20 найменувань медпрепаратів за програмою "Доступні ліки" отримали понад 130 тисяч закарпатців

20 найменувань медпрепаратів за програмою "Доступні ліки" отримали понад 130 тисяч закарпатців
Вже понад рік реалізується Урядова програма «Доступні ліки». Її мета – збільшення прихильності хворих до лікування, зменшення ризиків виникнення ускладнень протікання хвороб, подовження тривалості життя в Україні.

 

Програма передбачає надання за рецептом лікаря в аптеці певних медикаментів безкоштовно, або з незначною доплатою хворим на серцево-судинні захворювання, астму та цукровий діабет 2-го типу. Нагадаємо, що лікар в рецепті вказує непатентовану назву медикаменту, а в аптеці хворий купує визначений для себе препарат певного виробника. Джерело фінансування програми - кошти Державного бюджету.

Як розповіла начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров'я Ольга Чемет, для Закарпаття на реалізацію програми «Доступні ліки" цього року передбачено 32 млн 438,9 тис. грн.. Область на 5 липня вже отримала фінансування у розмірі 16млн219,7 тис грн. і, згідно розпорядження голови ОДА, розподілила кошти між районами та містами краю, а місцева влада - між визначеними на місцях медичними установами.

Станом на 5 липня укладено 159 договори із 271 аптеками, що виявили бажання брати участь в Урядовій програмі. Медичними працівниками в рамках програми «Доступні ліки» виписано266 507рецептів. З початку 2018 року 129824 закарпатців скористались можливістю отримати необхідні їм ліки за зниженими цінами, а деякі й безкоштовно. Вже отоварено 216 892 рецептів на суму 13  млн.823,4 тис. грн.. Середня вартість одного рецепту становить 60,3 грн.

Нагадаємо, що з 22 січня цього року реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою «Доступні ліки» розширено до 239 препаратів з яких 18 виробників українських і 30 – іноземних. Список безоплатних препаратів вдалося збільшити додатково на 13 найменувань. В переліку міститься 47 препаратів, що 100-відсотково відшкодовуватимуться за державний кошт, тобто пацієнти отримуватимуть ці ліки безкоштовно. За інші - потрібно доплачувати. Сума коливається від кількох копійок  до кількох десятків гривень.

Вже на початку серпня МОЗ оновить перелік ліків, що приймають участь у програмі «Доступні ліки». Це пов’язано із затвердженням нового Реєстру граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби. 

Щоб отримати ліки за програмою, пацієнт повинен звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта й отримати правильно виписаний рецепт. Лікар виписує пацієнтові рецепт на лікарський засіб, вказуючи його міжнародну непатентовану назву. Потім пацієнт обмінює рецепт на ліки в аптеці з позначкою «Доступні ліки». Карту аптек, які долучилися до програми, можна переглянути за посиланням.

МІЖНАРОДНІ НЕПАТЕНТОВАНІ НАЗВИ ПРЕПАРАТІВ, ЯКІ ВХОДЯТЬ ДО ПРОГРАМИ «ДОСТУПНІ ЛІКИ»

СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ: Аміодарон, Амлодипін, Атенолол, Верапаміл, Гідрохлортіазид, Спіронолактон, Фуросемід, Дигоксин, Еналаприл, Ізосорбіду динітрат, Карведилол, Клопідогрель, Метопролол, Нітрогліцерин, Симвастатин, Бісопролол

БРОНХІАЛЬНА АСТМА: Будесонід, Сальбутамол

ДІАБЕТ ІІ ТИПУ: Метформін, Гліклазид

Прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області

 

18 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів