Краще в Закарпатті від Шандора: ТОП-10 закарпатських музеїв

Краще в Закарпатті від Шандора: ТОП-10 закарпатських музеїв
Село-музей, замок-музей, кузня-музей – яких тільки музейних експозицій немає в Закарпатті! В них можна побачити безцінні артефакти минулого, скуштувати деякі смачні експонати або навіть стати безпосереднім учасником історичних подій. Десять кращих музеїв області представляє на Zruchno.Travel головний туризмознавець та найвідоміший фудблогер Закарпаття, професор УжНУ Федір Шандор.

 

Музейний туризм – різновид туризму, специфіка якого полягає у використанні туристського потенціалу музеїв і територій, які до них прилягають.

1. Закарпатський музей народної архітектури та побуту, м. Ужгород

Ужгородський скансен є одним із найвідвідуваніших музеїв Закарпаття завдяки вдалому розташуванню в центрі міста, прямо навпроти Ужгородського замка. Це один із перших музеїв просто неба, які було відкрито в Україні. Планування експозиції музею співставлене з географічною картою Закарпаття. Із заходу на схід розміщені житло та садиби українців низовинних районів – долинян, етнографічних груп – лемків, бойків та гуцулів, а також по одній садибі угорського та румунського населення краю.

Фото: Ungvar

2. Музей архітектури та побуту "Старе село", с. Колочава

Село Колочава на Міжгірщині фактично є одним великим музеєм, але найцікавішою його частиною є колочавський скансен. Це перший сільський музей архітектури та побуту на Закарпатті, який відтворює матеріальне, духовне та культурне життя на Верховині. "Старе село" вже сьогодні налічує десяток житлових і господарських будівель з предметами домашнього побуту і художніми витворами ХIX-XX століть. Для туристичних груп також влаштовують театралізовані атракції з куштуванням місцевих страв та напоїв.

Фото: agio.com.ua

3. Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького, м. Ужгород

Головна історична музейна експозиція Закарпаття розміщується в Ужгородському замку. Зібрання музею – це близько 115 тисяч експонатів. Особливої уваги заслуговують його археологічні колекції: найбільша в Україні збірка бронзових скарбів та кельтських старожитностей; нумізматична колекція – понад 12 тисяч римських, старовинних австрійських, угорських, польських грошових знаків, а також численна колекція холодної і вогнепальної зброї XIV – початку XX століття.

Фото: zkmuseum.com

4. Музей "Берегівщина", м. Берегове

Музей Берегівщини в такому вигляді, який він має зараз, було знову відкрито у найдавнішому приміщенні Берегового – палаці графа Габора Бетлена, побудованому у 1629 році. В музеї зберігається багато реліквій часів Ференца Ракоці ІІ. Значною за кількістю експонатів є колекція, що знайомить з історією Берегового часів Першої світової війни та 30-х років ХХ століття. А у підвальній частині відкрито нову експозицію, що присвячена закарпатському виноробству.

Фото: igotoworld.com

5. Музей "Лемківська садиба", с. Зарічово

Цей невеличкий, але дуже цікавий музей регіональної архітектури та побуту місцевої етнографічної групи знаходиться в автентичній лемківській оселі 1902 року. Стара дерев’яна лемківська хата розташована на окремому пагорбі, звідки відкривається чудовий краєвид на Ужанську долину. В хаті відтворено інтер’єр, типовий для лемківського житла початку ХХ століття.

Фото: zaktour.gov.ua

6. Музей "Медовий дім", м. Мукачево

У музеї представлені зразки меду з понад 50 країн світу. До того ж, кожен гість зможе не просто подивитись та послухати про справжній мед, а й скуштувати закарпатський мед та напої на його основі. Родзинка музею меду і його основний експонат – вулик із прозорими стінками, через які відвідувачі можуть спостерігати за процесами життєдіяльності бджіл і, звичайно ж, появою меду. Також у музеї меду можна побачити різноманітні інструменти пасічників та величезні колекції іграшкових бджіл.

Фото: facebook.com/medovuydim

7. Мукачівський історичний музей, м. Мукачево

Мукачівський замок “Паланок” є дуже цікавим не лише як один із найяскравіших зразків середньовічної оборонної архітектури України, а і як музейний об’єкт. У його склепінчастих залах та казематах знаходяться експозиції площею понад 2500 квадратних метрів. Тут експонуються рідкісні предмети кам’яного віку, мідно-бронзової доби, зброя та знаряддя із заліза тощо. Широко представлена етнографія та побут мешканців міста і Закарпаття. Під замовлення проводять яскраві вечірні костюмовані шоу-екскурсії при світлі факелів.

Фото: zakarpat.brovdi.art

8. Музей екології гір, м. Рахів

Карпатський біосферний заповідник з візит-центром в Рахові має єдиний в Україні музейний комплекс, присвячений природі Українських Карпат. Тут можна ознайомитися з історією Карпатських гір, їх геологією, геоморфологією, основними типами ландшафтів, рослинним і тваринним світом. Окрасою музею є дві діорами – "Карстова печера" і "Буковий праліс".

Фото: rakhivnews.in.ua

9. Музей леквару, с. Ботар 

Єдиний у своєму роді музей сливового повидла відкрито на території фермерського господарства, що виробляє продукти та напої, – “Пан Еко”. В одній кімнаті розташовано експозицію, де представлено понад двадцять видів закарпатського леквару, шість із яких – на дегустаційній тарілці у національному горському стилі. Окрім традиційного, тут представлено екзотичні джеми з більше ніж 40 країн світу, про що інформує відвідувача керамічна "повидлова" мапа світу, складена з позначок, на яких зазначено, де і яке повидло виробляють. У другій кімнаті знаходиться дегустаційна зала, де можна скуштувати сам леквар.

Фото: blog.neyka.com.ua

10. Кузня-музей "Гамора", с. Лисичово

Маючи статус музею і пам’ятки ковальського виробництва, цей промисловий об’єкт водночас діє і як повноцінна кузня, де виготовляють звичайний реманент для мешканців Лисичового та довколишніх сіл: лопати, мотики, рогачки для винограду, аршови (заступи). Зрідка виготовляють підкови – на сувеніри для туристів. Щороку у червні на базі музею проводиться традиційний фестиваль ковальського мистецтва “Гамора”.

Фото: Ukraine Inside Out

 

01 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів