До Дня Незалежності України в Ужгороді відкриється виставка художників із Німеччини

До Дня Незалежності України в Ужгороді відкриється виставка художників із Німеччини
А точніше — з міста-побратима Дармштадт.

 

Представити мистецтво німецьких митців та налагодити контакти з художниками, скульпторами та іншими креативними людьми в Ужгороді – такою метою керуються організатори виставки дармштадтських митців, яку відкриють 23 серпня в Закарпатському музеї народної архітектури і побуту. Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі, присвяченій експозиції.

Як розповіла керівник «Партнерського об’єднання Дармштадт-Ужгород» Вікторія Синьо, саме в ці дні виповнюється 26 років від започаткування партнерських стосунків між Ужгородом та Дармштадтом.

інтегрований експерт з розвитку побратимства Мартін Ройтер зазначив, що саме в День Незалежності України, 24 серпня 1992 року, власне й була підписана партнерська угода між двома містами, і ця дружба триває вже майже три десятиліття. Та якщо досі співпраця відбувалася за різними напрямами, то зараз уперше – в мистецькій площині, що обидві сторони вважають вкрай позитивним моментом.

Куратор проекту з німецького боку Клаус Блехер розповів, що загалом в Ужгороді представлять творчість 9 дармштадських художників. Українські поціновувачі мистецтва зможуть оглянути і твори живопису, і скульптуру – майже три десятки робіт, які нещодавно були представлені на величезній виставці в німецькому місті. Загалом творчість німецьких художників уперше буде представлена на Срібній землі.

Куратор виставки з українського боку, художник Тарас Табака відзначив, що виставка німецьких митців має вагоме значення в контексті активізації сучасного закарпатського мистецтва. «Основна мета з нашого боку – дати якомога більше інформації дармштадтським колегам про історію та розвиток закарпатського мистецтва, а також, безперечно, про його сучасні тенденції. Крім того, відповідно, цим проектом маємо намір максимально наблизити до наших людей ті творчі процеси, що відбуваються в культурному середовищі Дармштадту», – сказав Тарас Табака. Із його слів, наразі вже є домовленості про те, що в наступному році в німецькому місті-побратимі побачать і сучасне мистецтво Закарпаття.

Загалом у рамках організації виставки до Ужгорода приїхали шестеро художників-учасників проекту. На них чекають зустрічі з закарпатськими митцями, знайомство з музеями та майстернями відомих художників краю. «Ми вражені Ужгородом, місто вже з перших хвилин перебування нам надзвичайно сподобалося, – розповів під час прес-конференції ще один куратор із німецького боку Пауль Гірш. – Ми відкриті до нових вражень і дуже сподіваємося їх отримати!»

Слід відзначити, що до налагодження стосунків у культурницькій площині активно долучилися міська влада як Ужгорода, так і Дармштадта, а також Закарпатська обласна державна адміністрація, громадська організація «Партнерське об’єднання Дармштадт-Ужгород» та Дармштадтська спілка митців. Важливою була підтримка німецької громадської організації «Німецько-українське коло друзів». Ініціатор і головна рушійна сила проекту – німецька громадська організація „Дармштадт підтримує культуру“, члени якого теж приїдуть на урочисте відкриття виставки. Додаткова фінансова підтримка проекту здійснювалася фондом ENTEGA.

Під час прес-конференції учасники презентували закарпатським мас-медійникам видання «Партнерство у плині часу», у якому розповідається про історію дружніх стосунків Ужгорода та Дармштадта. Книга містить численні фото та інформацію про те, як і з чого починалося побратимство двох міст, як розвивалася ця дружба і який її результат.

Відкриття виставки дармштадських художників відбудеться 23 серпня 2018 року о 12.00 у Закарпатському музеї народної архітектури і побуту (вул. Капітульна, 33). Виставка працюватиме по 7 вересня 2018-го, вхід для всіх відвідувачів вільний.

Джерело: Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

 

21 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів