Дипломи бакалаврів УжНУ отримають більше 2500 студентів

Дипломи бакалаврів УжНУ отримають більше 2500 студентів
Урочисті вручення дипломів на факультетах УжНУ в розпалі. Сотні вчорашніх студентів святкують завершення навчання або ж готуються знову стати абітурієнтами і отримати вищий освітній ступінь. У зв’язку з цим ми вирішили поспілкуватися з начальником навчальної частини Анатолієм Штимаком і дізнатися більше про цьогорічних випускників УжНУ.

 

Скільки студентів випускає УжНУ станом на липень 2018?

У 2018 році випуск фахівців в УжНУ відбувається в три етапи. Перший етап проходив у січні, дипломи отримали магістри, другий триває зараз для бакалаврів, спеціалістів та магістрів, і на третій етап очікуємо в грудні. Це пояснюється тим, що у зв’язку із реформуванням вищої освіти, протягом двох останніх років змінювалися терміни навчання на магістратурі. З 2016 року провадження освітньої діяльності за магістерськими освітньо-професійними програмами тривало 1 рік і 5 місяців, а з 2017 року Міністерством освіти і науки України прийнято рішення про те, що магістерська освітньо-професійна програма триватиме 1 рік і 4 місяці. Зараз, у липні 2018 року, отримали дипломи і бакалаври, і спеціалісти, і магістри. Випуск бакалаврів відбувся майже на всіх факультетах університету та в українсько-угорському навчально-науковому інституті. Дипломи магістра отримали випускники математичного, фізичного та юридичного факультетів, підготовка яких здійснювалась за освітньо-науковими програмами з терміном навчання 1 рік і 10 місяців. Дипломи спеціаліста отримали студенти медичного та стоматологічного факультетів. Варто нагадати, що згідно із Законом України «Про вищу освіту» від 1.07.2014 р., вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра. Загалом, станом на липень 2018 року УжНУ випустить понад 2500 студентів.

Оскільки більшість випускників зараз, протягом червня і липня 2018 року, отримують дипломи бакалаврів, то скільки серед них навчались на денній, а скільки на заочній формі? А також цікаво, скільки студентів отримали дипломи з відзнакою?

Понад 1200 випускників денної форми навчання і 600 випускників заочної форми навчання отримають дипломи бакалавра, серед яких 149 випускників – дипломи з відзнакою.

Скільки відсотків випускників бакалаврату вирішують продовжити навчання в магістратурі?

Кожного року понад 95% випускників бакалаврату планують продовжити навчання на другому (магістерському) рівні вищої освіти. Це пояснюється тим, що магістерські освітні програми дають можливість набути спеціальних професійних компетентностей та практичних навичок, які в подальшому сприятимуть випускникам при працевлаштуванні. Сьогодні диплома бакалавра замало, щоб обіймати деякі посади. Бакалаври можуть працювати за фахом у своїй професійній сфері, але відсутність освітнього ступеня магістра може завадити кар’єрному росту або ж не дасть можливості обіймати керівні посади.

Чи багато випускників бакалаврату вступають у магістратуру на умовах перехресного вступу, тобто на іншу спеціальність?

Дійсно, зараз є можливість після закінчення бакалаврату вступати на навчання в магістратуру на умовах перехресного вступу і обирати іншу спеціальність, неспоріднену зі спеціальністю, отриманою в бакалавраті. Це дуже добре, оскільки такий випускник, в подальшому, має більше можливостей щодо працевлаштування.  Поєднання спеціальностей робить випускника конкурентноспроможним на ринку праці і дає йому змогу знайти кращу роботу. Тому, звісно, є випускники, які користуються цією можливістю.

Які особливості вступної кампанії чекають на випускника бакалаврату в цьому році?

У правилах прийому до університету описані особливості вступу на навчання за всіма освітніми рівнями, і на другий (магістерський) рівень, зокрема. Як на мене, то головною особливістю цієї вступної кампанії в магістратуру, в порівнянні з минулорічною є те, що за умовами зовнішнього незалежного оцінювання вступатимуть не лише на спеціальність «Право», а й на ряд інших спеціальностей, провадження освітньої діяльності за якими здійснюється в нашому університеті. Детальна інформація про такі спеціальності, порядок організації та проведення єдиного фахового вступного випробовування та єдиного вступного іспиту з іноземної мови розміщена на сайті університету в розділі «Абітурієнту».

Якої Ви думки про те, що багато випускників шукають роботу закордоном?

Дійсно, випускники університету шукають можливості щодо працевлаштування закордоном або в іноземних компаніях. Багато з них знаходять роботу закордоном, і це не погано, оскільки це означає, що рівень підготовки в нашому університеті є високим. Проте хотілося б все-таки, щоб фахівці, які підготовлені у нас, залишалися розвивати і розбудовувати нашу країну. А для цього потрібно, щоб випускники могли знайти достойну роботу з гідною заробітною платою в Україні, бо вони на це заслуговують. Чого я їм щиро бажаю.

Що б Ви хотіли ще побажати цьогорічним випускникам?

Випускникам магістратури хочу побажати знайти роботу за спеціальністю, яка б приносила їм не тільки фінансове, а й моральне задоволення. А випускникам бакалаврату: по-перше,  визначитись із спеціальностями, на які б вони хотіли вступати до магістратури, а, по-друге, також вдалого пошуку роботи за фахом, щоб по закінченню навчання мати і досвід роботи, і перспективу займати посади відповідно до здобутого освітнього ступеня. Диплом про вищу освіту – це одна із перших сходинок до успішного професійного зростання. І лише вдосконалення професійних компетентностей та навчання протягом життя дозволять стати справжнім професіоналом.

Ганна Фельцан, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

04 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів