Дівочі і поминальний вінок під час "Ночі на Івана Купала над Ужем" від Закарпатського народного хору спустили в Ужгороді

Дівочі і поминальний вінок під час "Ночі на Івана Купала над Ужем" від Закарпатського народного хору спустили в Ужгороді
Напередодні увечері в Ужгороді над річкою Заслужений академічний Закарпатський народний хор представив фольклорно-театралізоване дійство «Ніч Івана Купала над Ужем».

 

На жаль, життя внесло корективи у програму, яку давно і старанно готували артисти: на полігоні у Рівненькій області під час навчань загинули та були поранені бійці 15 окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади й базується в Ужгороді. Тому дійство на березі Ужа почали з хвилини мовчання, виконання "Молитви за Україну" ("Боже, великий, єдиний") та "Пливе кача" – лемківської пісні, що стала жалобним гімном Майдану за Небесною Сотнею та захисниками України на сході.

Керівник хору Наталія Петій-Потапчук також запросила всіх присутніх долучитися до плетіння поминального вінка, який почали робити волонтери Руху підтримки закарпатських військових.

Хоч падав дощ, подивитися "прем'єру" Закарпатського народного хору до, як кажуть у нашому краї, Івандня, співи і хороводи, спускання на воду дівочих віночків прийшло чимало глядачів, вони теж долучалися до дійства. Дівчата випробовували долю, спустивши на воду вінок – ведучі нагадали, що він віщує, якщо пристане до одного чи іншого берега, попливе далеко за водою чи потоне.

На завершення дійства керівник обласної організації здорового способу життя, реабілітації та оздоровлення «Закарпатський морж», кандидат наук Богдан Дикий запросив охочих спробувати походити розпеченим вугіллям.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв на своїй сторінці у Фейсбук поділився враженнями від події:

"Вчора побував на фольклорно-театралізованому дійстві нашого чудового Заслуженого академічного Закарпатського народного хору "Ніч Івана Купала над Ужем". Дуже вдячний артистам за величезну роботу, яку вони провели для підготовки, за закарпатські та українські обрядові пісні і купальські хороводи, котрі відтворили на березі річки. Усі переконалися, що й дощ нашим митцям не перешкода.

Вдячний також, що всіх, хто прийшов, запросили спільно вшанувати хвилиною мовчання, молитвою "Боже, великий, єдиний" та піснею "Пливе кача" трагедію з нашими військовими на Рівненщині, долучили до традиційних купальських віночків поминальний вінок, плести який теж запросили усіх.

Сьогодні – Івана Купала – одне з релігійних свят із найдавнішими традиціями. Хай Бог береже усіх нас і нашу країну!"

 

07 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів