Як науковці Закарпаття та Угорщини на бокорах по Тисі сплавлялися

Як науковці Закарпаття та Угорщини на бокорах по Тисі сплавлялися
Дистанція склала понад дві сотні кілометрів.

 

Підсумки експедиції «Сплав на бокорах «Тиса»-2003» підбили в Ужгороді екологи, історики та біологи. Тоді учасники дослідження сплавлялися Тисою та досліджували становище водойми, брали проби води та одразу проводили дослідження.

Дистанція – понад дві сотні кілометрів. Десятки біологів та екологів у 2003 році пішли в наукову експедицію «Сплав на бокорах «Тиса»-2003»». У першій половині минулого століття це ремесло було дуже популярний. Тож 15 років тому науковці вирішили теж пройти цей маршрут. Але сама експедиція мала ще й наукову складову.

В експедиції брали участь науковці Закарпаття та Угорщини. Під час сплаву дослідники помітили промислові викиди у водойму. А по поверненню ці взяті проби досліджували вже у звичайній лабораторії. Нині за круглим столом учасники дослідження зібралися, аби підвести підсумки експедиції 15-річної давності. Зокрема, в департаменті екології відзначають, що ситуація із станом Тиси дійсно не найкраща. Паводки понищили очисні споруди. Обладнання або застріле, або вже геть знищене. Вирішити проблему можна, втім, на це потрібне фінансування.

Окрім того, мова йшла і про відновлення музею лісу та сплаву. Для цього держава виділили 50 млн. грн. Після проведення тендеру роботи вже розпочали, але от коли закінчиться відновлення пам’ятки – наразі сказати важко.

Джерело: М-Студіо

 

19 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів