Делегація з Ужгорода вітала польське Кросно з Днем міста

Делегація з Ужгорода вітала польське Кросно з Днем міста
День міста цими вихідними святкувало польське Кросно, відоме у Європі під ще однією поетичною назвою – Місто Скла. Привітати польських друзів на фестиваль культур прикордонних регіонів "Карпатські клімати", який провели з цієї нагоди на центральній площі Ринок, приїхали представники міст-побратимів, серед яких і делегація з Ужгорода - заступник міського голови Олександр Білак та керуючий справами виконкому Олена Макара. Були також делегації з угорського Шарошпатака, німецьких Едевехта та Марля, норвезького Фьолля, італійського Гуальдо-Тадіно, чеського Угерске Градіште, французького Гре.

 

Під час офіційного прийому у мерії Кросно обговорили, зокрема, демографічну ситуацію у місті та у зв'язку з цим проблеми трудової міграції. За словами президента Кросно Пйотра Пшетоцькі, в останні роки спостерігається тенденція до зменшення населення міста. І основна причина - виїзд мешканців Кросно працездатного віку на заробітки. Хоча місто саме потребує робочої сили: кожного дня на підприємства Кросно привозять 16 тисяч робітників. Відзначив, що дуже багато серед них українців. Представники делегацій поділилися своїми думками, усі зійшлися на тому, що ця проблема є, на жаль, зараз гострою для більшості країн Карпатського регіону.

Відзначили під час прийому і 10-річчя побратимських відносин Кросно та Ужгорода: договір про співпрацю був підписаний у 2008 році, з тих пір вдалося зреалізувати багато спільних проектів, є й діючі. Зокрема, вже наступного місяця розпочинається втілення в життя проекту в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» «Підвищення рівня доступу до медичних послуг в Кросно та Ужгороді». Бюджет для Ужгорода складе 266 тисяч євро.

Цього року список міст-побратимів Кросно збільшився: під час офіційного прийому президент Кросно Пйотр Пшетоцькі та староста словацького Свидника Ян Голодняк підписали угоду про партнерство.

Представники делегацій у рамках візиту до Кросно побували також на Міжнародній виставці художніх робіт з льону з символічною назвою «Від кросна (ткацького верстата) до Кросно». Участь у виставці беруть художники з багатьох країн, у тому числі України, які творять за допомогою ниток. Основна вимога до конкурсантів - робота повинна містити як мінімум 75% льону на будь-якому з етапів процесу. Фінал конкурсу - це виставка, яка завжди проходить у Кросно і де нагороджують переможців. Цьогоріч вона була ювілейною, десятою.

Джерело: Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

 

20 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів