Закарпатські геркулеси – серед призерів чемпіонату світу

Закарпатські геркулеси – серед призерів чемпіонату світу
З 21 по 24 червня 2018 року в м.Ванцагелло (Італія) відбувся перший чемпіонат світу з гирьового спорту, проведений Всесвітньою федерацією гирьового спорту. Змагання зібрали понад 300 спортсменів з 25 країн.

 

В перший день змагань гирьовики виступали в довгому циклі. Серед юніорів чемпіоном світу став спортсмен зі Львова - Наумчук Роман (35 підйомів, в/к - до 87 кг). Серед дорослих першим на поміст вийшов Тольпа Богдан. Спортсмен виступав у ваговій категорії до 63 кг і з результатом 31 повторення посів друге місце. У ваговій категорії до 80 кг нашу збірну представив чемпіон Асоціації гирьового спорту України Андрій Грицак. У важкому протистоянні з результатом 54 підйоми представник Рівненської області виборов бронзу чемпіонату світу.

Наступним серед спортсменів групи еліт на поміст вийшов досвідчений харків'янин Поручіков Володимир. З результатом 60 повторень він не залишив шансів суперникам і завоював золото для нашої команди. В найважчій ваговій категорії - понад 95 кг розгорнулася завзята боротьба. Перше місце посів абсолютний чемпіон світу росіянин Денисов Іван з результатом 85 підйомів. За ним - представник Білорусі з результатом 79 підйомів. За третє місце боролися три спортсмени: українець Сіправський Роман, а також англієць та італієць. Протягом майже всього часу виконання вправи спостерігалася рівна боротьба. Але в останню хвилину віце-чемпіон чемпіонату АГСУ 2018 року зумів знайти в собі сили і з результатом 66 підйомів виборов бронзу чемпіонату, випередивши найближчого переслідувача на 3 бали.

Після виступів спортсменів групи еліт власні сили демонстрували аматори та ветерани. Серед аматорів в перший день змагань у вправі поштовх довгим циклом однією рукою збірну України представляла спортсменка з Тернополя - Євсюкова Соломія. З результатом 70 підйомів з гирею 16 кг Соломія зайняла четверте місце. Це перші змагання такого рівня для п'ятнадцятирічної спортсменки, отож цінний досвід виступу на постійне світової першості стане в нагоді в майбутньому.

У ваговій категорії до 68 кг серед аматорів з результатом 50 повторень чемпіоном став студент Ужгородського національного університету Прокоп Микола.

Серед ветеранів вагової категорії до 74 кг за нашу команду виступили одразу двоє спортсменів: Заслужений майстер спорту Андрейчук Володимир та неодноразовий чемпіон та призер світу серед ветеранів Рошканюк Вадим. Володимир з результатом 92 поштовхи довгим циклом впевнено виборов золото чемпіонату, а ужгородець Вадим Рошканюк з результатом 52 підйоми посів третю сходинку п'єдесталу. Жодного шансу не залишив суперникам наш досвідчений ветеран, Майстер спорту міжнародного класу Петро Багрій. У ваговій категорії до 87 кг та віковій групі 50-59 років 58-річний спортсмен з результатом 99 підйомів впевнено зайняв першу сходинку п'єдесталу.

Також в цій ваговій категорії, але у віковій групі 40-49 років золото чемпіонату виборов представник Дніпропетровської області Єрмаков Андрій.

За підсумками першого дня змагань у скарбничці збірної України виявилося 6 золотих, 1 срібна і 3 бронзових медалі і поточне 4 місце. Але два наступних дня змагань давали надію на командне призове місце.

В другий день змагань власні сили демонстрували жінки. Честь нашої країни захищали троє спортсменок. В групі еліт у вправі ривок 24-кілограмової гирі чемпіонкою стала Масловець Ольга з результатом 106 підйомів.

Серед аматорів вперше на змаганнях такого рівня випробовувала свої сили ужгородка Воронова Надія. Спортсменці випало змагатися з досвідченими представницями США, Шотландії, Фінляндії, Італії і Англії. Не дивлячись на колосальне переживання, Надія змогла сконцентрувати зусилля і з результатом 196 повторень у ривку 16-кілограмової гирі посіла першу сходинку п'єдесталу пошани.

Серед ветеранів жінок у ваговій категорії до 65 кг і віковій групі 45-54 роки виступала досвідчена представниця Чернівецької області, багаторазова чемпіонка світу серед ветеранів Деревенко Уляна. З результатом 174 підйоми наша спортсменка впевнено завоювала золото змагань.

Отже, після другого дня змагань скарбничка нашої збірної поповнилася ще трьома золотими медалями. Але відставання від збірної команди Шотландії, яка зберігала за собою третю позицію, продовжувалось.

Визначальним був третій день змагань, де спортсмени змагалися у класичному двоборстві. У першій зміні на виконання поштовху вийшов представник Закарпатської області, майстер спорту Тупиця Михайло. У протистоянні з майстром спорту Італії, Михайло здійснив 80 підйомів проти 81 в італійця. У другій вправі - ривку, закарпатець зумів виконати 108 підйомів проти 85 у представника Італії і став чемпіоном світу.

В другій зміні на помости виходили одразу двоє українських спортсменів: Потокій Василь (вагова категорія до 74 кг) та Михайлінчик Василь (вагова категорія до 80 кг). Потокій Василь випередив після першої вправи найближчого суперника з Білорусі на 4 підйоми (94 проти 90), а вже в ривку збільшив відставання (135 повторень проти 110) і став переможцем у своїй ваговій категорії. Василь Михайлінчик після першої вправи програвав найближчому переслідувачу з Білорусі 14 балів, що ставило перед ним нелегку задачу на шляху до чемпіонства. Представник Хмельницької області зібрався з силами і зумів здійснити 174 повторення у другій вправі, що і дозволило йому стати переможцем чемпіонату світу.

У ваговій категорії понад 95 кг серед спортсменів групи еліт змагалися представники Росії, України, Білорусі, Італії та Англії. Найбільш завзята боротьба точилася між українцем, майстром спорту Олейником Максимом та представником збірної команди Білорусі. Досвід та підтримка колег по збірній допомогли Максиму вибороти срібло чемпіонату. Золото ж у абсолютного чемпіона світу - Івана Денисова з Росії. У ваговій категорії до 74 кг серед ветеранів вікової групи 40-49 років переможцем став ще один український спортсмен, майстер спорту Петро Ілик. Також волю до перемоги проявив Голова правління Асоціації гирьового спорту України Андрій Яремус. У ваговій категорії до 95 кг з результатом 130 підйомів у поштовху та 201 - у ривку, спортсмен завоював два золота чемпіонату: одне - серед аматорів, друге - серед ветеранів. Ще одне золото у скарбницю збірної приніс найстарший представник збірної України - Міхненко Віктор.

У командній естафеті по довгому циклу збірна України зайняла друге місце, пропустивши вперед тільки збірну Білорусі. Відмінні результати дозволили завоювати третє командне місце вслід за Італією та Білоруссю. Також на цьогорічному чемпіонаті світу Україна була представлена в складі суддівської колегії 5 суддів: Швидкий Віктор (міжнародна категорія), Багрій Петро, Яремус Андрій, Андрейчук Володимир та Потокій Василь (національна категорія) здійснювали суддівство на помостах. В кінці другого дня змагань відбулася конференція делегатів країн-членів Всесвітньої федерації гирьового спорту, на якій було розглянуто ряд важливих питань, серед яких: співпраця з Всесвітньою антидопінговою агенцією, програма входження до GAISF, а також визначення місць проведення європейської і світової першості 2019 року. А саме, чемпіонат світу 2019 року планується провести на початку червня в м. Дублін (Ірландія), а чемпіонат Європи - в жовтні в м. Ужгород (Україна).

 

27 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів