У Закарпатському скансені триває виставка мистецьких робіт батька та сина Сільваїв

У Закарпатському скансені триває виставка мистецьких робіт батька та сина Сільваїв
З 11 липня 2018 року у виставковій залі Закарпатського музею народної архітектури та побуту представлені на розсуд поціновувачів мистецтва твори Івана Антоновича Сільвая та його сина Сіона. З-поміж 25-ти презентованих у скансені робіт 8 належать батькові, а 17 – синові.

 

Іван Сільвай – відомий закарапатський письменник-будитель, етнограф і фольклорист, священик. Народився він 15 березня 1838 року в Сускові на Свалявщині, помер у 1904-му. Писав світські й духовні вірші, балади, оповідання, повісті, байки, п’єси, публіцистичні статті, етнографічні нариси, церковні проповіді, записував народні пісні й колядки, друкувався в періодиці. Його син Сіон (1876 – 1932) серед культурно-освітніх працівників Закарпаття кінця XIX — першої половини XX ст. був відомий як поет і драматург, художник і різьб’яр по дереву, композитор і диригент, майстер з виготовлення музичних інструментів. 

 Як розповіла вчений секретар Закарпатського музею народної архітектури та побуту Оксана Зейкан, унікальна колекція різьби по дереву та живописних робіт Івана Антоновича Сільвая та його сина Сіона Івановича Сільвая поповнила фондові зібрання у 1980 році. Колекцію передав музею на постійне зберігання один із нащадків митців – Костянтин Костянтинович Сільвай. Загалом до колекції входять живописні роботи, різьба по дереву та письмові твори. Частину унікальних художніх робіт зараз і представили для глядачів.  

Усі 8 робіт І. Сільвая написані на полотні олійними фарбами. За тематикою переважають побутові мотиви, є портрет і роботи, написані за релігійними сюжетами.

Усі живописні полотна з колекції Сіона Сільвая написані на полотні олійними фарбами. Переважають у представленому доробку портрети, пейзажі та побутові сцени. Митцеві добре вдається передати настрій героїв, їхні почуття в мить, коли їх побачив художник. На портретах зображено старого чоловіка, що читає книгу; єврея-купця, який несе дві корзини з яйцями; равина з білою бородою, що читає талмуд; старого діда, який курить люльку, тримаючи її в лівій руці, а склянку з вином у правій.  З особливим трепетом художник зображував дітей («Дівчина з індиками», «Налякана дитина»).

Загалом, як відзначають фахівці Закарпатського музею народної архітектури та побуту, роботи Сільваїв, які зберігаються в колекції, вражають багатством мотивів декору на різних за призначенням виробах, розмаїттям народно-побутових сюжетів, використанням алегоричних явищ та предметів, філософськи обумовленою символікою.

Виставка триватиме в музеї щонайменше місяць, тож побачити твори мистецтва зможуть усі бажаючі.

За матеріалами Наталії Петерварі, Закарпатський музей народної архітектури та побуту

 

16 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів