Юстиція Закарпаття знову про #МаскиШоуСтоп!

Юстиція Закарпаття знову про #МаскиШоуСтоп!
Цього разу йдеться не про дійство, а про презентацію другого законопроекту в рамках ініціативи #МаскиШоуСтоп.

 

Міністр юстиції Павло Петренко на засіданні Уряду презентував другий законопроект в рамках ініціативи #МаскиШоуСтоп, покликаний посилити захист підприємців, які постраждали від неправомірних дій правоохоронних органів.

Новації законопроекту:

•    Колективна відповідальність замінюється індивідуальною відповідальністю конкретного чиновника за порушення прав чи нанесення збитків підприємцям;

•    притягнення до відповідальності слідчого або прокурора незалежно від спливу терміну притягнення до дисциплінарної відповідальності;

•    гарантування державою постраждалій особі відшкодування збитків в разі кримінального порушення або дисциплінарного проступку з боку слідчого або прокурора;

•    у разі явних порушень з боку слідчого чи прокурора, потерпілий зможе оскаржити незаконні дії в суді;

•    у разі порушення строків досудового розслідування особа має право звернутися до суду  з вимогою про закриття кримінальної справи.

Процес притягнення до відповідальності нараховує 4 кроки:

•    скарга підприємця чи особи на дії чи бездіяльність слідчого або прокурора,

•    рішення суду про задоволення скарги (у ньому зазначається обов’язковість службового розслідування),

•    безпосередньо службове розслідування,

•     матеріальне або дисциплінарне стягнення.

 

Нагадуємо, минулого року в рамках правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» був виділений окремий напрямок – захист підприємств від безпідставних обшуків з боку правоохоронців. У його рамках було розроблено та прийнято закон, який увів низку новацій, котрі унеможливили проведення так званих "масок-шоу".

Зокрема, було заборонено виносити рішення про обшуки та проводити самі обшуки без відеофіксації, вилучати оригінали документів та техніку, повторно відкривати вже закриті кримінальні провадження.

«З початку дії закону офіс Бізнес-омбудсмена отримав 109 скарг від бізнесу на дії правоохоронних органів. 60% – стосувалися порушень, які сталися до 7 грудня, тобто до набуття чинності закону. Більше того, до офісу надійшло лише 1 звернення щодо недотримання вимог закону #МаскиШоуСтоп. Решта стосувалася інших порушень, здійснених правоохоронцями», - поінформував очільник міністерства юстиції.

Головне територіальне управління юстиції у Закарпатській області

 

20 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів