Цьогоріч на Закарпатті вперше виявлено 30 випадків гострого вірусного гепатиту В

Цьогоріч на Закарпатті вперше виявлено 30 випадків гострого вірусного гепатиту В
А також 10 - гострого вірусного гепатиту С.

 

Щороку 28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитами.  Гасло цього дня - «Діагностувати і лікувати гепатит».

Гепатитце група гострих та хронічних захворювань, пов’язаних із запаленням печінки. Існує п'ять основних типів вірусів (A, B, C, D і E), які викликають гепатит. Ранні симптоми всіх цих вірусів майже однакові: слабкість, нудота, блювота, біль у животі, жовтушність шкіри.

Як розповіла завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України» Вікторія ТИМЧИК, в області з початку 2018 року виявлено 250 нових випадків вірусних гепатитів, дві третини з яких припадає на гострий вірусний гепатит А («Хвороба Боткіна»). Це поширена гостра інфекція, яка характеризується циклічністю. Передається вірус через воду, їжу, предмети вжитку, як і всі кишкові інфекції.  

Щодо найнебезпечніших вірусів гепатиту В і С, то цьогоріч вперше виявлено 30 випадків гострого вірусного гепатиту В та 10 -  гострого вірусного гепатиту С.  Також зафіксовано хронічні гепатити В і С - 25 та 17 випадків відповідно. Шлях передачі цих вірусів: через кров, від хворої вагітної матері до дитини, через нестерильний інструмент  (наприклад, в косметичних салонах) і т. д.   

На гострі та хронічні форми гепатитів В і С хворіють здебільшого дорослі, проте зареєстровані  4 випадки і серед дитячого населення.

За словами головного лікаря ОКІЛ Михайла ПОЛЯКА, на базі обласної інфекційної лікарні проводиться обстеження на маркери вірусних гепатитів А,В,С,Е та Д. Також, згідно медичних протоколів, проводиться лікування хронічних вірусних гепатитів В та С. Як зазначив лікар, загалом на початок 2018 року в області на диспансерному обліку перебувало 1484 хворих з діагнозом хронічний вірусний гепатит. З яких 766 - з гепатитом В, а 718 – з гепатитом С.

В межах фінансування «Регіональної програми протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами в області на 2017-2021 роки» та «Державної цільової соціальної програми боротьби з вірусними гепатитами» у 2017 році пройшли лікування 238 хворих, в тому числі:

Хронічний гепатит В   - 109 хворих

         з них:         за кошти державної програми – 107 хворих

                            за кошти регіональної програми – 2 хворих

Хронічний гепатит С   - 129 хворих

         з них:         за кошти державної програми – 39 хворих

                            за кошти регіональної програми – 90 хворих

У 2018 році проліковано 87 хворих, з яких 45 пацієнтів з хронічним гепатит В 

(за кошти державної програми – 42 хворих та за кошти регіональної програми – 3 хворих) та 42 - з хронічним гепатитом С (за кошти державної програми – 1 хворий, а за регіональної програми – 41).

Довідково:

Приблизно 325 мільйонів жителів планети є носіями хронічної інфекції, викликаної вірусами гепатиту В або С. Але переважна більшість з них навіть не здогадується про свій стан, оскільки не мають можливості пройти тест і отримати лікування. Про це стверджують фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). 

Одна з головних причин поширення вірусу гепатиту C -  нестерильні умови в медичних та косметичних закладах, а також багаторазове використання шприців для введення наркотиків. Найважча ситуація спостерігається на сході Середземномор'я, де цей вірус діагностовано у 2,3 відсотка населення (15 млн. чоловік). Показово що в Європі показники захворюваності гепатитом C вищі, ніж в країнах Африки, - 14 млн. осіб проти 11 млн. осіб, відповідно. За оцінками експертів понад 5% українців інфіковані гепатитом С, а це близько 2 млн. інфікованих осіб. Наразі в Україні зареєстровано 52 448 хворих на гепатит С.

Джерело: Прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області

 

28 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів