Ректор УжНУ зустрівся з цьогорічним переможцем олімпіади «Молодих геніїв» у США Валентином Фречкою

Ректор УжНУ зустрівся з цьогорічним переможцем олімпіади «Молодих геніїв» у США Валентином Фречкою
У вівторок, 26 червня, ректор УжНУ професор Володимир Смоланка зустрівся з учнем «Малої академії наук», випускником Сокирницької ЗОШ І-ІІІ ст. Хустського району Валентином Фречкою, який недавно став переможцем олімпіади «Молодих геніїв» у США.

 

Найвищої відзнаки школяр удостоївся за розроблену ним технологію виготовлення паперу з опалого листя. Крім золотої медалі В.Фречка отримав ще й спеціальну відзнаку конкурсу, якою нагородили лише двох учасників.

Володимир Смоланка привітав юне дарування з видатною перемогою на Genius Olympiad і коротко розповів про основні напрямки наукової та освітньої роботи найпотужнішого вишу Закарпаття. Ректор цікавився планами Валентина щодо вибору майбутньої професії та продовження навчання, запропонувавши йому здобувати освіту в УжНУ. В.Фречка відповів, що він уже практично визначився зі спеціальністю – це буде генетика і біотехнологія, а серед вишів, які сьогодні він розглядає для вступу, є і Ужгородський національний університет, з яким його уже пов’язує співпраця у науковій сфері. За його словами, відчутну допомогу у розробці технології надавав доцент кафедри ентомології та збереження біорізноманіття УжНУ Владислав Мірутенко. 

«В Олімпіаді брали участь 1300 учасників з 87 країн світу. Наша робота виявилася цікавою та актуальною, - розповідає В.Фричка. - Вона вирішує одразу дві екологічні проблеми - переробку опалого листя, яке сьогодні переважно спалюють, наносячи при цьому величезну шкоду усьому живому, та виготовлення целюлози не з деревини. Для подальшого виготовлення паперу найкраще підходить листя дуба, берези, граба і верби».

Для відокремлення целюлози спочатку подрібнюють волокна на блендері, а потім відбілюють їх. Виготовлений у такий спосіб папір дещо поступається по якостях традиційному, тож його краще використовувати як пакувальний, а також для виготовлення різного роду ексклюзивних іміджевих речей, на які сьогодні у світі є значний попит.

За перемогу в Олімпіаді винахідник отримав право брати участь у міжнародній виставці в Південній Кореї. «Я беру активну участь у міжнародних конкурсах, де представляю свій проект. Загалом маю шість золотих медалей і одну срібну. Але перемога на Genius для мене особлива: це найвище досягнення серед усіх, що я мав», – каже винахідник.

«Ми хочемо запровадити цього року ректорську стипендію для студентів, які найкраще зарекомендували себе у науковій роботі, - наголосив ректор В.Смоланка. – Цьогоріч в УжНУ ми уже втретє поспіль провели конкурс студентських інноваційних ідей і можу з приємністю констатувати, що рівень студентської наукової творчості з кожним роком зростає. Цю приємну тенденцію ми будемо розвивати і заохочувати».

Валентин Фричка подякував ректору В.Смоланці за приємну розмову та зауважив, що незалежно від остаточного вибору місця навчання його  співпраця з УжНУ буде розвиватися.

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

26 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів