Вступна кампанія у виші стартує з 2 липня

Вступна кампанія у виші стартує з 2 липня
З 2 липня в Україні стартує вступна кампанія до закладів вищої освіти. Укрінформ розбирався, які нововведення підготувало для абітурієнтів МОН.

 

Які нововведення підготувало для цьогорічних вступників Міністерство освіти та науки, як вступатимуть до вишів абітурієнти різних категорій, і що потрібно знати, реєструючи кабінет в електронній системі вступу.

ОСНОВНІ ЗМІНИ В УМОВАХ ПРИЙОМУ-2018

Презентація Лілії Гриневич

Презентація Лілії Гриневич

У цій вступній кампанії МОН пішло на подальше зменшення кількості заяв. Цього року вступник на місця державного або регіонального замовлення зможе подати не більше 7 заяв на 4 спеціальності (торік абітурієнти могли подати 9 заяв на 4 спеціальності).

Як і раніше, для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, ветеринарного та фармацевтичного спрямування) на основі повної загальної середньої освіти вступники мають подати до вишів сертифікати ЗНО з трьох предметів. Тільки цього року для кожної спеціальності перелік цих сертифікатів чітко фіксований для всіх закладів вищої освіти.

Тобто, наприклад, якщо вступник обрав спеціальність 035 філологія, спеціалізацію 035.01 українська мова і література та хоче подати документи в Національний університет ім. Шевченка та у Львівський Національний університет, то в заявах на вступ до двох цих вишів він подає однаковий набір сертифікатів ЗНО: перший - з української мови та літератури, другий - з іноземної мови, третій - з історії України або географії.

«Умовами прийому визначено перелік конкурсних предметів, у такому форматі: перший предмет - українська мова та література обов’язково для всіх вступників, другий предмет – фіксований в залежності від спеціальності, яку обирає вступник. Вузи в цьому випадку не могли обирати той предметі, який вони хочуть, це був узгоджений з ними і затверджений перелік. І це дуже полегшить життя вступникам, тому що якщо вони хочуть на одну і ту саму спеціальність подавати документи у різні виші, у них буде гарантовано другий іспит такий самий. Третій предмет – це два альтернативні предмети на вибір вступника», - розповіла міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Інформацію про другий і третій конкурсні предметі з різних спеціальностей можна знайти на сайті Міністерства освіти та науки.

Важливо: Ці зміни стосуються тільки тих вступників, які подають документи на бюджетні пропозиції. Для абітурієнтів, що вступають за контрактом перелік конкурсних предметів визначає заклад вищої освіти.

У цьому році вступники можуть подавати сертифікати ЗНО 2016-го, 2017-го та 2018-го років. Виняток становить тільки сертифікат ЗНО з іноземних мов – приймаються лише цьогорічні сертифікати, через те, що вперше при проведенні незалежного тестування з іноземних мов було проведено аудіювання – перевірка сприйняття мови на слух.

Встановлено мінімальну кількість балів 150 з другого та третього конкурсного предмету для вступу на окремі медичні спеціальності – стоматологія, медицина і педіатрія.

ЯК ПІДВИЩИТИ СВІЙ КОНКУРСНИЙ БАЛ

У цьогорічній вступній кампанії також діятимуть різноманітні коефіцієнти.

Так, регіональний коефіцієнт було відкориговано відповідно до міграційних потоків вступників.

Для вишів Києва регіональний коефіцієнт становить 1.

Для ЗВО (закладів вищої освіти) Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської Миколаївської, Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської областей, а також для переміщених вишів - 1,04.

Для вишів інших областей - 1,02 .

Нововведення торкнулися і сільського коефіцієнту

Збільшено сільський коефіцієнт на аграрні спеціальності – 1,05. На інші спеціальності він становитиме – 1,02.

Крім того, МОН уточнило, хто має право на сільській коефіцієнт.

«Вступник має право на сільський коефіцієнт, якщо був зареєстрований в селі не менше двох років до дня завершення подачі заяви про вступ та здобув повну середню загальну освіту у навчальному закладі, який знаходиться на території села у рік вступу», - наголосила Лілія Гриневич.

Вона закликала вступників бути чесними, і не вдаватися до таких махінацій, як реєстрація в сільській місцевості одразу після закінчення школи у великому місті. Такі махінації мають бути виключені при подачі довідки про місце реєстрації в електронному кабінеті.

За словами директорки ДП «Інфоресурс» Оксани Бєлік, є визначена форма довідки про проживання в сільській місцевості, яка регламентована постановою КМУ про порядок реєстрації місця проживання, додаток 13.

Галузевий коефіцієнт становить - 1,02 і буде поширюватися на заяви з 2-гою пріоритетністю.

Конкурсний бал розраховуватиметься традиційно за формулою: бали сертифікатів ЗНО, середній бал атестату, бал за конкурс творчих або фізичних здібностей. Кожна складова конкурсного балу помножується на ваговий коефіцієнт, який визначає заклад вищої освіти у свої правилах вступу.

«Згідно з умовами прийму вагові коефіцієнти мають становити для сертифікатів ЗНО не менше ніж 20%. Для середнього балу атестату не більше ніж 10% , для результатів конкурсу творчих чи фізичних здібностей не більше ніж 25%. Для окремих мистецьких спеціальностей - до 50%. За успішне закінчення підготовчих курсів для вступу до вишу на спеціальності, яким надається особлива підтримка – не більше 5%», - уточнила Лілія Гриневич.

Крім того, за словами міністра, 200 балів із двох сертифікатів ЗНО за вибором абітурієнта можуть отримати учасники збірних команд України з Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, міжнародних олімпіад.

«Ця інформація буде верифікуватися не зі слів вступника. Цього року ми повністю цю інформацію перевіряємо, відповідно до наказів МОН та наказів Мінмолодьспорту. Якщо ви вказуєте у своєму особистому кабінеті, що ви переможець, ви повинні розуміти, що ваше прізвище має бути у відповідних наказах МОН або Мінмолодьспорту», - наголосила Гриневич.

Призерам та переможцям чемпіонату Європи а чемпіонату Світу, переможцям чемпіонатів України (з олімпійських видів спорту) при вступі на спеціальності «Фізична культура» (014) та «Фізична культура і спорт» (017) додається 10 балів до конкурсного балу.

ХТО МАЄ ПРАВО НА ПІЛЬГИ

Пільгові категорії громадян, яким надано право вступати на основі повної загальної середньої освіти за результатам співбесіди або вступними іспитами, подають документи у ЗВО у паперовій формі особисто а не через електрону базу. Також необхідно надати копії документів, які підтверджують право на спеціальні умови абітурієнта на участь у конкурсному відборі.

На підставі вступних іспитів, або результатів ЗНО 2017 чи 2018 років на вибір абітурієнта, можуть вступати особи, які мають захворювання, що не дозволяють складати ЗНО, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, демобілізовані після 30 листопада 2016 року, учасники бойових дій, які брали участь в АТО.

За результатами співбесіди можуть вступати особи з інвалідністю, особи, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, особи з інвалідністю, які не можуть відвідувати навчальний заклад, громадяни, які визнані інвалідами війни.

ТЕРМІНИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ

У понеділок 2 липня в системі Вступ можна буде зареєструвати електронний кабінет абітурієнта.

У МОН наголосили, що цього року було проведено низку заходів, щоб захистити канали передачі інформації та персональні дані. Тому при першому відвідуванні сайту на комп’ютер користувач буде встановлюватися відповідне програмне забезпечення, що може уповільнити роботу пристрою.

Утім Лілія Гриневич запевнила, що загалом роботі електронної системи вступу цього року не повинно заважати нічого.

«Цього року ми повністю сертифікували все програмне забезпечення відповідно до закону для збереження персональних даних. Ми отримали всі необхідні сертифікати КСЗІ. Це означає що канали інформації - захищені, і перші завантаження, які ви будете робити по цих каналах, можуть відбуватися повільно. Це не тому що висне база, і не тому, що недостатньо серверних потужностей, це для захищених інформаційних систем. Ви повинні бути терплячими на першому етапі. Потім, після того, як перші документи завантажили, електронний кабінет і база в цілому працюватиме значно динамічніше. Головне – вивантажити туди всі документи, які потім перевіряються та звіряються з іншими базами даних. Зокрема з базою сертифікатів УЦОЯО», - сказала Гриневич.

Реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 2 липня і закінчиться 25 липня. Прийом заяв і документів розпочнеться 12 липня та завершиться 26 липня для тих, хто вступає на основі сертифікатів ЗНО.

Особи, які вступатимуть на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів, зможуть подати заяви до 20 липня.

Творчі конкурси будуть проведені у кілька сесій – з 14 по 26 липня. Вступні іспити відбудуться з 21 по 26 липня, співбесіди - з 21 по 23 липня включно.

Рейтинговий список вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування буде сформований та оприлюднений 1 серпня.

Виконання вимог до зарахування на місця державного або регіонального замовлення – до 6 серпня.

Зарахування вступників за державним або регіональним замовленням відбудеться 7 серпня. За кошти фізичних або юридичних осіб - не пізніше 30 вересня.

ЕЛЕКТРОННИЙ КАБІНЕТ: РОСІЙСЬКІ ПОШТОВІ СКРИНЬКИ ПРИ РЕЄСТРАЦІЇ НЕ ПРИЙМАТИМУТЬСЯ

Цьогоріч при створенні електронних кабінетів вступники мають вказувати поштові скриньки тільки УКРАЇНСЬКИХ провайдерів. Якщо поштова скринька, вказана при реєстрації, розташована на російських ресурсах mail.ru, rambler.ru, тощо, то електронний кабінет вступника буде заблоковано і реєстрацію доведеться проводити спочатку.

При введені номерів сертифікатів ЗНО та атестата вони автоматично звіряються з відповідними базами даних. Тому будь-які похибки блокують створення кабінету, а це вимагає повторного введення даних.

Важливо: цього року при створенні кабінету вступник має самостійно порахувати середній бал атестата. Для цього в кабінеті вступника буде створено спеціальну аплікаційну форму.

СПРОЩЕНА ПРОЦЕДУРА ДЛЯ ВСТУПНИКІВ ІЗ ДОНБАСУ ТА КРИМУ

Цьогоріч для вступників із Криму та тимчасово непідконтрольних територій Донбасу по всій Україні працюватиме 70 освітніх центрів, через які абітурієнти можуть вступити до українських вишів за спрощеною процедурою.

«Наша політика така – ми хочемо щоб до нас вступали абітурієнти з окупованих територій і непідконтрольних територій Донбасу. Ми запрошуємо всіх вступників із цих територій. Україна чекає на вас - ми спростили для вас правила вступу і ми хочемо, щоб ви завершували навчання, здобували вищу освіту в Україні, і потім як громадяни України допомогли нам реінтегрувати ці території в єдину Україну», - наголосила Лілія Гриневич.

Вона підкреслила, що документи про освіту, видані на окупованих і тимчасово не підконтрольних територіях, в Україні не дійсні.

Для вступу за спрощеною системою вступнику потрібно приїхати до освітнього центру, подати заяву і заповнити освітню декларацію. Далі потрібно пройти державну підсумкову атестацію з двох предметів: українська мова та історія України. І скласти вступний іспит з одного предмета, визначеного закладом вищої освіти, або пройти творчий конкурс - у залежності від спеціальності, за якою буде навчатися вступник.

Необхідно буде отримати у школі, закріпленій за обраним освітнім центром, тимчасову довідку, і впродовж трьох місяців замінити її на український атестат про середню освіту.

Прийом документів на бакалаврат для вступників із Криму та Донбасу триває до 20 липня. Вступні іспити для кримчан - до 23 липня, для вступників з Донбасу – до 26 липня. Зарахування для кримчан - до 26 липня, для вступників з непідконтрольних територій Донбасу – до 7 серпня.

На контрактну форму навчання документи приймаються до 26 вересня.

Важливо: Якщо вступник із Криму чи територій Донбасу має статус переміщеної особи і вступить на бюджет, то держава надасть йому соціальну стипендію, підручники на безоплатній основі, безоплатний доступ до мережі Інтернет, систем баз даних у державних і комунальних навчальних закладах.

Якщо вступник, що має статус переміщеної особи вступив до вишу на контракт, держава надає йому пільговий безстроковий кредит на здобуття освіти.

Більш детальна інформація про спрощену систему вступу розміщена на сайті Міністерства освіти та науки.

Також абітурієнти з Криму та Донбасу можуть проконсультуватися з усіх питань, зателефонувавши на гарячі телефонні лінії фонду «Відкрита політика»:

У Києві +380505505411, +3806895125,13

У Краматорську 0800504522 - безкоштовно, 0661139375, 0979047191

У Северодонецьку 0800504511 – безкоштовно, 0993452076,0979836531

У Херсоні 0800504570 – безкоштовно, 0979836591, 0958757499.

Гаряча лінія Міністерства освіти та науки 0800504425 – безкоштовно

(044)2878929, 0689512513, 0505505411

Гарячі телефонні лінії з питань вступу працюють з 25.06 по 17.08, понеділок-п’ятниця з 9 до 18 години.

Наталія Молчанова, Київ

За матеріалами Міністерства освіти та науки

 

30 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів