Треба рятувати закарпатську форель

Із річок Закарпаття зникає форель. Цінну рибу, яка живе лише в гірських потоках, виловлюють браконьєри. Раніше цю проблему вирішували на державному рівні: в радянський час розводили форель цілі господарства в Закарпатті. Тепер, після їхнього занепаду, єдина надія на добровольців. Рибалки-аматори самі вирощують форель і випускають її в річки.

 

Леся Кешеля, журналістка: "Раніше у гірських річках та водоймах Закарпаття було форелі ? хоч руками лови. Після того, як у 90-х почали застосовувати винахід ? електровудки ? риби значно поменшало".

Якщо браконь?ри припинять вбивати форель електрошоком, за 2 чи 3 роки нею знову наповняться гірські потічки Закарпаття. Михайло Метенько пригаду?, як ще школярем голими руками витягував рибу з річки. Тепер він вирощу? форель у штучних водоймах заповідника. Запліднення проводять у ?пробірках?. Частину мальків залишають собі, решту випускають на волю. Новонороджену рибу розвозять по річках на власному транспорті.

Порятунок форелі обходиться недешево. А вона сама доступна тільки багатіям. У Закарпатті, де форель водилась ще в давні часи, її так і називали - царська риба.

Аби зберігати цінні природні властивості, її тут годують тільки українським кормом. Закордонний дешевший, утім занадто синтетичний, вважають тутешні знавці риби. Закарпатська форель любить ласувати мілкою рибою, м?ясом та свіжим салом.

"СТБ"

 

11 листопада 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів