Очільники Закарпатського та Кошицького краю домовилися активізувати співпрацю та реалізовувати спільні проекти

Очільники Закарпатського та Кошицького краю домовилися активізувати співпрацю та реалізовувати спільні проекти
У середу, 18 липня, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс у рамках робочої поїздки до Словаччини зустрівся з головою Кошицького самоврядного краю Растіславом Трнкою. Мета візиту в м.Кошице – активізувати співпрацю між двома прикордонними регіонами, обговорення майбутніх спільних проектів у рамках Програми транскордонного співробітництва «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» та ін.

 

У ході двосторонніх перемовин зі словацького боку також взяли участь заступник голови Кошицького самоврядного краю Даніель Руснак, начальник відділу управління проектами Кошицького самоврядного краю Петер Гарчарік, а з українського – начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та регіональних зв’язків апарату облради Василь Маковський.

Михайло Рівіс від імені всього депутатського корпусу подякував Растіславу Трнкі за запрошення та можливість відновити співпрацю між Закарпатським та Кошицьким краями, яка кілька років була лише формальною. Очільник облради також подякував словацьким партнерам за всебічну підтримку у спільних грантових проектах, яка беззаперечно підтверджує, що це гарний привід словацьких партнерів ще тісніше співпрацювати з українською стороною.

- По Програмі ENI минулого тижня в Угорщині підтримано кілька потужних для Закарпаття спільних проектів.  Хотів би обговорити наступні можливо не такі великі проекти, які ми разом зможемо реалізувати на користь людей і громад, які нас обрали, - зазначив Михайло Михайлович, додавши: - Адже нас об’єднує спільна історія, культурні та духовні зв’язки.  У співпраці в рамках програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства ми змогли б проводити обмін студентів, бізнесові форуми, культурні заходи тощо. Але найпріоритетніші на сьогодні це – очистка питної води та утилізація сміття. Мені соромно говорити, але Закарпаття досі не має жодного заводу із сміттєпереробки побутових відходів. По одному таки ми встигли підготувати спільний проект із Саболч-Сатмар-Березькою областю на 7 млн євро, і він вже на стадії реалізації. Але нам потрібно збудувати не менше ще двох заводів, аби по всіх районах Закарпаття закрити питання  збуту побутових відходів.

У свою чергу Растіслав Трнка запевнив у готовності підтримки всіх запропонованих українською стороною актуальних проектів та виступити гарантом в їх реалізації. Він також повідомив, що спільний Технічний Секретаріат програми ENI CBC 2014-2020 Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна підписав на початку липня 2018 року фінансову угоду з Кошицьким самоврядним краєм про створення відділення, де експерти надаватимуть допомогу та консультації з підготовки й реалізації різних проектів у партнерстві з регіональною владою.

- Ми підтримуємо Вашу ідею про реалізацію нових проектів, і спільні сторінки історії наших регіонів у складі Чехословацької Республіки цьому лише допоможуть, - запевнив керівник Кошицького самоврядного краю. – Насамперед, нас цікавить туризм. Варто створити спільну робочу групу, яка в найближчий час підготує перелік актуальних для двох регіонів тем з подальшою імплементацією їх в грантові проекти.

До слова, представники національних та регіональних влад Угорщини, Словаччини, Румунії та України, члени Об'єднаного моніторингового комітету (СМК) Програми у квітні 2018 року відібрали на 2-му засіданні СМК у Кошице п'ять великих інфраструктурних проектів із загальним розподілом в ЄС 22 млн. євро.

Проект під назвою «Модернізація дорожнього сполучення між Пряшівською областю та Закарпатським регіоном України» буде впроваджено впродовж 24 місяців. Проект "Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання повені та внутрішнім водним водам річок Тиса-Тур" буде реалізований протягом 30 місяців. Проект "Нульові відходи: теорія для всіх", "Практика для кожного в прикордонному регіоні" буде реалізована протягом 36 місяців європейського Групою територіального співробітництва в Угорщині у партнерстві з Агентством регіонального розвитку та транскордонної співпраці "Закарпаття" в Україні та асоціацією з управління твердими відходами м. Саболч-Сатмар-Берег у Угорщині Виконавчим комітетом міської ради м. Хуст Україна та Агенція регіонального розвитку та управління навколишнім середовищем м. Саболч-Сатмар-Берег в Угорщині. Проект "Транскордонне обмін інформацією - розробка спільного місцевого медіа-контенту та відповідної медіа-мережі" буде здійснено протягом 24 місяців "KÖLCSEY "Служба телевізійних програм у Угорщині у партнерстві з Закарпатським регіональним відділенням Національної громадської телерадіокомпанії в Україні та Фондом" Для майбутнього" у Словаччині.

Проект під назвою "Дороги до здорових лісів: стійкі, адаптивні, різноманітні та сталі ліси у прикордонних регіонах України та Словаччини" впроваджуватиметься впродовж 36 місяців.

На завершення перемовин Михайло Рівіс запросив свого словацького колегу до Закарпаття для обговорення вже більш конкретних планів і задумів та залишив запис у книзі пам’яті.

Прес-служба Закарпатської облради

 

18 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів