успішними
Українська сторона зацікавлена в конструктивному врегулюванні проблемних питань з Угорщиною та сподівається, що переговори за участю міністрів закордонних справ та освіти двох країн, а також представників угорської громади Закарпаття будуть успішними, повідомила речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца.

 

"Українська сторона була і залишається зацікавленою у конструктивному врегулюванні проблемних питань з Угорщиною та розблокуванні Будапештом діалогу України з НАТО і взаємодії на міжнародній арені. Ми розраховуємо, що переговори за участю міністрів закордонних справ та освіти двох країн, а також представників угорської громади України, заплановані на 22 червня на Закарпатті, будуть успішними", - йдеться у відповіді речника МЗС на відповідне запитання агентства "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

М.Беца нагадала, що український уряд ухвалив і передав до Верховної Ради пропозиції щодо продовження перехідного періоду імплементації ст. 7 закону "Про освіту" до 2023 року.

"Українська сторона запропонувала угорській підписати декларацію на рівні міністрів освіти за підсумками зустрічі 22 червня, щоб додатково підтвердити чинність усіх діючих двосторонніх документів, а також готовність до взаємодії в ході імплементації закону "Про освіту"", - зазначила дипломат.

М.Беца також розповіла, що для практичного започаткування такої взаємодії було запропоновано створити спільну українсько-угорську робочу групу з питання імплементації ст. 7 закону "Про освіту" у складі представників міністерств освіти і закордонних справ обох країн та представників угорської громади в Україні.

За її словами, робоча група забезпечуватиме вироблення спільного механізму запровадження ст. 7 закону в закладах загальної середньої освіти з навчанням угорською мовою згідно з заключними рекомендаціями Венеційської комісії та сприятиме систематичному проведенню консультацій з розроблення імплементаційного законодавства на виконання закону "Про освіту".

Речник МЗС уточнила, що українська сторона також запропонувала представникам угорської меншини долучитися до робочих груп з розроблення нормативних документів щодо імплементації закону "Про освіту", зокрема закону України "Про загальну середню освіту", стандартів освіти, освітніх програм.

Крім того, Україна запропонувала підготувати новий протокол про співробітництво у сфері освіти і науки між Міністерством освіти і науки України та Міністерством людських ресурсів Угорщини на 2019-2022 роки, в якому були б деталізовані питання щодо навчання та вивчення угорської мови у закладах середньої освіти в місцях компактного проживання угорської національної меншини в Україні.

"Ми розраховуємо, що всі ці кроки дозволять зняти напругу в українсько-угорських відносинах, розблокувати саміт Україна-НАТО та відновити конструктивну взаємодію з усіх питань", - підсумувала М.Беца.

Джерело: Інтерфакс-Україна

 

19 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів