Про що закарпатські журналісти із суддею снідали

Про що закарпатські журналісти із суддею снідали
Журналісти за кавою дізналися про переатестацію закарпатських суддів

 

В Ужгородському прес-клубі відбувся прес-сніданок Комітету виборців України, присвячений інформаційній кампанії інформування громадян щодо основних аспектів судової реформи. Гостем прес-сніданку став Юрій Дору, суддя Закарпатського окружного адміністративного суду. За кавою та тістечками у неформальній обстановці учасники обговорили один з важливих напрямків судової реформи-- переатестацію суддів.

    Дмитро Тужанський, керівник Закарпатського обласного відділення ВГО КВУ нагадав, що організація займається і моніторингом, і висвітленням ходу судової реформи в Україні. Вже відбулися ряд зустрічей, в яких брали участь також місцеві судді. Тішить, що судді відгукуються на запрошення журналістів. Дмитро Тужанський попросив гостя прес-сніданку розповісти про враження від судової реформи, очікування наприкінці цього процесу та мотивацію суддів проходити переатестацію.

  Юрій Дору, суддя Закарпатського окружного адміністративного суду, саме проходить переатестацію, зупинився на особливостях кваліфікаційного оцінювання суддів. «На цьому етапі розпочалась переатестація 188 суддів. Перший етап відбувся минулого тижня, полягав у складанні тестових завдань і написанні практичного завдання,- розповідає Юрій Дору.

- Якщо говорити про єдиний підхід, то є певні нюанси. Наприклад, перша група суддів два років тому проходила кваліфікаційне оцінювання за зовсім іншою процедурою, набагато більш спрощеною. Група, яка проходила узимку, отримала тести на 500 питань і 2-3 місяці на підготовку. А нам додали ще 250 питань (разом 750) і тривалість підготовки зменшилась до 3 тижнів. Це досить значене навантаження, коли треба розглядати справи і одночасно готувати 750 питань. Що стосується практичного завдання, то система Ліга дала збій, процес розпочався на годину пізніше, були ще деякі технічні моменти».

  Результати тестів вже відомі: Юрій Дору отримав за тести максимально можливу кількість балів. Оцінювання практичної роботи здійснюють члени кваліфікаційної комісії, інформації про результати ще немає. Наступним етапом по графіку переатестації йдуть психологічні тексти на загальні здібності та співбесіда з психологом. Вже після підбиваються загальні результати вищою кваліфікаційною комісією.

За словами Юрія Дору, всі закарпатські судді, які брали участь у цій хвилі переатестації, по тестах показали дуже хороші результати ( найбільше це 3 помилки з 80-ти питань). Особливість переатестації у тому, що її не можна перескладати, і якщо навіть зіпсувався бланк, інших шансів немає.

«Двоє моїх колег мали проплачені відпустки на море, ще у грудні місяці була відома дата їхньої відпустки. То відправили сім’ї з родичами, бо не було можливості перекласти кваліфікаційне оцінювання»,- каже Юрій Дору.

  За його словами, враження від переатестації неоднозначні. Передусім через стислі строки вирішувати 750 питань і одночасно розглядати справи. Також є питання до психологів, які оцінюватимуть суддів, хто кваліфікував їх професійність.

 Прес-сніданок проводиться в рамках проекту «ПІДВИЩЕННЯ ОБІЗНАНОСТІ ГРОМАДСЬКОСТІ ЩОДО СТАНУ ТА ХОДУ СУДОВОЇ РЕФОРМИ НА МІСЦЕВОМУ ТА НАЦІОНАЛЬНОМУ РІВНЯХ», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя"

За матеріалами Ужгородського прес-клубу реформ

 

09 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів