Поряд з нами: що можна побачити та відвідати у місті-побратимі Ужгорода – Кошице

Поряд з нами: що можна побачити та відвідати у місті-побратимі Ужгорода – Кошице
Шо варто відвідати у Кошице, другому найбільшому місті Словаччини, що за 100 км від кордону України та міста Ужгород.

 

Якщо Ви обрали відпочинок в Закарпатті, та маєте з собою біометричний паспорт, йдіть на автовокзал, та познайомтесь з розкладом автобусів Ужгород – Кошице, що б відвідати це чудове місто. А тут справді є, що побачити, що скуштувати та про що дізнатись.

  1. Дім Святої Альжбети, кафедральний собор – унікальна частина історії – серце міста Кошице.

Монументальна готична будівля, що найкраще передає дух та образ міста Кошице. Її будівництво розпочали в кінці XIV ст, а завершили будівництво у 1508 році.

Архітектура храму вражає, так довжина 60 м, а ширина 35 м. Найвища точка споруди – башта Сігізмунда  – 59 м, що збудована у XV ст. головний алтар собору (1474 – 1477 рр), це шедевр мистецтва XV ст, розміром 1,6 на 8.10 м, що складається з 48 образів, поділених на періоди: Життя Святої Альжбети, Страсті Христові, Різдво.

кошицеЦікавими є готичні фрески на стінах собору, та архітектура стін, куполу храму.

На сьогодні це один з найбільших та най східніший готичний храм Європи, резиденція єпископа, входить до переліку пам’ятки Словаччини.

Якщо у Вас короткострокова поїздка, Ви обов’язково повинні знайти час, що б відвідати цей унікальний храм Словаччини, що знаходиться у самому центрі міста, на головній вулиці. Зверніть увагу, що у храмі можна робити фотографії за окрему плату (вартість 2 євро). Храм не можливо не побачити, його видно за будь якої погоди, та у будь яку пору дня, оскільки має дуже гарне освітлення, а деякі частини храму змінюють колір. Це неймовірно гарне місце, яке варте вашої уваги.

2. Історичний центр міста Кошице

Історичний центр міста Кошице це суцільний набір пам’яток архітектори, де зосереджено один з найкрупніших ареалів пам’яток Словаччини.  Центральна вулиця міста є однією з найгарніших вулиць Словаччини, це суцільна пішохідна вулиця, з десятком міні провулків, що немов струмки річки з’єднують історичний центр міста. Домінуючим є Собор Св. Альжбети, то ж Ви не можете пропустити його. Перед фасадом собору стоїть велична Урбанова вежа, що збудована у 14 сторіччі, окремо Ви можете побачити будівлю з годинником Св.Михайла.

На початку площі, якщо йти зі сторони залізничного вокзалу, ми можемо побачити мури середньовічного міста. Якщо зайти у підземелля, то ми побачимо фундамент Нижньої вежі, який сьогодні використовують як нетрадиційну галерею та концертний зал.

Також на площі є символ міста – скульптура марафонця. Вона нагадує нам про те, що у місті Кошице проходить Міжнародний марафон миру, що є одним з найстаріший у світ (проводиться з 1924 року).

Час перебування: за годину Ви можете його спокійно обійти, але Ви можете звісно просто прогулюватись та милуватись архітектурою старого міста, та вивчати культуру міста за келихом доброго пива на одній з терас, чи чашкою кави з місцевими десертами.

3. Співочий фонтан у місті Кошице

Фонтан у Кошице знаходиться на території дуже гарного парку, між собором Св.Альжбети та Оперним театром, навколо якого десятки кав’ярень та крамниць.

Про фонтан можна сказати коротко – він прекрасний. Не працює в зимовий період, а в інший радує жителів та гостей міста Кошице. Це приємне місце для відпочинку під різноманітні музичні композиції.

4. Оперний театр Кошице

Оперний театр, це одна з найгарніших споруд Словаччини, що збудована у 1899 році, необарочному стилі та доповнює архітектурний ансамбль міста Кошице. На перший погляд схожий з подібними будівлями багатьох європейських міст, зокрема дещо схожа на будівлю опери у місті Львів. Ззовні будівля прикрашена скульптурними композиціями, колонами.

В опері міста Кошице переважно йдуть драматичні та комедійні постановки, спектаклі, балет, опера. Ціна квитків від 4 до 15 євро (в залежності від місця).

5. Зоопарк

Зоопарк у місті Кошице, по території є одним з найбільших у Європі. Зоопарк знаходиться у міській частині міста Кошице – Кавечани. Сьогодні тут проживає 142 види тварин, знаходиться най крупніший ареал бурого ведмедя у Центральній Європі.

Зоопарк міста Кошице, це гарна та впорядкована територія, по котрій гуляють пави, є кав’ярня, де можна скуштувати морозиво та випити кави. Загальний час для перебування коло 3-х годин. Квиток коштує 3,5 євро/

Окремо від зоопарку міста Кошице, радимо відвідати «Діно парк», який є дуже цікавим та рекомендований для візитів дітям з дорослими. Якщо маєте бажання, сходіть на перегляд 3D фільму за участі динозаврів.

кошице

Час для відвідування парку з динозаврами 2-3 години, це час для знайомства з мезозойською ерою.

Як доїхати до зоопарку Кошице? З центрального автовокзалу їде автобус №29, до кінцевої зупинки.

6. Музеї міста Кошице

По центру та поруч від центру міста Кошице знаходяться досить багато цікавих, унікальних музеїв: Східнословацький музей, Словацький технічний музей, Археологічний музей, Східнословацька галерея та інші.

7. Вулиця Грнчарська (Hrn?iarska)

Це одна з найгарніших вулиць історичного центру міста Кошице, якщо йти від головної вулиці, від собору Св.Альжбети до оперного тетару, поверніть направо, по університетській вулиці пройдіть до Кальвіністського костелу, та поверніть на ліво. Це буде вулиця Грнчарська (Hrn?iarska).

кошицеНеймовірно гарна вулиця, довжина якої всього 300 метрів, вона досить вузька, через це пішохідна. На цій вулиці зосереджені унікальні ремісничі майстерні, де можна купити сувеніри та поспілкуватись з ремісниками, народними умільцями. Тут розташовано декілька цікавих кав’ярень та ресторанів. Саме тут розташовано декілька цікавих місць, пам’яток Кошице: в’язниця Мікулаша, Катова вежа, та замок князя Трансільванії Ференца ІІ Ракоці.

Час на перебування: від 30 хв до 2-3 годин з спілкуванням, та келихом пива.

Транспортне сполучення в місті Кошице (аеропорт, залізничний вокзал, автовокзал).

Залізний вокзал Кошице 

  • у місті Кошице існує пряме залізничне сполучення до найцікавіших туристичних місць: Попрад, Татри, Словацький Рай, Братіслава;

Авто вокзал Кошице

  • міжнародні сполучення автобусів в середині Словаччини та між країнами ЄС, а також з Україною. Регулярно здійснюється сполучення – автобус Ужгород Кошице.

tourinform.org.ua 

 

21 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів