Василь Лендєл: "Хочемо бачити в себе студентів, для яких хімія – це життя"

Василь Лендєл: "Хочемо бачити в себе студентів, для яких хімія – це життя"
Людське життя, здоров’я й навіть настрій нерозривно пов’язані з численними хімічними процесами, що протікають навколо й усередині нас...

 

Базові знання з хімії юнь опановує, звичайно, ще в школі. А про всю потужність цієї науки й те, як застосовувати її невичерпні можливості з користю в реальному житті, точно знають на хімічному факультеті УжНУ. Хімфак Ужгородського національного університету багатий на славні сторінки, а його численні вихованці є гордістю нашого краю й відомі далеко за межами України. Підрозділ відкрили 1946 року. Відтоді факультет підготував уже більш ніж 4000 спеціалістів-хіміків та понад півтисячі фахівців-екологів, які працюють у різних галузях народного господарства, науки та освіти.

Будівля факультету, що є архітектурною пам’яткою міста, у якій раніше функціонувала гімназія, милує око в самому історичному центрі Ужгорода.

Василь Лендєл розповідає про деталі вступної кампанії, навчання й дозвілля на хімфаку: «Нині фахівці хіміки й екологи маю добрий попит. На факультет приходять з управління екології, багатьох підприємств і говорять про потребу в якісних кадрах, тому наші випускники є запитаними на ринку праці. Скажімо, конкретні замовлення на спеціалістів часто дістаємо від Перечинського лісохімкомбінату».

Зі слів очільника хімфаку, роботу за спеціальністю знаходить близько 70 % випускників, інші 30 – ідуть до аспірантури, аби розвивати науку, або ж знаходять себе в сфері бізнесу, інших галузях. «Чимало наших вихованців стали провідними науковцями, професорами, керівниками відомих університетів, інститутів Національної академії наук України, закордонних закладів», – не без гордості стверджує Василь Лендєл.

Окрім навчання в аудиторіях та лабораторіях, всебічному розвитку студентів на факультеті сприяють заняття з фізичного розвитку, спортивні змагання, культурно-розважальні заходи. Так, щороку тут розігрують футбольний Кубок декана, який виборюють і студенти, й викладачі. Традиційними є відзначення Дня хіміка та Дня першокурсника – чи не найулюбленіших факультетських свят.

«Ми пишаємося, що наш колектив упродовж років залишаться дружним і згуртованим! Хочемо й надалі бачити в себе найкращих студентів, для яких хімія – це життя. Поповнюйте нашу родину – не пошкодуєте!» – запрошує декан Василь Лендєл.

 

Сертифікати ЗНО, потрібні для вступу на спеціальності хімфаку:

Хімія (Хімія)

1. Українська мова та література

2. Хімія

3. Фізика / Математика

Середня освіта. Хімія (Хімія. Екологія)

1. Українська мова та література

2. Хімія

3. Біологія / Математика

Екологія (Екологія та охорона навколишнього середовища)

1. Українська мова та література

2. Біологія

3. Хімія / Географія

Каріна Негря, студентка відділення журналістики, Медіацентр

 

18 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів