Слава Україні! – Героям Слава! Закарпаття приймає Всеукраїнський форум учасників бойових дій на Донбасі

Слава Україні! – Героям Слава! Закарпаття приймає Всеукраїнський форум учасників бойових дій на Донбасі
Вдруге на Закарпатті відбувається Всеукраїнський форум учасників бойових дій на сході України «Загартовані війною».

 

Форум розпочався у суботу, 25 серпня, в мальовничому куточку Великоберезнянщини – Стужицькому відділенні Ужанського національного природного парку.

Ужанський нацпарк зібрав близько сотні воїнів-захисників з різних куточків України, інвалідів АТО, членів родин загиблих героїв, що боронили суверенітет нашої держави. Усі вони отримали можливість поспілкуватися у невимушеній атмосфері та долучитися до насиченої програми Форуму.

– Закарпаття – найзахідніша область країни, географічно вона знаходиться найдалі від зони бойових дій на Донбасі. Однак ми, як і інші регіони, також робимо свій потужний внесок у захист суверенітету і територіальної цілісності України, – зазначив під час відкриття Форуму заступник голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас. – Близько п’яти тисяч закарпатців є учасниками антитерористичної операції. Ці люди зі зброєю в руках стримували і стримують російську армію, іноді ціною власного життя забезпечують мир і спокій в країні.

Голова «Української асоціації інвалідів АТО» Сергій Тріскач нагородив військовослужбовців відзнаками «За оборону шахти «Бутівка» та «За оборону рідної землі». На превеликий жаль, частину відзнак було присвоєно посмертно.

– Україна – велика держава, а українці – славетна нація. Ми маємо історію, яка доводить, що ми ніколи не були агресорами і не хотіли війни, – підкреслив Сергій Тріскач. – В умовах, коли ми чітко побачили і усвідомили свого ворога, нам важливо об′єднуватися і спільно боронити рідну землю. Адже якщо серед нас множитимуться чвари, втрачатиме і Україна, і кожен з українців!

Неочікуваним і хвилюючим моментом офіційної частини Всеукраїнського форуму учасників бойових дій на сході України «Загартовані війною» стало вручення почесної відзнаки «За заслуги перед Закарпаттям». За патріотизм, принципову життєву позицію і активну участь у громадському житті краю найвищою відзнакою обласної державної адміністрації нагородили керівника закарпатського підрозділу «Української асоціації інвалідів АТО» Вячеслава Харченка. Відповідне розпорядження голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль підписав напередодні державних свят.

Окрім учасників бойових дій і членів їхніх родин, на Форум приїхали і їхні друзі, зокрема, й військові капелани. Гість з Київщини військовий капелан Димитрій Присяжний прибув на Закарпаття одразу після участі у військовому параді на Хрещатику до Дня Незалежності.

– Я не вперше на Закарпатті, більше того, Ужгород для мене – це духовна Альма-матер. На цей захід приїжджаю перший рік, однак аналогічні вже відвідував, – розповів священник, який перебував у зоні проведення АТО з квітня 2014 року. – Наші побратими завжди запрошують нас вшанувати і радісну днину, і скорботну хвилину. Обов′язок капеланів бути разом із нашими воїнами як на сході, так і на мирній території. Ми тут для того, аби молити Бога, щоб запанував мир і спокій на нашій землі, щоб вона була єдиною, неподільною і незалежною.

Впродовж заходу вже пройшов ветеранський велозабіг за маршрутом «Ужгород – Стужиця», а попереду, за задумом організаторів, відбудуться товариський турнір з волейболу, змагання з перетягування канату та штовхання гирі. Культурна програма дводенного Форуму передбачає відвідини тисячолітніх дубів, екскурсію до місця падіння метеорита «Княгиня», творчі виступи закарпатських артистів.

Катерина Ірха для uzhgorod.net.ua

 

26 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів