Що "чинити" закарпатцям, якщо їм не дають субсидію на комуналку?

Що "чинити" закарпатцям, якщо їм не дають субсидію на комуналку?
Нагадаємо, що з 1 травня посилені правила для отримання населенням субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

 

Як повідомлялося на урядовому порталі, ці зміни в програму надання субсидій повинні були стати підготовчим етапом до монетизації пільг. Вже протягом наступного опалювального сезону субсидії обіцяють почати видавати готівкою. І за допомогою нових правил чиновники постаралися мінімізувати кількість тих, хто отримує субсидії, маючи високий, з точки зору соціальних норм, дохід.

Право людини на субсидію будуть переглядати тепер двічі на рік: у травні та жовтні. Після зміни правил багатьом категоріям громадян потрібно було знову йти в орган соціального забезпечення і подавати заяву і декларацію про доходи, щоб підтвердити право на субсидію.

Зокрема, це стосувалося:

  • орендарів житла
  • внутрішньо переміщених осіб
  • сімей, в складі яких за останній рік відбулися зміни
  • сімей, які мають заборгованість по житлово-комунальним послугам за 2 і більше місяців
  • сімей, яким субсидія призначалася не на всіх зареєстрованих, а на фактично проживаючих людей
  • сімей, в яких є непрацюючі люди працездатного віку, які не декларують дохід або у яких він менше мінімальної зарплати.

За новими правилами відмову в призначенні субсидій отримують претенденти, які:

  • мають у власності одного з членів сім’ї автомобіль не старше 5 років (крім мопеда і соціального автомобіля)
  • проживають в квартирі площею понад 120 кв. м або в будинку площею більше 200 кв. м.

Є зміни і в порядку обчислення доходів.

  • якщо людина здає нерухомість, суму доходу вона зобов’язана вказувати в декларації. З огляду на ціни на оренду, навряд чи хтось із орендодавців зможе претендувати на субсидію.
  • якщо людина офіційно не працевлаштована (заробляє фрілансом, працює за кордоном) і не зареєстрована в центрі зайнятості, її доходом автоматично будуть вважатися три прожиткових мінімуми (5286 грн). Що теж істотно скорочує шанси на отримання субсидії.
  • тепер при нарахуванні субсидій враховуються доходи всіх членів сім’ї, незалежно від місця реєстрації (раніше підсумовувалися доходи тільки тих, хто зареєстрований за адресою претендента на субсидію). Цей пункт викликає, мабуть, найбільшу кількість нарікань, оскільки передбачає, що питання про призначення субсидій в кожному випадку вирішується в індивідуальному порядку.

Також з 1 травня зменшена соціальна норма на опалення. Газом – з 5 до 4,5 куб. м на 1 кв. м площі, електроопалення – до 30 кВт / год на 1 кв. м площі. Цей захід також може скоротити коло осіб, які мають право на субсидію.

Якщо людина вважає, що їй відмовили в нарахуванні субсидії незаконно, він може оскаржити таке рішення управління соцзахисту в суді.

“Для початку необхідно, щоб особа, яка має право на субсидію, звернулося до органу соцзахисту і зажадало надати копію рішення, на підставі якого їй було відмовлено в призначенні субсидії. Таке рішення приймає безпосередньо орган соціального захисту, і саме це рішення можна оскаржити в судовому порядку. Далі необхідно проаналізувати чи прийнято таке рішення відповідно до чинного законодавства чи ні. Якщо таке рішення прийнято з порушенням норм законодавства, то особа, яка має право на субсидію має право звернутися до суду з адміністративним позовом про визнання такого рішення незаконним і його скасування.

Окремо хочеться відзначити, що якщо ж орган соцзахисту рішення не видає, то таке рішення може бути витребувано ухвалою суду в рамках розгляду справи за адміністративним позовом.

У нашій практиці були випадки успішного вирішення таких питань. Провівши юридичний аналіз рішення органу соцзахисту про відмову в нарахуванні субсидії, ми розуміли, що воно винесено не у відповідності з законодавством. Зверталися з адміністративним позовом до місцевого суду, і він визнавав таке рішення незаконним і скасовував. Коли рішення суду набирає законної сили, людина повинна заново звернутися до органу соцзахисту із заявою про призначення субсидії”, – роз’яснює Катерина Дрозд, юрист компанії” Юристи@ bezproblem”.

А ось скаржитися на соцзабез до вищестоящих органів юрист вважає, виходячи з практики, не дуже дієвим методом. Позитивного вирішення питання про призначення субсидії такий спосіб не гарантує.

“Поскаржитись до вищестоящих органів, в принципі, можна. Але дієвого механізму вирішення проблеми в цьому немає. Такі скарги – тільки для того, щоб вищестоящий орган звернув увагу нижчестоящого органу на певні позиції в законодавстві і роз’яснив їх. Але для претендента на субсидію дієвим методом є тільки оскарження в судовому порядку і скасування рішення органу соцзахисту”, – говорить Катерина Дрозд.

Якщо повернути субсидію не вдалося навіть в судовому порядку – можливо, варто підійти до вирішення проблеми з іншого боку.

Багатьох складна ситуація змушує зайнятися пошуком нових або додаткових джерел доходів. Знайти підробіток через інтернет, подумати про інший сфері застосування своїх здібностей і вмінь. Нарешті, просто встати на облік в центрі зайнятості. Допомога по безробіттю допоможе протриматися “на плаву”, поки не підшукаєте підходящу роботу.

Паралельно з пошуком нових джерел доходів варто переглянути і свої витрати. І, в першу чергу, – по найбільш витратним статтям. Звичайно, на їжі сильно не зекономиш. Але ось скоротити платежі на комунальні послуги для більшості українських будинків – цілком реально, якщо провести заходи щодо підвищення енергоефективності та енергозбереження в будинку, в якому живеш.

Експерти підрахували, що за рахунок проведення заходів щодо підвищення енергоефективності будинку можна знизити витрати на оплату комунальних послуг на 30-50%, в деяких випадках в будівлях радянської споруди і до 60-70%. Але часто за енергоефективні заходи на рівні всі будинки не голосують саме субсідіанти, яким або все одно, скільки за них заплатить держава, або боялися, що “субсидію уріжуть”.

Після введення нових правил нарахування субсидій відмови отримують багато. Це може змінити позицію мешканців, які раніше вважали, що утеплення будинку і установка індивідуального теплового пункту їм не потрібні.

Сьогодні є можливість провести більшу частину робіт з утеплення багатоповерхового житлового будинку за рахунок місцевого бюджету, а в майбутньому – за гранти Фонду енергоефективності. У Києві та деяких інших містах України, наприклад, діє програма “70/30”. По ній 70% вартості енергоефективних заходів оплачує місто, а 30% мешканці. Фонд енергоефективності вже створений і скоро приступить до повноцінної роботи. Можна також залучити інвестиції енергосервісних компаній (ЕСКО).

“ЕСКО-інвестор може профінансувати і виконати енергоефективні заходи “під ключ”. Наприклад, модернізувати систему опалення будівлі, встановити індивідуальний тепловий пункт, збалансувати розподіл тепла по стояках, щоб у всіх квартирах була однаково комфортна температура. ЕСКО також буде протягом всього терміну дії договору обслуговувати встановлене обладнання, забезпечувати його справну роботу і гарантує економію. Виходить, інвестор може за свій рахунок зробити мешканцям енергоремонт будинку, поліпшити їх нерухомість, зменшити їх витрати на комуналку”, – говорить директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Енергосервісні договору зараз набирають популярність в бюджетній сфері. Уже в 17 областях України укладені близько 150 ЕСКО-контрактів на термомодернізацію садків і шкіл за рахунок інвесторів.

Напевно навіть ті, хто не оформляє субсидії, не відмовляться заощадити сімейний бюджет. Сьогодні все більше жителів багатоповерхівок розуміють, що комунальні послуги будуть зростати, і намагаються уникнути зайвих витрат. В першу чергу потрібно замовити комплексне обстеження свого будинку – енергоаудит, який може обійтися по 50-100 грн. з однієї квартири, але покаже, як економити по 500-1000 грн. в місяць опалювальний сезон. Звіт про енергоаудит дасть відповіді, скільки електроенергії, тепла і води можна заощадити, що для цього потрібно зробити, які енергозберігаючі заходи не зажадають витрат, а для яких необхідно буде залучати гранти, “теплі кредити” або гроші енергосервісних компаній.

Істотно заощадити на опаленні в багатоквартирних будинках можна за допомогою енергоефективних заходів тільки на рівні всієї будівлі. А економити електроенергію може кожна квартира окремо.

За допомогою енергоефективних наборів. Розумний WATT можна зменшити сімейні витрати на електроенергію до 50%. У такі набори входять двозонний лічильник електроенергії, який рахує електроенергію з 23:00 до 07:00 вдвічі дешевше. Для жителів Києва, Дніпропетровської та Донецької областей в набори входить послуга швидкої установки двозонного лічильника. Також набори містять LED-лампи, які до 8 разів економічніше ламп розжарювання, і “розумні” розетки, які дозволяють налаштувати автоматичні виключення електроприладів (бойлерів, кондиціонерів і електрообігрівачів, пральних машин, посудомийок) в заданий час.

Кожен може порахувати можливу економію електроенергії за допомогою онлайн-калькулятора на сайті https://dtek-esco.com/calc.

Жителі сіл і приватного сектора часто намагаються вирішити питання економії газу для опалення будинків, переходячи на опалення дровами. При цьому не тільки купують деревину для обігріву, але і самі вирубують найближчі посадки. Хоча цілком можна встановити більш ефективний газовий котел з більш високим ККД. Вартість установки такого устаткування допоможе компенсувати “теплий кредит” або програма IQ Energy.

ДЖЕРЕЛО: “Сегодня”

 

28 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів