Чому не можна руйнувати мурашники, розповіли лісівники Закарпаття

Чому не можна руйнувати мурашники, розповіли лісівники Закарпаття
Перш за все, колонії цих комах – абсолютно необхідна частина лісової фауни, вони виконують безліч екологічних функцій. Недарма мурах прозвали санітарами лісу.

 

Мурахи всеїдні – це універсальні хижаки. Активно поїдаючи личинок шкідливих комах – жуків, метеликів, гусені – вони беруть участь в регулюванні їх кількості та збереженні лісу.

За сезон один великий мурашник лісових мурах знищує від 100 тис. до 1 млн. комах. Поїдаючи насіння рослин, мурахи сприяють їх поширенню – адже не всю здобич їм вдається дотягнути до мурашника. Мурахи іноді виступають в ролі запилювачів квітів, так як люблять поласувати і нектаром. Мурахи сприяють підвищенню родючості грунту. Вони перемішують її, насичують киснем (аерують) і розпушують на глибину 50-70 см, збагачують органічними речовинами, азотом, фосфором, магнієм і калієм. Тому мурашники рудих лісових мурах грають роль «фабрики родючості»: трави, чагарники і навіть дерева, що ростуть поблизу мурашника, пишно розростаються. Рослинність навколо мурашників відрізняється інтенсивним зростанням і яскравою зеленою забарвленням.

Лісівники ДП «Вел. Бичківське ЛМГ» завжди закликає до бережного ставлення до лісових мурах та їх домівок. За перше півріччя 2018 року силами працівників ДП «Вел. Бичківське ЛМГ» був огороджений 41 мурашник з яких 10 було розселено та утворено нові колонії. Кожен з нас повинен внести свою лепту у справу охорони і захисту «лісових санітарів”.«Розоряючи мурашник, ти розоряєш будинок друзів», – говорить народне прислів’я.

ДП «Вел. Бичківське ЛМГ» завжди закликає до бережного ставлення до лісових мурах та їх домівок. За перше півріччя 2018 року силами працівників ДП «Вел. Бичківське ЛМГ» був огороджений 41 мурашник з яких 10 було розселено та утворено нові колонії. Кожен з нас повинен внести свою лепту у справу охорони і захисту “лісових санітарів”. “Розоряючи мурашник, ти розоряєш будинок друзів,” – говорить народне прислів’я.

Джерело: Прес-служба ЗОУЛМГ

 

20 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів