Абітурієнту на замітку: уніфіковані сертифікати ЗНО, 7 заяв на 4 спеціальності, порогові бали, підвищувальні коефіцієнти

Абітурієнту на замітку: уніфіковані сертифікати ЗНО, 7 заяв на 4 спеціальності, порогові бали, підвищувальні коефіцієнти
Подання заяв триває до 18 години 26 липня, тобто часу на вибір спеціальності своєї мрії ще вистачає

 

ипень – надважливий місяць для абітурієнта. Коли отримання атестатів і складання ЗНО вже позаду, настає інший важливий період – вступна кампанія. Головне для новоспеченого випускника школи – не загубитися в потоці інформації й обрати правильний шлях для дальшого навчання. Медіацентр УжНУ підкаже, на що слід звернути увагу й допоможе з вибором, потенційний студенте ?.

.

 

Заступник відповідального секретаря приймальної комісії УжНУ Іванна Стерчо погодилася розповісти, чо?му надати особливу увагу перед таким важливим кроком, як вступ до вишу.

Тиждень прийому електронних заяв від вступників добіг кінця, вже бачимо, які спеціальності цьогоріч найбільш пріоритетні для молоді. Однак подання заяв триває до 18 години 26 липня, а це означає, що час обрати спеціальність своєї мрії ще є. Варто лише пам’ятати про особливості цієї вступної кампанії й узяти до уваги основні поради випускнику школи.

До особливостей цієї вступної кампанії належить найперше те, що всі сертифікати ЗНО для вступу на ту чи ту спеціальність по всій Україні уніфіковані. Тобто прийом на бюджетні конкурсні пропозиції провадиться у всіх вітчизняних вишах за однаковими предметами ЗНО, на небюджетних же дисципліни можуть різнитися.

Друга особливість – підвищувальні коефіцієнти (регіональний, сільський і галузевий). Декотрі діяли вже й минулого року, а цьогоріч варто особливу увагу звернути на галузевий коефіцієнт (ГК=1,2). Він використовується для заяв, позначених першим або другим пріоритетом, поданих на певні спеціальності. Докладніше – за посиланням.

А претенденти на сільський коефіцієнт повинні мати реєстрацію в селі не менше, ніж два роки (що підтверджується довідкою ф.13), і закінчити в цьому році сільську школу (коефіцієнт не нараховуватиметься випускникам 2017 року).

Охочим вступати на спеціальності «Лікувальна справа» і «Стоматологія» варто пам’ятати, що пороговий бал другого і третього сертифікатів ЗНО має бути мінімум 150 балів.

Пані Іванна наголошує: «Можна подати лише 7 заяв на 4 спеціальності на бюджетні пропозиції. Минулих років було 9 заяв, тепер тільки 7. Денна і заочна форми навчання – це окремі заяви. Кожна заява повинна мати свій пріоритет, якщо це бюджетна конкурсна пропозиція. На небюджетну пріоритети виставляти відповідно не потрібно».

І найважливіше, що вона радить цьогорічним абітурієнтам: свідомо підійти до вибору спеціальності. Зрозуміти, що? важливіше – спеціальність чи університет. Можна обрати одну спеціальність і подати заяви в різні виші, а можна обрати пріоритетом один навчальний заклад і 4 різні спеціальності в ньому та скомбінувати заяви таким чином, щоб не перевищити ліміт.

За матеріалами Катерини Хижняк, Медіацентр УжНУ

 

21 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів