Українсько-Словацька комісія з питань прикордонних вод провела чергове засідання в сусідів Закарпаття

Українсько-Словацька комісія з питань прикордонних вод провела чергове засідання в сусідів Закарпаття
2-4 липня відбулося ХVІ засідання Українсько-Словацької комісії з питань прикордонних вод у рамках виконання Угоди між Урядом України та Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах.

 

Українську делегацію очолювала Уповноважений Уряду України з виконання Угоди між Урядом України та Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах, Голова Держводагентства Ірина Овчаренко, а словацьку – Уповноважений Уряду Словацької Республіки, Голова Департаменту водних ресурсів Міністерства охорони навколишнього середовища Словацької Республіки Владімір Новак.

Під час засідання Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва на прикордонних водотоках, зокрема щодо організації протипаводкового захисту в 6асейнах річок Уж та Латориця, охорони якості прикордонних вод та гідрометеорологічної ситуації в регіоні.

Окремим завданням було розглянути та схвалити Регламенти співробітництва у галузі протипаводкового захисту, проектування водогосподарських об’єктів на українсько-словацьких прикордонних водах та у сфері моніторингу, контролю за якістю води на спільних водотоках.

Також Уповноважений Уряду України інформувала Словацьку Сторону про основні досягнення та реформи України у галузі водного господарства, плани на майбутнє задля досягнення європейських стандартів у сфері водної політики.

Словацька Сторона представила українській делегації презентацію щодо формування бюджету водного господарства Словаччини. Основними джерелами фінансування є державний бюджет, власні фінансові можливості та європейські механізми (різні програми).

Окрім протокольного засідання українська делегація відвідала об’єкти водного господарства Словаччини на р. Дунай. Зокрема, ознайомились з історією будівництва і функціонуванням найбільшого водогосподарського проекту на р. Дунай у всій Європі – це Проект Габчікове («Vodné dielo Gabkovo»). Головною метою будівництва водосховища Габчікове є забезпечення надійного транспортного сполучення між Будапештом і Братиславою, а також регулювання стоку у випадку паводків та обводнення староріч Дунаю під час маловоддя. Сьогодні тут знаходиться ряд шлюзів для переправи суден зі всієї Європи, а також функціонує ГЕС, яка складається з 8 гідрогенераторів.

У результаті плідної співпраці протягом засідання Комісії Уповноважені підписали Протокол ХVІ засідання Українсько-Словацької комісії з питань прикордонних вод та схвалили Регламенти співробітництва.

Джерело: Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса

 

06 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів