Літня практика студентів-"туристів" УжНУ: можливості та перспективи

Літня практика студентів-"туристів" УжНУ: можливості та перспективи
Факультет туризму та МК УжНУ відомий тим, що, навчаючись на ньому, студенти двох спеціальностей 242 «Туризм» і 241 «Готельно-ресторанна справа» можуть оптимально поєднувати навчання з практикою, адже у кожному навчанні найбільш важливими результатами є отримання ґрунтовних знань та практичних навичок роботи.

 

Тому факультет туризму та МК УжНУ особливо турбується про забезпечення своїх студентів якомога кращими базами практики для корисного, цікавого та насиченого проходження різноманітних видів практик з успішним досвідом для майбутньої професійної діяльності в галузі туризму. 

 До прикладу, студенти факультету туризму та МК УжНУ, починаючи вже з 1-го курсу, мають можливість проходити міжнародну фахову практику-стажування в Туреччині згідно з підписаним Договором про співпрацю між УжНУ, туристичною компанією «SARPEDON TRAVEL» (Турецька Республіка) та туроператором «CALYPSO UКRAINE» (м. Київ). Цього року на таку практику-стажування полетіло 13 студентів з 1-5 курсів, які мають прекрасну нагоду не тільки отримати практичні навички та досвід реальної роботи трансферними гідами та працівниками кращих готельних комплексів Туреччини, удосконалити знання іноземних мов і приїхати в Україну вже готовими фахівцями, а й при цьому заробити кошти, відпочити у вільний від практики-стажування час в одній з країн-туристичних лідерів літнього сезону та безплатно проживати за рахунок турецької приймаючої сторони.

Також студенти обох спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» проходять практику міжнародного рівня згідно з підписаною угодою про проведення студентських практик на базі готельного комплексу «Alexandra Complex» у Словацькій Республіці (готельній мережі, яка включає 10 готелів: «Alexandra Hotel****», «Sport Hotel***», «Alexandra Wellness Hotel***», «Avena Relax Hotel***», «Oresnica Hotel***» тощо). Проживання, триразове харчування і трансфер студентів факультету проводиться на безоплатній основі і за умовами угоди стажери заробляють кошти.

Цього літа за сприянням факультету туризму та МК УжНУ додано можливість для студентів спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» проходити міжнародне стажування в Болгарії, а саме в туристичній перлині країни – м. Несебр, найпопулярнішій курортній зоні Болгарії Сонячний берег, куди в червні 2018 р. полетіло 9 студентів з 1-3 курсів факультету туризму та МК УжНУ.

Звичайно, крім закордонних баз практик, туризмознавці можуть проходити практику в кращих туристично-рекреаційних та готельно-ресторанних комплексах, туристичних установах, провідних турагенствах та об’єктах природно-заповідного фонду України та Закарпаття зокрема: Ужанському національному природному парку (Великоберезнянський р-н); високогірній біобазі «Колочава» (Міжгірський р-н); санаторії-профілакторії «Скалка» (Ужгородський р-н); Закарпатському центрі туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді (м. Ужгород); гірськолижній базі «Плішка»; спортивно-оздоровчій базі «Гарт» (Волинська обл., Шацькі озера) тощо. За бажанням туризмознавців та згідно з короткостроковими договорами про проведення практики студенти можуть проходити різні види практик в туристично-рекреаційних, готельно-ресторанних комплексах та турагенствах у рідних населених пунктах.

Oдним із видів практики, яка проводиться на факультеті туризму та МК УжНУ, є навчальна «Краєзнавчо-туристична» практика в студентів 2-го курсу денної форми навчання. Факультет туризму та МК УжНУ особливо вдячний керівництву Ужанського національногоприродного парку, з яким у травні 2018 р. було підписано довгостроковий договір про проведення навчальної практики студентів спеціальності 242 «Туризм», за надання всіх належних умов для виконання студентами програми практики, ознайомлення з функціонуванням національного природного парку; популярними туристичними маршрутами, які знаходяться на його території; природними, історико-культурними та інфраструктурними туристичними ресурсами Великоберезнянського району загалом.

Oсновою розвитку туризму Великоберезнянщини є саме Ужанський НПП (48% від площі району, займає понад 39 159 га), який щороку відвідують близько 10 тис. туристів. Завдяки вказаній базі практики студенти факультету туризму та МК УжНУ змогли ознайомитись з об’єктами Всесвітньої природної спадщини ЮНEСКO, тобто з буковими пралісами Карпат, які рівно 11 років тому (в липні 2007р.) ввійшли до списку зазначеної міжнародної організації (всього до номінації входять 78 ділянок з 12 країн Європи).

Ужанський НПП було створено для збереження природних екосистем Східних Карпат; додержання режиму природно-заповідного фонду; відновлення біорізноманіття (частину якого занесено до Червоної книги України та Карпатського списку зникаючих видів); недопущення забруднення території національного парку; охорони, відтворення та рекреаційного використання природних комплексів та об’єктів.Завдяки директору Ужанського НПП Віктору Івановичу Бирковичу, начальнику відділу державної охорони природно-заповідного фонду національного парку Oлександру Васильовичу Приймичу і начальнику відділу рекреації та благоустрою Ужанського НПП Анатолію Васильовичу Приймичу другокурсники факультету туризму та МК УжНУ спільно з керівниками практики від кафедри туризму УжНУ досвідченим знавцем всіх гір Закарпаття, доцентом Василем Михайловичем Кочаном та старшим викладачем Русланою Юріївною Кривенковою відвідали кемпінгове містечко Ново-Стужицького природоохоронного науково-дослідного відділення у підніжжі гори Кремінець, де сходяться три кордони Польщі, Словаччини та України, є природна «гребля» з малим «водоспадом» та багато іншого. Варто акцентувати, що саме на базі регіонального ландшафтного парку «Стужиця» було створено Ужанський НПП в 1999 р., а резервати «Стужиця» (площа 331,6 га) і «Тиха» (площа 14,9 га) на території сучасного Ужанського НПП є найстарішими в нашій державі, адже були відомі навіть ще з 1908 р.

Практиканти здобули потрібний досвід у туристичній галузі, зокрема детальніше дослідивши екологічний туризм (ознайомились з унікальними природними комплексами Східних Карпат; природно-заповідним фондом Закарпаття; екостежками «Пасіки», «Близня», «Ірташі», «Ужок» тощо; побачили на власні очі найбільші та найстаріші дуби України: Дуб «Чемпіон» (орієнтовний вік – 1300 років) та «Дідо-дуб» (1100-1200 років) висотою 30 м, пройшовши туристичним маршрутом «Стужиця-Дуби»); пішохідний туризм (в національному парку прокладено більше 15 туристичних маршрутів, проводяться спортивні змагання з техніки пішохідного туризму серед молоді Великоберезнянського району); велосипедний туризм (42 км веломаршрутів на території парку, наприклад, міжнародний веломаршрут R-61 «Зелений велосипед», який проходить через Польщу, Словаччину та Україну); мoтoциклетний туризм (проведення на трасі в урочищі Термачув другого етапу Чемпіонату України з мотокросу (гр. Б) та Міжобласних змагань з мотокросу); фестивальний туризм (дізнались інформацію про проведення     29-30 липня цього року ІІ-гоМіжнародного етно-екофестивалю «Праліс-Фест», молодого та вже популярного фестивалю Великоберезнянського сиру «Молочна ріка», традиційних обласного етнофестивалю лемківської культури «Лемківська ватра» та районного фестивалю «Візерунки Ужанської долини»); лікувально-оздоровчий туризм (мінеральні джерела в с. Ужок, Стужиця, Сіль та Жорнава); гірськолижний туризм (гірськолижна база «Красія»); військовий туризм, найпопулярнішим об’єктом якого є фортифікаційні укріплення Другої світової війни «Лінія Арпада»; рекреаційний туризм (дослідили ряд туристично-рекреаційних об’єктів, створених відповідно до міжнародного проекту «Охорона природи як можливість для регіонального розвитку»); релігійний туризм (дерев’яні церкви ХVІІ-ХVІІІ стoліть у бойківському та лемківському стилях унікальної духовної спадщини та архітектури Закарпаття, зокрема: Свято-Покровський чоловічий монастир в     с. Кострино, Свято-Троїцький жіночий монастир в с. Буківцьово, церква        Св. Арх. Михаїла в с. Ужок); спелеотуризм (карстові печери біля с. Княгиня); туристичний маршрут «Метеорити Закарпаття» (152 роки тому поблизу     с. Княгиня впав найбільший в Європі метеорит «Княгиня» вагою 500 кг, уламки якого зберігаються в музеях 115 міст світу), кінний туризм (кінні тури) та інші види туризму.

Окрім того, студенти факультету туризму та МК УжНУ під час практики змогли ознайомитись з роботою туристичних фірм, які займаються організацією туристичних подорожей як за зовнішніми, так і за внутрішніми напрямками. Випускники факультету туризму та МК можуть працювати на престижних посадах, наприклад, бути директорами туристичних фірм; керівниками готелів та закладів ресторанного господарства; менеджерами в організації діяльності туристичних агентств та бюро; менеджерами в торгівлі, готелях та закладах ресторанного господарства; науковими співробітниками (туризмологія, екскурсознавство); туризмознавцями; гідами в подорожах; вищими посадовими особами громадських організацій (у галузях туризму та культури); гідами-перекладачами; екскурсоводами; інспекторами з ліцензування туризму; керівниками готелів (пансіонатів, кемпінгів тощо); менеджерами (керівниками) з питань регіонального розвитку; стюардами, фахівцями з розвитку екотуризму та інших видів туризму.

Під час практики другокурсники факультету туризму та МК УжНУ завітали у провідні туристичні агенції Ужгорода «World 4you» (вул. Новака, 10) та «Jack Travel» (вул. Корзо, 3), де менеджери вказаних туристичних фірм (відповідно першої агенції – випускниця факультету туризму та МК УжНУ Богдана Василівна Добош та другої агенції – студентка заочної форми навчання факультету туризму та МК УжНУ Любов Василівна Олексій та випускниця спеціальності «Туризм» Природничо-гуманітарного коледжу УжНУ Ярина Вікторівна Пащук) детально пояснили організацію роботи з клієнтами турагенцій, підбір турів за кордон і по Україні, їхнє бронювання та обслуговування туристів протягом всієї туристичної подорожі.

Студенти факультету туризму та МК УжНУ задоволені результатами навчальної практики в Ужанському НПП і новими приємними враженнями від неповторних краєвидів Великоберезнянського району завдяки цікавій програмі проходження практики та допомоги в цьому керівництва національного парку. І хоча частина з їхнього курсу скористались можливостями проходити міжнародні фахові стажування, згідно з підписаними договорами про співпрацю між УжНУ та сусідніми країнами, однак ті студенти, які обрали для себе вказану базу практики на Закарпатті, розуміли, що для того, щоб бути затребуваними та конкурентноспроможними на внутрішньому туристичному ринку праці потрібно також досконало вивчити туристичні ресурси рідної держави, одним з найкращих помічників у чому для них є Ужанський НПП як складова частина єдиного у світі цілісного трилатерального Міжнародного біосферного заповідника «Східні Карпати» в межах Польщі, Словаччини та України.

 За інформацією керівника практики

від кафедри туризму УжНУ, ст. викладача Руслани Кривенкової

 

09 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів