Хорний спів, соло, естрада та реп: в Ужгороді відбувся молодіжний фестиваль духовної пісні

Хорний спів, соло, естрада та реп: в Ужгороді відбувся молодіжний фестиваль духовної пісні
9–11 серпня в Ужгороді відбувся 22-й фестиваль духовної пісні, який традиційно влітку проводить Мукачівська греко-католицька єпархія. Щороку кращі дитячі та юнацькі колективи та виконавці з’їжджаються на інший співочий майданчик Закарпаття, де сучасними співочими засобами славлять Бога. Цьогоріч фестиваль завітав до обласного центру. (Торік він проходив у Хусті).

 

Як розповів координатор фестивалю, помічник голови молодіжної комісії Мукачівської греко-католицької єпархії отець Павло Фіцай, у фестивалі  взяло участь близько півтори сотні осіб. Ужгородці змогли побачити і почути молодь з Великого Бичкова, Рахова, Хуста, Онока Виноградівського району, Лецовиці Мукачівського району, Нижніх Воріт, Худльова, і, ясна річ, з Ужгорода. Жанри також були різноманітні: від сольного співу до хору, естради та репу.

Фестиваль проходив на площі Театральній поблизу філармонії, де була споруджена спеціальна сцена. Цьогорічне гасло змагань: «Твоє обличчя, Господи, я шукаю».

Ми поспілкувалися з учасниками фестивалю, серед яких було чимало студентів та випускників Ужгородського університету.

Сестри Олеся та Наталія Попович з Рахова

Сестри Олеся та Наталія Попович з Рахова

Найбільшу відстань подолав молодіжний центр «Одигітрія» Успенської громади міста Рахова на чолі з парохом отцем Василем Носою. Керівники колективу – Наталя та Олеся Попович розповіли, що в центрі займаються кілька десятків дітей. Вивчають не тільки Святе Письмо, а й співають у церкві, займаються християнським співом. Виконують класичні  й сучасні пісні. Центр працює вже десять років, а три роки тому суттєво оновився склад учасників.

Молодіжна спільнота «Дерево надії» приїхала на фестиваль з Нижніх Воріт і вразила виконанням християнського репу. Як розповів настоятель храму Петра і Павла Іван Райчинець, тексти пісень пише він, а дружина добирає музику. «Дерево надії», де співають нижньоворітські школярі, вже випустило навіть власний аудіодиск. Тепер готують другий. Вибір стилю реп отець Іван пояснює тим, що їхня спільнота створена для вуличної євангелізації.

Із парафії Вознесіння Господнього села Худльова приїхала молодіжно-християнська спільнота «Вогники надії». Як розповіла дружина священика Ірина Лехман, на фестиваль спеціально пошили чудові костюми. Співають у колективі 11 дівчат, мають і свого флейтиста. Велику вдячність висловлюють музичному керівнику Катерині Газуді, яка приїжджає до них із Середнього.

Члени журі на чолі з владикою Нілом

Члени журі на чолі з владикою Нілом

Фестиваль залишив надзвичайно позитивні враження і від учасників, і від того художнього та музичного слова, яке вони несли слухачам. Рішенням журі, до якого увійшли священики на чолі з владикою Нілом, кращими цього року стали: 1) хор всіх святих парафії священомученика Йосафата (Ужгород); 2) молодіжна спільнота «Світло світу» (Хуст); 3) молодіжна спільнота «Дерево життя» (Нижні Ворота).

Іванка Когутич

Медіацентр УжНУ

 

14 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів