Михайло Рошко: "Знання іноземних мов – це ключ до успіху"

Михайло Рошко: "Знання іноземних мов – це ключ до успіху"
З наступного року на факультеті іноземної філології УжНУ планують запровадити вивчення третьої іноземної мови на вибір – чеської, словацької або хорватської.

 

Без знання іноземних мов у сучасному світі справді складно. Це доводять і вимоги роботодавців, і щоденна практика. Таку думку поділяє й декан факультету іноземної філології УжНУ Михайло Рошко. Підрозділу, де він очільник, уже понад 50 років, а значить більш ніж півстоліття ФІФ успішно готує фахівців з іноземних мов та світової літератури.
  • Михайле Михайловичу, скажіть, чому абітурієнтам варто зупинити свій вибір саме на вашому факультеті?

– Я би хотів наголосити, що без контакту із зовнішнім світом, без знання культури й особливостей інших країн дуже важко реалізуватися. В УжНУ є факультети, які також пропонують вивчення мов, але найглибше оволодіння англійською, німецькою, французькою, а також румунською мовами можливе саме завдяки освіті, здобутій у нашому підрозділі. Найкращі перекладачі-випускники цього вишу – ті, що закінчили факультет іноземної філології. Й усе це завдяки, звичайно, викладачам, які працюють у нас та забезпечують високий рівень кваліфікації студентів, майбутніх фахівців.

  • Які новації були запроваджені на факультеті протягом останніх років?

Довідкова інформація

Факультет іноземної філології готує

фахівців за такими спеціальностями:

  • Середня освіта. Мова і література (англійська) (Англійська мова і література. Зарубіжна література)
  • Середня освіта. Мова і література (німецька) (Німецька мова і література. Зарубіжна література)
  • Середня освіта. Мова і література (французька) (Французька мова і література. Зарубіжна література)
  • Філологія. Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська (Англійська мова та література. Переклад)
  • Філологія. Германські мови та літератури (переклад включно), перша – німецька (Німецька мова та література. Переклад)
  • Філологія. Романські мови та літератури (переклад включно), перша – французька (Французька мова та література. Переклад)

– Не втрачаючи кращих надбань і традицій навчального процесу минулого, наш колектив іде в ногу з часом. Ми намагаємося вдосконалювати власну фаховість, опановуємо нові методики викладання іноземних мов і зарубіжної літератури. Особливо, зокрема, варто відзначити включення кафедри англійської філології до спільного проекту Британської ради в Україні і Міносвіти «Шкільний вчитель нового покоління». Так само активно працюємо й над поліпшенням вивчення німецької і французької мов.

Наразі ми збільшили кількість годин на вивчення другої іноземної мови, які абітурієнти обирали після вступу й вивчають з нуля. Тепер наші випускники отримують бакалаврські і магістерські дипломи викладачів і перекладачів одразу двох іноземних мов і зарубіжної літератури. Ми також ввели кваліфікацію «Перекладач», якої раніше наші випускники не мали, хоч і попри це успішно працювали в згаданій сфері.

  • Михайле Михайловичу, які нововведення плануєте реалізувати протягом найближчого часу?

– По-перше, вже з наступного року хочемо запровадити вивчення студентами третьої іноземної мови на вибір – чеської, словацької або хорватської. Крім того, сьогодні наші студенти мають можливості стажуватися у США, Німеччині, Австрії та їздити за обміном до вишів Німеччини, Австрії, Польщі. Тому, по-друге, маємо намір розширювати співпрацю із закордонними університетами та продовжувати долучатися до інших актуальних освітніх проектів.

  • Отож які можливості для працевлаштування мають випускники факультету іноземної філології?

– Ми з гордістю можемо стверджувати, що наші випускники, як правило, успішно влаштовуються в житті. Уперше в історії нашого університету факультет іноземної філології почав організовувати дні зустрічей роботодавців зі студентами випускних курсів. Представники різних фірм, серед яких – мовні школи, ІТ-структури, CALL-центри, управління освіти, банки, медійні компанії, – звертаються до нас у пошуках якісних спеціалістів. Працедавці представляють свої потреби та відбирають серед кращих студентів своїх майбутніх робітників.

Загалом наші випускники знаходять себе в перекладацькій діяльності, влаштовуються вчителями у школах та лінгвістичних фірмах, банках, бізнес-структурах, працюють журналістами і телеведучими. Вони також отримують посади в посольствах і консульствах України в різних зарубіжних державах. Крім того, багато хто знаходить себе в туристичній галузі, яка також потребує добрих знань іноземних мов.

Якісний рівень викладання, простір для розвитку під час студентських років, широкі можливості для працевлаштування випускників – вагомі причини, аби обрати факультет іноземної філології та забезпечити собі успішне майбутнє.

Сертифікати ЗНО, потрібні для вступу:

1. Українська мова та література

2. Іноземна мова

3. Історія України / Географія

Антоніна Чундак, Медіацентр УжНУ

 

19 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів