Роботи Ольги Ладижець з Ужгорода представили в галереї «АРТ-ПРО»

Роботи Ольги Ладижець з Ужгорода представили в галереї «АРТ-ПРО»
20 липня 2018 року в ужгородській художній галереї «АРТ-ПРО» представили експозицію робіт молодої художниці з Ужгорода Ольги Ладижець. Виставка налічує близько двох десятків робіт і презентує широкому глядачеві яскраве світобачення і непересічний талант майстрині.

 

Ольга Ладижець навчалася в Ужгородському коледжі мистецтв імені А. Ерделі та у Львівській академії мистецтв на кафедрі кераміки. По закінченню займалася творчою діяльністю, спеціалізуючись не лише на кераміці, але й у живописі та графіці, проявила себе талановитим книжковим ілюстратором. Із 2006 року веде гурток кераміки в Закарпатському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді.

Саме роботу з дітьми мисткиня називає невичерпним джерелом, із якого постійно можна брати унікальні ідеї. «Мені дуже подобається спостерігати за дітьми, десь підглядаю за ними, бо вони настільки безпосередні й щирі, що тільки дивитися за ними й повторювати. Саме тому на моїх роботах так часто дитячі сміхотульки, як я їх називаю сама», – розказує мисткиня.

Це перша персональна виставка Ольги Ладижець, хоча в колективних вона вже не одноразово брала участь. Представлені роботи виконані переважно впродовж останнього часу, приблизно року. «Працюю з керамікою, у змішаній техніці, люблю експериментувати, – розповідає мисткиня. – Намагаюся, приміром, поєднувати кераміку зі склом, в тому числі на полотні, малюю на полотні холодною глазур’ю, дуже мені сподобалося. І зараз дуже щиро сподіваюся, що моя творчість сподобається й глядачеві».

Роботи ж насправді не можуть не сподобатися — кожна сповнена позитиву, щирості, неймовірної любові. Мить, яку вдалося схопити, наче жар-птицю, за хвоста, художниця пропускає через своє бачення світу, через своє відчуття прекрасного — і виливає на полотно чи відображає в кераміці, склі, всьому, що під рукою. Саме тому кожен твір живе своїм життям, і навіть тварини чи риби, створені Ольгою, мають свій характер та емоції (“Рибун”, “Любов сліпа”, “Балерина”). Відчутно, що майстриня закохана в свою роботу — кожен елемент виліплений чи виписаний із надзвичайною турботою та вдумливістю. Зайвого нема нічого — є тільки відчуття того, що саме такі безпосередні маленькі дівчатка, прекрасні чарівниці, тендітні янголи, котики та рибки й мають бути присутніми в інтер’єрі оселі, де живе щаслива сім’я.

Заслужений художник України Михайло Белень під час відкриття виставки зазначив: «Коли я побачив уперше портфоліо Ольги, то був вражений, наскільки жіноча душа розкрилена й багата, із якою філософською глибиною вона дивиться на всесвіт, на цю красу земну, на цей зоряний небосхил… Те, що робить ця обдарована жінка, має істинно європейський підхід. І найголовніше: вартість твору мистецтва залежить не від його розміру, а від справжньої філософської душі самого художника».

Виставка триватиме в галереї «АРТ-ПРО» до 9 серпня 2018 року.

Текст: Наталія Петерварі

Фото: Наталія Павлик

Більше про закарпатське мистецтво – на www.brovdi.art

© Культурно-мистецька фундація Brovdi Art

 

24 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів