Літнє оздоровлення дітей ювенальна поліція Закарпаття взяла на особливий контроль

Літнє оздоровлення дітей ювенальна поліція Закарпаття взяла на особливий контроль
Літо – пора канікул у школах, коли діти на кілька місяців залишені без контролю педагогів, батьків і мають багато вільного часу для відпочинку.

 

Про те, як правоохоронці опікуються безпекою підростаючого покоління, а також про інші аспекти роботи служби, розповідає начальник ювенальної поліції краю підполковник Андрій Курта.

- Кожна справа, якою займаються працівники сектору ювенальної превенції, - каже підполковник Курта, - по-своєму особлива і потребує негайного реагування. Адже щоразу, коли до поліцейських звертаються із заявою про зникнення дитини, йдеться про її безпеку, життя та здоров’я. Тож реагувати слід негайно, задіявши всі необхідні важелі задля пошуку та захисту дитини.

- Який алгоритм дій поліції під час розшуку зниклої дитини?

- Після надходження інформації про зникнення дитини  орієнтується весь особовий склад органів поліції, передовсім групи реагування в районах та патрульна поліція в містах Ужгород і Мукачево. Далі складається так звана особова частина: прикмети розшукуваної особи (зріст, вік, фотозображення, одяг, особливі прикмети тощо). Дається орієнтування на розшукувану дитину по всій області та в інші регіони нашої держави. Працівники поліції опитують батьків дитини, її друзів, можливих свідків. Також встановлюється телефонний номер розшукуваної особи, за яким ведеться технічний  пошук.

Якщо дитину не було знайдено протягом доби, порушується кримінальне провадження за ст.115 ККУ, тобто навмисне вбивство.

У таких випадках вкрай важливим є вчасне звернення родичів дитини, опікунів чи педагогів у поліцію. Від цього залежить ефективність розшуку. Адже бувають випадки, коли «за гарячими слідами» знаходили дитину за годину, навіть за 40 хвилин.

Хочу звернутись до батьків. У випадку зникнення сина чи доньки не  панікуйте й не займайтесь самопошуком. Відразу телефонуйте на 102. Також не відповідає дійсності інформація, що для подання заяви в поліцію треба чекати три доби, чи не знайдеться дитина, а вже потім подавати в розшук.

- Чому діти втікають з дому?

-По-перше, діти, а особливо підлітки в перехідному віці (14-17 років) хочуть бути самостійними, відчути себе дорослими. Також хочуть побачити світ, тож їх тягне в мандри. Особливо це актуально тепер, у теплу літню пору.  

Друга причина того, що діти покидають рідні домівки, це непорозуміння з батьками або опікунами, іншими родичами.  

Нерідко причиною втечі підлітка з дому є переживання, викликані нерозділеним коханням, або бажання бути разом із об’єктом закоханості.

- Які цікаві випадки, пов’язані з розшуком дітей, пригадаєте?

- Неординарним був розшук 16-річної ужгородки, яка після втечі з дому переїжджала з одної області в іншу. Закарпатські правоохоронці у співпраці з колегами з інших областей України упродовж п’яти днів працювали над пошуком дівчини, яка виїхала з Ужгорода спершу до Львова, а звідти - в Тернопіль та Вінницю. Справу вели так, щоб не налякати юну втікачку. Врешті-решт її затримали та повернули батькам, провівши відповідну профілактичну бесіду про неприпустимість такої поведінки.

- Як поліція профілактує дитячі втечі та злочини, вчинені дітьми або проти них?

-Профілактика зазвичай проводиться в навчальних закладах, зокрема в школах та університетах, у вигляді ознайомчих лекцій. Під час таких зустрічей працівники поліції наголошують дітям про шкідливість алкоголю, тютюну та наркотичних засобів.

Нині, в пору літніх канікул, беремо на особливий контроль літнє оздоровлення дітей. Зокрема, відвідуємо пришкільні, християнські та оздоровчі табори, наметові містечка та інші місця літнього відпочинку дітей.

Користуючись нагодою, вкотре звертаюся до наших дітей, їхніх батьків, до всіх мешканців області. У літню пору діти часто відпочивають самі на природі, біля водойм. Тут як у відомому прислів’ї: не знаєш броду, не лізь у воду! Варто купатись тільки в добре знайомих, облаштованих місцях для купання, де є дорослі. На жаль, на водоймах краю торік загинуло семеро неповнолітніх. На щастя, цього року таких  випадків поки немає. Тож поліція робитиме все від нас залежне, аби не сталося лиха.

Розмову вели Ольга Стахова та Андріана Снарська, студентки 2-го курсу Ужгородського національного університет

 

27 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів