Москаль: Закарпаття досі не отримало кошти на відновлення пошкоджених минулорічним паводком дамб

Москаль: Закарпаття досі не отримало кошти на відновлення пошкоджених минулорічним паводком дамб
Майже щороку через інтенсивні опади рівень води у річках Закарпаття піднімається, підтоплюючи сільгоспугіддя, а нерідко і дворогосподарства та будинки. Тим часом програма протипаводкового захисту водних ресурсів річки Тиса не фінансується вже майже 10 років.

 

Так, нагадаємо, 17 грудня стихія пройшлася селом Вільхівка, що на Іршавщині. Тоді населений пункт зазнав значних збитків. А від наслідків деякі місцеві жителі і досі не оговталися. Загалом тоді від великої води постраждало 217 дворогосподарств. А будинки, що 17 грудня добряче підтопило, і досі на 100% не просохли.

Люди досі живуть у вологих кімнатах та цвілі. А на ремонт потрібні чималі суми, який у місцевих жителів немає. Люди скаржаться: їм ледве вдалося випросити, аби зруйновану паводком дорогу засипали бодай гравієм. Про компенсацію ж навіть не мріють.

Голова Іршавської РДА Олександр Горін каже: на ліквідацію наслідків район поки отримав 8 млн. 200 тис. грн. За ці кошти і розпочали аварійно-відбудовні роботи. Однак до відновлення берегоукріплення у Вільхівці досі не приступили.

Місцеві ж кажуть, такі нищівні паводки – регулярні, раз на 5-7 років підтоплює село, а поля опиняються під водою набагато частіше. І якщо дамбу не розпочати відбудовувати у найближчі терміни – люди знову постраждають.

Водночас голова Закарпатської ОДА наголошує: Закарпаття досі не отримало кошти на відновлення пошкоджених минулорічним паводком дамб. За його словами, Державне агентство водних ресурсів України мало виділити ще 24 мільйони гривень на відновлення берегоукріплень р. Боржава для захисту с. Вільхівка, яке постраждало найбільше. Однак на сьогодні область не отримала жодної гривні. І це при тому, що після виділення коштів слід провести тендери, а всі роботи необхідно закінчити ще до осені, коли Закарпаття знову переживатиме паводковий період. А якщо ж кошти так і не надійдуть, уся відповідальність за можливі наслідки від осіннього паводка ляже на Кабінет міністрів та Державне агентство водних ресурсів України, заявив Геннадій Москаль.

Джерело: М-Студіо

 

22 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів