Третя Міжнародна літня школа з програмування зібрала учасників із України та Грузії

Третя Міжнародна літня школа з програмування зібрала учасників із України та Грузії
Переможці стануть відомі сьогодні о 9 годині 30 хвилин під час закриття заходу.

 

З 8 до 16 серпня на базі Ужгородського університету проводять ІІІ Міжнародну літню студентську школу з програмування. Цьогоріч вона зібрала представників 15 провідних ВНЗ України та трьох університетів Грузії. Такий захід для учасників – нагода проявити себе у мистецтві розробки алгоритмів та складанні програм, а також послухати цікаві лекції від знавців у галузі ІТ.

Урочисте відкриття Школи відбулося 8 серпня. На ньому виступили ректор УжНУ Володимир Смоланка, проректор із науково-педагогічної роботи Ігор Король, декан факультету інформаційних технологій Ігор Повхан. Не оминув важливого заходу й заступник міського голови Ужгорода Василь Гомонай. Додало учасникам гарного настрою світлодіодне шоу у виконанні студентки факультету ІТ Тетяни Кут та вокальний номер Джейкоба зі студії «SoloMio».

Дійсний член Академії природничих наук Грузії, директор Південно-Кавказького півфінального регіону NEERC ACM ICPC та Відкритого чемпіонату Південного Кавказу з програмування Теодор Заркуа вручив на відкритті спеціальний приз Адальбертові Макаровичу, переможцеві «Кубку Векуа» серед школярів. Євген Задорожній заслужений кубок за перемогу в персональному чемпіонаті одержав із рук Теодора Заркуа під час четвертого дня Школи.

Приїзд до УжНУ досить численної делегації з Грузії не випадковий, адже ужнівські айтівці не перший рік активно співпрацюють із грузинськими колегами.

Лекції і змагання під час Літньої школи з програмування в УжНУ відбувалися у двох лігах – залежно від рівня знань студентів. З учасниками ділилися знаннями лектори, які досягли високих результатів в алгоритмічному програмуванні.

Кожен день Школи складався з чотирьох етапів: 1) зранку протягом одної-двох годин лектори розкривали тему дня, вказуючи на маловідомі підходи до розв’язання складних задач; 2) далі впродовж 4-5 годин учасники розв’язували задачі, запропоновані лектором; тестування розв’язків відбувалося автоматизовано на спеціалізованих серверах, на основі результатів визначали переможців у кожній із ліг; 3) після обіду влаштовували розбори задач (зі вказівками на можливі варіанти розв’язку); 4) насамкінець – дорозв’язання невирішених задач.

Організатори Школи значну увагу надали дозвіллю. Для учасників організували поїздки у Невицький замок, до Лумшор і Воєводина. Всі охочі мали змогу позмагатися з футболу, а родзинкою Школи стало «застілля», яке було проведене у грузинських традиціях. Теодор Заркуа здивував усіх присутніх майстерною грою на фортепіано.

Уже традиційно щоранку учасники Школи одержували свіжу газету – «Новинку++», у якій дізнавалисяся точні результати попереднього етапу змагань, а також мали можливість пізнати щось нове про Ужгород і Закарпаття загалом. У цьогорічних випусках «Новинки++» організатори розповіли про архітектурні стилі Ужгорода, закарпатську школу живопису, пам’ятники обласного центру, вірування гуцулів і Гуцульську республіку, улюбленого кравця американських президентів і зірок Мартина Ґрінфільда, який народився на Закарпатті, тощо.

Учасники школи також змагалися з фотоквесту: вони мали знайти в місті пам’ятники, інформація про які була розміщена в «Новинці++», сфотографуватися з ними й розмістити світлини на сторінці у Фейсбуку. Із завданням найшвидше впоралися Владислав Бочок, Андрій Симкін, Юлія Юрченко з команди Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів Uzh_Lyceum і студенти Вінницького національного технічного університету Костянтин Костюк і Леонід Кузнєцов (команда VNTU_9_3/4).

Цьогорічну Школу підтримують представники української IT-спільноти. Головний спонсор – компанія Bitfury (кожен учасник отримав фірмову футболку з логотипом Школи й цієї компанії). Меценатами також виступили Vimeo Live && Livestream, Ring Ukraine та Snap Ukraine.

Сьогодні завершився останній день змагань. Переможці стануть відомі завтра о 9 годині 30 хвилин під час закриття школи.

Катерина Хижняк, Василь Шаркань
відео Роберта Паппа,

монтаж Віталія Завадяка

 

16 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів