Перспективного плану об'єднання громад немає на Закарпатті до цього часу!

Перспективного плану об'єднання громад немає на Закарпатті до цього часу!
І це, незважаючи на зауваження місцевим чиновникам від уряду та Мінрегіону.

 

Перспективний план об'єднання громад так і не виносився на розгляд депутатам Закарпатської обласної ради. Закарпаття втрачає час і кошти, гальмуючи реформу децентралізації, Закарпаття втрачає час і кошти.

Про це йшлося на звітній прес-конференції щодо досягнень реформи децентралізації на Закарпатті, яка відбулася у четвер, 5 липня, в Ужгороді за  ініціативи Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

"На сьогоднішній день Закарпаття продовжує залишатися без перспективного плану об'єднання громад, його не виносять на розгляд у сесійну залу обласної ради", - зазначив директор Закарпатського ЦРМС Іван Дем’янчук.

При цьому, за його словами, в області є шість потенційних ОТГ, які не можуть отримати від Закарпатської ОДА позитивних висновків щодо об'єднання. Відмову за І півріччя отримали дві громади — Великоберезнянська та Виноградівська. Спроби повторної подачі документів на об'єднання від Холмківської ОТГ супроводжувалися мітингами, пікетами та навіть перекриттям дороги міжнародного значення, що привернуло увагу усієї країни до проблемної децентралізації на Закарпатті.

Разом із тим, підкреслив він, Усть-Чорнянська, Чинадіївська та Рахівська міська громади перебувають на етапі отримання висновку щодо об'єднання. У разі позитивних висновків від ОДА вони хочуть вже у жовтні провести вибори. Тоді з 2019 року ці громади зможуть "ставати на прямі міжбюджетні відносини". Але часу на прийняття рішення залишається все менше.

Дем’янчук наголосив, що, гальмуючи реформу децентралізації, Закарпаття втрачає кошти з урядової субвенції на розвиток інфраструктури. 

"У цьому році з цих грошей на закарпатські ОТГ виділено близько 16 млн грн. Усі проекти, які наші ОТГ подавали в Мінрегіонбуді, пройшли погодження, проекти наразі втілюються", - сказав він.

На нелегкому шляху децентралізації Закарпаття має і певні успіхи.

Так, директор Закарпатського ЦРМС розповів, що після проведення у березні великого форуму щодо реформи децентралізації посилилася транскордонна співпраця. Зокрема, між Тячівською ОТГ та Словенією зараз ведуться діалоги про те, аби направити закарпатських спеціалістів на навчання та стажування за кордон, аби вони потім змогли впроваджувати у себе позитивний досвід словенських колег. 

Консультант з правових питань Асоціації закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша окремо акцентував увагу на приєднанні сіл до міст, повідомляє Укрінформ. 

"У нас наразі є 5 міст в області, які мають можливість приєднувати суміжні сільські громади за їхньою згодо, - Мукачево, Хуст, Берегово, Чоп та Ужгород. Цей процес на Закарпатті, не дивлячись на наші болючі точки щодо реформи децентралізації, посувається. Наразі найбільший успіх в цьому сенсі має Мукачево, там суміжні сільські громади (Шенборнська, Павшинська та Лавківська сільради) висловили бажання приєднатися до міста. Наразі чекаємо висновків з ОДА щодо об'єднання", - сказав він.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Джерело: Закарпатський ЦРМС

 

05 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів