До ювілею легенди закарпатської журналістики видали бібліографічний покажчик

До ювілею легенди закарпатської журналістики видали бібліографічний покажчик
Матеріали видання серед іншого розкриють і таємницю, чому Михайло Бабидорич так ні разу й не був призначений головним редактором

 

У 2018 році виповнюється 95 років від дня народження патріарха закарпатської журналістики, яскравого публіциста Михайла Івановича Бабидорича (1923–1998). З цієї нагоди Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека імені Федора Потушняка підготувала бібліографічний покажчик «Михайло Бабидорич: життя в журналістиці».
 
У виданні відображено життя і творчість журналіста, який 53 роки пропрацював у найвідомішій крайовій газеті «Закарпатська правда», котра виходила шість разів на тиждень накладом понад 150 тисяч примірників. Михайло Бабидорич пройшов у ній шлях від кореспондента, завідувача відділу, відповідального секретаря до заступника редактора і був одним з найвідоміших її журналістів. В останні роки ще й організував при редакції «Школу майбутнього журналіста», яку пройшло чимало відомих нині особистостей. Іменем Михайла Бабидорича у 2004 році було названо щорічну обласну премію в галузі журналістики.

Бібліографія налічує близько тисячі позицій і розвінчує міф про відомого публіциста як «комуністичного ідеолога». Адже більшість статей уродженця Перечинщини присвячено захисту простої людину, роздумам на теми моралі, судовим нарисам та розповідям про відомих краян. Перо відомого журналіста відзначалося фаховістю, ясністю викладу, вивіреним фактажем та публіцистичною загостреністю. Не дарма його цінували у журналістських колах як Києва, Москви, так і за кордоном.

Видання відкривається передмовою колеги-журналіста, головного редактора «Закарпатської правди» (1997–2005) Віктора Дрогальчука «Уроки Бабидорича», в якій осмислено життя в журналістиці Михайла Бабидорича.

Для докладнішого знайомства з непересічною особистістю подано єдине інтерв’ю ювіляра, підготовлене Василем Комарницьким для газети «Срібна Земля – Фест», та розмову з донькою Валентиною Бабидорич, записане учнем Михайла Бабидорича, письменником і журналістом Олександром Гаврошем. Задля привернення уваги до незвичного явища – школи майбутнього журналіста при «Закарпатській правді», яку вів Михайло Бабидорич, – у покажчику вміщено уривок зі статті Олександра Гавроша про цей незабутній досвід навчання. А фрагменти з пояснювальних записок парторганізації чи першим секретарям Закарпатського обкому партії розкриють таємницю, чому талановитий журналіст так ні разу й не був призначений головним редактором.

Покажчик також уміщує фотоматеріали з домашнього архіву Михайла Бабидорича, обкладинки його книг та перелік лауреатів обласної премії в галузі журналістики імені Михайла Бабидорича.

«Михайло Бабидорич: життя в журналістиці» – третє видання у серії «Закарпатська публіцистика в іменах: бібліографія», яка заповнює нерозроблену нішу в дослідженні закарпатської преси. У цій серії вже побачили світ видання «Олександр Гаврош: між журналістикою та літературою» (2015) та «Петро Часто: між Україною та Америкою» (2017).

Іванка Когутич, Медіацентр УжНУ

 

19 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів