Закарпатська облрада просить уряд встановити «зелений» тариф на електроенергію, вироблену з твердих побутових відходів

Закарпатська облрада просить уряд встановити «зелений» тариф на електроенергію, вироблену з твердих побутових відходів
Сьогодні під час першого пленарного засідання 12-ї сесії Закарпатської обласної ради, депутат Андрій Андріїв закликав колег підтримати звернення до Кабінету міністрів України, в якому йдеться про внесення зміни до Закону України «Про електроенергетику» щодо встановлення «зеленого» тарифу на електроенергію, вироблену з твердих побутових відходів.

 

Як зазначив Андрій Андріїв, встановлення «зеленого» тарифу на електроенергію, яка виробляється при переробці твердих побутових відходів, стало б одним із тих чинників, що може сприяти вирішенню однієї з найактуальніших на сьогодні проблем – переробці сміття. Адже не секрет, що і в державі, і в нашій області зокрема питання переробки відходів набуло критичної гостроти. І говорити про рекреацію чи екологію недоцільно, поки гори відходів забруднюють нашу територію.

Як ідеться в документі, з огляду на геополітичне становище Закарпаття, утилізація твердих побутових відходів є надзвичайно важливою та має значні інвестиційні перспективи. На сьогодні звалища переповнені, їхні кордони підходять до житлових кварталів, 80-90 % полігонів не відповідають вимогам екологічної безпеки і є прямою загрозою життю людей та надзвичайною небезпекою для довкілля.  

У документі зазначається, що від потенційних інвесторів уже надходили пропозиції щодо реалізації на території області пілотного проекту із будівництва сміттєспалювального заводу з використанням новітніх технологій.  

Саме тому з метою системного вирішення проблеми забруднення навколишнього середовища, забезпечення енергетичної незалежності України, створення ефективних умов діяльності України на Європейському ринку електричної енергії та реалізації Національного проекту «Чисте місто» виникає об’єктивна необхідність створення нормативно-правових умов для вдосконалення тарифної політики в електроенергетичній сфері. Це стимулюватиме виробництво електричної та теплової енергії із переробки ТПВ, що значно зменшить негативний вплив на навколишнє природне середовище.

«Внесення твердих побутових відходів до переліку альтернативних джерел енергії та встановлення «зеленого» тарифу на вироблену з них електричну енергію може стати вагомим внеском не тільки у розв’язання проблеми дефіциту енергоносіїв,  але й дасть можливість вирішити значну кількість екологічних проблем, пов’язаних із утилізацією твердих побутових відходів. Проте стримуючим фактором для потенційних інвесторів є відсутність у чинному законодавстві встановлених «зелених» тарифів на електричну енергію, вироблену з ТПВ. Це значно збільшує терміни окупності проектів та суттєво знижує інтерес до інвестування у цю галузь», – зазначають депутати.

Таким чином, на переконання депутатів облради, введення «зеленого» тарифу необхідне для залучення інвестицій у сміттєспалювання та дозволить вирішити одну із вагомих екологічних проблем Закарпатської області та й України в цілому.

 

26 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів