Студенти вишу з Ужгорода також привітали легендарного мукачівського "трубочиста"

Студенти вишу з Ужгорода також привітали легендарного мукачівського "трубочиста"
«Помічниці сажотрусів» з Туристичного клубу УжНУ представляли ФСН, медфак, факультет туризму та міжнародних комунікацій і геофак

 

27 липня – день народження легендарного мукачівського сажотруса Берталона Товта. Уродини коминаря вже третій рік поспіль відзначають масштабно – Парадом сажотрусів у місті над Латорицею. Цьогоріч до дійства долучилися представники давньої професії зі Львова, Угорщини та Естонії. Супроводжували їх на параді й вбрані «помічниці сажотрусів» – дівчата з Туристичного клубу УжНУ.

Керівник турінфоцентру Мукачева Максим Адаменко відзначив, що мета дійства – розповісти про цікаве, таємниче й водночас романтичне ремесло, поінформувати містян і гостей параду, як сажотруси працювали раніше, як нині і які є прикмети, що стосуються представників цієї професії. «В Англії дотепер на весілля запрошують сажотруса, молода пара разом тре ґудзика, аби на життєвому шляху їх супроводжувала удача», – ділиться організатор.

До речі, повір’я, за яким зустріти на вулиці коминаря – на удачу, пішло з давніх часів, коли цю професію вважали одною із найнебезпечніших. Чоловіки працювали на дахах без жодних засобів підстрахування, й люди вірили, що коли з ними нічого не трапилося, то удача однозначно на їх боці. Радіють при зустрічі з іменинником і мукачівці, недарма ж кажуть: «Берті-бачі – на удачу!».

Фото інформаційного порталу “Закарапаття онлайн”

Парад розпочали з центральної частини міста – від пам’ятника сажотрусу, котрий є візитівкою Мукачева ось уже вісім років. До того ж унікальним є те, що скульптуру найстаршому сажотрусу України пану Берталону поставили ще за життя. Учасники й гості свята заспівали для Берті-бачі «Happy birthday», а іноземні делегації привітали іменинника за своїми національними звичаями. Після теплих слів присутні могли дістати невеличкий ґудзик-магнітик з його рук і зробити фото на пам’ять.

Відтак процесія пройшлася містом, де зробила кілька «солодких» зупинок. Перша – біля «Майстерні карамелі», де на честь свята виготовили цукерки у формі ґудзиків. Ними Берті-бачі пригостив колег по ремеслу й діток, що брали участь у параді. Друга – біля кондитерського дому «Bondarenko», в якому для іменинника спекли солодкий презент, прикрашений ґудзиками.

Чарівні помічниці сажотрусів :) Фото Сергія Гудака

Чарівні помічниці і помічник сажотрусів ???? Фото Сергія Гудака

69-й день народження пана Товта продовжили святкувати в парку «Перемога». Він став і кінцевою точкою тематичного велозаїзду, котрий супроводжували ще одні гості свята – переможниці нещодавнього Параду наречених. На локації визначали «Кращий костюм сажотруса», «Кращу команду сажотрусів», були й інші веселі конкурси та майстер-класи для дітей.

Фото Сергія Гудака

Фото Сергія Гудака

Протягом усього параду іменинника та запрошені делегації супроводжували «помічниці сажотрусів» з Туристичного клубу УжНУ. Дівчата представляли ФСН (передусім спеціальність «Соціальна робота»), медфак (котрий вперше бере участь у заходах разом із Клубом), факультет туризму та міжнародних комунікацій, геофак.

Ніна Туряниця, котра навчається на спеціальності «Соціальна робота», вже вдруге долучається до Параду сажотрусів: «На заході завжди панує приємна атмосфера, яка об’єднує всіх разом. Є й деякі відмінності: цього року було більше іноземних гостей, які порадували своїми привітаннями й порадами. Для майбутніх соціальних працівників такі акції є корисними й необхідними, щоб перевірити молодь на стійкість до публіки й уміння побувати у різних ролях, адже на декілька годин «перевтілитися» у сажотруса справді важко. Найбільше сподобалося спостерігати за дитячими усмішками, котрі малеча випромінювала, торкаючись ґудзиків Берті-бачі і з надією очікуючи на виконання своїх заповітних бажань».

Катерина Хижняк, Медіацентр УжНУ

 

31 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів