Перша зустріч з… охоронцем культури на Закарпатті!

Перша зустріч з… охоронцем культури на Закарпатті!
У його величавих стінах, просочених мудрістю поколінь, що зберігає колиску духовності та примножує національну спадщину, завжди вирує життя.

 

Навіть у липні, коли літо ось-ось тільки розправило крила. Як і молодь, котра в УжНУ перебуває практично щодня. Частина — уже в мантіях (до слова, такий плащ символізує, що його «носії наділені зрілістю розуму, незалежністю суджень і відповідальністю перед власною совістю та Богом», — переконаний почесний професор Гарвардського вишу Г.Розовскі), інша ж тільки подає документи, аби через 4-5 років також одягти академічне вбрання. Отож про першу зустріч цьогорічних абітурієнтів з «охоронцем національної культури», як в одній із праць назвала університет вітчизняна літературознавець М.Зубрицька,  та про вступ-2018 загалом.

…12 липня о 9.00 уже троє абітурієнтів, які претендують навчатися на економічному факультеті УжНУ, чекали своєї черги до Приймальної комісії. Дехто просто уточнював інформацію, а хтось під наглядом фахівців створював електронні кабінети, подавав заяви, розставляв пріоритетності. Зрештою, перший день вступної кампанії дещо відрізнявся в кожному підрозділі альма-матер. «Цьогоріч — простіше. Значною мірою завдяки введенню електронних кабінетів. Раніше майбутні студенти приходили з великими очима й несли повну теку документів. До того ж зараз молодь мобільніша: знає, чого прагне, свідомо оцінює переваги тієї чи іншої спеціальності. Щоправда, іноді батьки більше переймаються затребуваністю обраного дитиною фаху. У цілому ажіо­тажу ми не спостерігали. Чимало людей самостійно подавали документи вдома. Про економічний факультет знали, і це приємно. Думаю, добре спрацювала рек­ламна кампанія: ми їздили до шкіл із проф­орієнтаційними бесідами, розклеювали відповідні плакати, активно наповнювали сторінку підрозділу в соцмережах. Тобто робили все для привернення уваги якомога більшої кількості вступників, щоб вони не виїжджали за кордон, а здобували освіту в рідній державі», — зазначила Беатриса Вакарова, старший викладач кафедри обліку і аудиту економічного факультету. 

Підтвердження того, що вступна кампанія-2018 в УжНУ розпочалася в цілком спокійному режимі, чую й на математичному факультеті. Доцент кафедри теорії ймовірностей і математичного аналізу Тетяна Боярищева розповіла: «В основному абітурієнти просили повідомити про спеціалізації, які пропонує наш підрозділ. Найбільше розпитували про програмування. Іще не всі визначилися, де хочуть навчатися. Нерідко молодь має доволі розмите бачення свого майбутнього. Натомість батьків чи не в усіх випадках цікавили перспективи працевлаш­тування. Виникали й труднощі з технічними моментами, однак їх швидко допомагали вирішувати інші колеги з Приймальної комісії». 

Єдині, для кого вступна кампанія з епітетом «спокійна» звучить як уривок із фантастичного фільму під потужним натиском реальності, — абітурієнти. Вони хвилюються, бо роблять важливий у житті крок. Дехто, поклавшись на долю чи матеріалізацію збігів, усе робить у перший день вступної кампанії. Ну а інші, навпаки,— вірять, що успіх буде тоді, коли до всього підходити зважено. Вікторія Бігарь прийшла до УжНУ 12 липня. «Коли подавала документи, неабияк хвилювалася. Хоч уже завершила навчання в одному з місцевих коледжів, та вирішила спробувати сили ще в УжНУ. І це нова відповідальність. Прагну здобути юридичний фах». А ось абітурієнт­ка Христина Вовк (див. на фото) мріє стати біологом, проте заяви подавала дещо пізніше. «Вибрала Ужгородський націо­нальний, бо друзі, котрі вже тут навчаються, розповідали про цікаві пари, викладачів. Загалом труднощів як таких не виникало. Проте я зверталася за допомогою до Приймальної комісії, адже хотіла все правильно зробити», — зізнається юнка.

Власне в перший день молодь часто підходила до консультаційного центру. І за словами працівників ПК, усі абітурієнти змог­ли зареєструватися за обраною освітньою програмою. Притому це стосується всіх факультетів. Щодо найпоширеніших труднощів розпитую Ярослава Агія, заступника відповідального секретаря Приймальної комісії УжНУ. Він зауважує: «Дехто не міг створити електрон­ний кабінет. Зокрема, проблеми виникали з довідками щодо проживання в сільській місцевості. У багатьох абітурієнтів такий документ був неналежно оформлений. Термін проживання повинен становити більше ніж два роки. Фактично вступники проживали в тій місцевості й довше, однак у довідці дата вказувала на менший термін. Крім того, непоодинокими виявлялися випадки, коли на медичний факультет претендували юнаки й дівчата, котрі мали результати ЗНО, менші за 150 балів. А такі, нагадаю, не допускаються до участі в конкурсі».

Власне четвірку факультетів-лідерів за підсумками першого дня розділили такі: 1) історії та міжнародних відносин; 2) медичний; 3) юридичний; 4) іноземної філології. Нагадаємо, завтра, 26 липня, дедлайн подання заяв і післязавтра починає діяти система розподілу місць держзамовлення.   

…Магічні 744! Саме стільки всього заяв подали до альма-матер 12 липня. «7»— символічне число (стільки днів тижня, нот, кольорів веселки…), а «4» — перше квад­ратне, одне з улюблених Піфагора та є  втіленням ідеальності, чіткості. Тож віримо, вступна кампанія-2018 для альма-матер відповідатиме вищеназваним якостям. Зреш­тою, як почнеш новий навчальний сезон, так його й проведеш…?

Мирослава ГАРАЗДІЙ, «Погляд».

 

25 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів